Oskrnavljeno pravoslavno groblje u Novoj Gradiški

U noći između 6. i 7. januara nepoznati počinilac uništio je pet nadgrobnih ploča na pravoslavnom groblju u blizini mesta izgradnje nove crkve u Novoj Gradiški.

Dušan Velimirović 13.01.2022.
Pravoslavno groblje u Novoj Gradiški

Srbe iz Nove Gradiške dočekao je šok na dan proslave Božića po julijanskom kalendaru jer je u noći između Badnjaka i Božića nepoznati počinilac ili više njih oskrnavio pet nadgrobnih ploča na pravoslavnom groblju. Groblje koje se nalazi u blizini budućeg pravoslavne crkve čiji su temelji osveštani u julu 2020. godine.

- Ovo nije prvi put da se na ovom groblju ruše spomenici, to se događa učestalo jer nije ograđeno, a nema ni video-nadzor. Policija je bila i napravila uviđaj. Razgovarali su sa komšijama koji su svedočili kako nisu ništa videli, osim dece koja su se preko dana igrala u blizini – kaže predsednik Veća srpske nacionalne manjine Grada Nove Gradiške Goran Nogić.

Nakon što je u junu prošle godine uništeno 17 nadgrobnih spomenika od kojih je 15 bilo napisano na ćirilici na groblju u obližnjem Kovačevcu, ovo je već drugi slučaj u poslednjih sedam meseci.

Pravoslavno groblje u Novoj Gradiški

- Policija sumnja ja istog počinioca, budući da su spomenici uništeni na isti način. Ovaj put nije uništeno mnogo spomenika, ali ovakvi incidenti se događaju učestalo. Nije pronađen niti počinilac koji je uništio grobove u Kovačevcu. Iste večeri kada je tamo uništeno groblje, neko je porazbacao štandove na lokalnoj pijaci u Novoj Gradiški. U oba ova slučaja rušenja nadgrobnih spomenika, niko iz Grada Nove Gradiške nije dao nikakvu zvaničnu izjavu – priča Nogić.

Iz Policijske uprave Brodsko-posavske županije javljaju da rade na otkrivanju počinioca ovog kaznenog dela.

- U vremenu od 31. decembra 2021. godine do 6. januara 2022. godine, nepoznata osoba je na groblju u Novoj Gradiški, Vinogradska ulica, srušio nekoliko nadgrobnih ploča na grobnicama, oštetivši vlasnike za nekoliko hiljada kuna. Policijski funkcioneri nastavljaju dalji rad u cilju pronalaska počinioca kaznenog dela povrede mira pokojnika – stoji na zvaničnoj internet stranici Policijske uprave Brodsko-posavske županije.