Osveštana crkva u Jasenovcu

Novopodignuta zimska crkva u manastiru Jasenovac koja nosi naziv po Svetim novomučenicima jasenovačkim osveštana je 13. septembra.

Dušan Velimirović 15.09.2020.
Jasenovac

Na praznik Svetih novomučenika jasenovačkih i Sabora srpskih svetaca u Manastiru Jasenovac koji se nalazi u istoimenom selu, nedaleko od zloglasnog ustaškog logora liturgiju i osveštanje zimske manastirske crkve služio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, uz sasluženje šestoro episkopa SPC-a; domaćina pakračko-slavonskog Jovana, budimljansko-nikšićkog Joanikija, diseldorfskog i nemačkog Grigorija, istočnoameričkog Irineja, austrijsko-švajcarskog Andreja i bihaćko-petrovačkog Sergija.

Tom prilikom, nakon završetka osveštanja, prigodnu besedu održao je episkop Austrijsko-švajcarski Andrej.

- Dobio sam neobično zaduženje i blagoslov da na ovom svetom mestu govorim o svetim mučenicima Božjim. To u prvom redu znači da govorim o onome o čemu smo mi sveštenici i verni hrišćani najpre pozvani da širimo glas, a to je glas o Bogu i o slavi Božjoj. A slava Božja se ni kroz kog drugog ne može spoznati nego kroz svete novomučenike – besedi episkop Andrej.

Nakon njega besedu je održao i vladika pakračko-slavonski Jovan koji je izjavio da je to zimska crkva, prva u srpskom narodu i prvo mesto koje je isključivo posvećeno Novomučenicima jasenovačkim, prva crkva posle 75 godina njima posvećena.

- Došli su kao u drevna vremena crkvenih sabora episkopi iz Njujorka, Dizeldorfa, Beča, kao i u stara vremena kada je mnoštvo episkopa došlo na posvećenje prvog Hristovog hrama. Posebno pozdravljam Čuvare groba Hristovog koji su nas iznenadili i obradovali, verna čeljad ovoga hrama i manastira i za svaki veliki praznik su ovde - rekao je u svojoj besedi episkop Jovan.

Osveštane spomen ploče Mihajlu Blagojeviću i Žarku Vidoviću

Nakon liturgije osveštana je mozaička ikona Majke Božije kao i spomen ploče pakračkom trgovcu Mihajlu Blagojeviću, kao i srpskom istoričaru Žarku Vidoviću.

- Ploča Žarku Vidoviću u manastiru Jasenovac je prilog naše zadužbine s obzirom da je on uhvaćen u Sarajevu, a vreme pre odlaska u Staro Sajmište, Nemačku i norveški Narvik. Njegov kratak boravak je za nas značajan i on čitavim boravkom kroz sva ta stratišta pripada logoraškoj zajednici i svedoči o njoj do kraja života i ostala su njegova svedočanstva o Jasenovcu – rekao nam je upravnik Zadužbine „Žarko Vidović“ iz Beograda Miloš Tutuš prilikom potpisivanja protokola o saradnji sa Udruženjem „Đorđe Ocić“ u Dalju.

U čast i spomen Svetih novomučenika jasenovačkih osveštan je kolač i žito na grobnoj humci u Spomen-području Jasenovac.