Osveštani temelji za novu crkvu u Čepinu

Episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim osveštao je juče temelje za obnovu hrama Svetog arhanđela Mihaila u Čepinu.

Dušan Velimirović 13.08.2021.
Čepin hram svetog arhanđela mihaila episkop osečkopoljski i baranjski heruvim

Nedaleko od Osijeka nalazi se naselje Čepin koje pripada istoimenoj opštini. Sa svojih 9.500 stanovnika, po popisu stanovništva iz 2011. godine, spada u red najvećih sela u Republici Hrvatskoj. Na izlazu iz mesta, prema izlazu na autoput, nalazi se i veliko imanje u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve. Ukoliko ne pitate nekoga ko je obavešten, nećete ni primetiti da se tu nalaze temelji hrama Svetog arhanđela Mihaila, jer osim jednog putokaza u blizini, ova lokacija nije nigde označena pa ni na popularnim Gugl mapama.

Praznik Svete Angeline okupio je meštane Čepina koji su došli da prisustvuju liturgiji i osvećenju temelja nove crkve. Čin osvećenja temelja i liturgiju predvodio je episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim uz sasluženje sveštenika iz ove eparhije.

- Novi hram u Čepinu zidaće se na mestu starog koji je, nažalost sticajem nekih istorijskih okolnosti na ovim našim prostorima, bio porušen i uspeli smo da posle 30 godina od poslednjih ratnih dešavanja osveštamo temelje i da započnu radovi na izgradnji svetoga hrama. Naša zajednica ovde u Čepinu danas proslavlja dan Prepodobne majke Angeline, a to je dan kada je oformljena hrišćanska zajednica ovde i svake godine se liturgijski proslavlja. Narod ovoga kraja se sabire u parohijskom domu, a nadamo se da ćemo u skorije vreme početi i da služimo svete službe u hramu Božjem. To je ono što svi kao zajednica treba da učinimo da hram bude završen. Isto tako i lokalna samouprava zajedno sa načelnikom Tonkovcem se trudi da pokažemo da smo hrišćani i da hram Božji treba da bude hram Božji bez obzira na pripadnost naciji i veri – pojašnjava vladika Heruvim.

Čepin hram svetog arhanđela mihaila episkop osečkopoljski i baranjski heruvim

Inicijativa za izgradnju hrama započela je 11. decembra 2017. godine kada je na internet stranicama SPC-a upućen poziv za pomoć u obnovi.

- Ono što je bila decenijska težnja čepinskih Srba i pravoslavnih vernika, počela se na jedan neobičan način i ostvarivati. Zahvalni smo Bogu na ukazanoj časti i milosti što smo dočekali i ovaj trenutak kada samo i blagoslovom našeg episkopa, a trudom, zalaganjem i pomoći mnogih institucija i pojedinaca sa područja Čepina i okoline, da ostvarimo ono o čemu su mnogi maštali, i usudiću se reći, ono što je bilo pre samo nekoliko godina u domenu naučne fantastike. Upravo u smislu generalne obnove i podizanjem novog hrama na mestu starog koji je porušen 1992. godine pokrenuli smo obnovu i parohijskog doma i u tom smislu smo prošle godine obnovili krovište, a ostalo uređenje sledi u narednom periodu paralelno sa podizanjem novog hrama – govori paroh osječki i administrator parohije u Čepinu protojerej Aleksandar Đuranović.

Prvi hram sagrađen 1759. godine

Još 1732. godine u ovom mestu je postojala pravoslavna crkva brvnara, a gradnja crkve posvećene Svetom arhanđelu Mihailu završena je 1759. godine. Hram je obnovljen 1939. godine, a tokom Drugog svetskog rata, na Božić 1942. godine ustaše pod vodstvom katoličkog sveštenika Mije Živka počele su rušenje. Novi hram je podignut 1977. godine na mestu gde je do 1941. godine stajao spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću. I ovaj hram je doživeo sudbinu starog pa je miniran 29. aprila 1992. godine.

- Prvi hram u Čepinu koji je uništen u Drugom svetskom ratu, bio je sagrađen u baroknom stilu, i razlikovao se od prethodnog koji su pravoslavni vernici podigli 1977. godine, a koji je bio u srpskom vizantijskom stilu. Nadamo se da nam sad dolaze bolja i srećnija vremena, da su rušenja i stradanja iza nas, i da ćemo u što skorijem roku dovršiti do kraja ovo što smo započeli – zaključuje paroh Đuranović.

Crkve svetog arhangela Mihaila čepin

Nekadašnji izgled porušenog hrama

U Čepinu je pre ratnih dešavanja bilo gotovo 400 srpskih domova što je parohiju svrstavalo u jednu od najvećih toga vremena. Danas je većina vernika iselila i ima oko 70 pravoslavnih domova. Još od sredine devedesetih godina prošlog veka, bogosluženja su vršena u parohijskom domu, a ovo je bila prva liturgija na temeljima budućeg hrama na mestu gde je stari srušen.

- Kao i svakom meštaninu Čepina koji želi da bude kako treba, mogu da kažem da mi je drago što se sve ovo dešava. Život Srba u Čepinu je težak, mnogi nemaju radna mesta. Možda se u budućnosti to promeni i popravi. Ne postoji nikakvo mesto okupljanja, osim što se u parohijskom domu sabiramo na liturgijama. Većina ljudi izbegava okupljanja jer su u strahu. U mestu ima i mlađih Srba, ali ne posećuju toliko crkvene događaje pored svih zabava koje su danas dostupne mladima – priča predsednik Srpske pravoslavne crkvene opštine Čepin Dušan Stojaković.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u opštini Čepin, u koju uz istoimeno mesto spadaju i naselja Beketinci, Čepinski Martinci, Čokadinci i Livana, živi 11.599 stanovništva od čega 4,56 odsto ili ukupno 529 stanovnika čine pripadnici srpskog naroda.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.