Srbi iz Čepina pokrenuli inicijativu za izgradnju porušenog hrama

Episkop Osečko-poljski i baranjski Heruvim služio je 12.avgusta svetu liturgiju u privremenoj bogomolji, u parohijskom domu u Čepinu, jer se ista još uvek ne može služiti u hramu koji je, kao i mnogi pravoslavni hramovi, miniran i porušen tokom poslednjih ratnih zbivanja.

hram Svetog Arhangela Mihaila u Čepinu
Hram Svetog Arhangela Mihaila u Čepinu rušen je dva puta u XX veku. Foto: Petar Šmrčković

Istorija rušenja hrama Svetog Arhangela Mihaila u Čepinu seže i u prošlost jer je u XX veku hram rušen čak dva puta. Malobrojno srpsko stanovništvo, na čelu s parohom Zoranom Gojićem, stoga je pokrenulo inicijativu za ponovnu izgradnju istog hrama, i na istoj lokaciji.

Za početak vladika Heruvim, u pratnji saradnika i vernika, obišao je ostatke porušenog hrama, i upoznao se sa trenutnim stanjem te započetim aktivnostima. Paroh Gojić i parohijani su vladiki izneli činjenice, njihove želje, i nastojanja te zatražili konkretnu pomoć.

U obilasku ruševine, koja je nekada bila prekrasan hram okružen sa dva hektara ukrašenim starim drvećem među kojima dominiraju lipa, platan i hrast star 200 godina, prisutan je bio i državni sekretar u Ministarstvu zaštite okoline i energetike Mile Horvat. On je prisutnima izneo dosadašnja iskustva, predložio dalje korake i pomoć u komunikaciji sa državnim institucijama.

Uz ponovnu izgradnju hrama predložena je i popravka parohijskog doma koji potiče iz 19. veka, i koji je u veoma lošem stanju, a na kojem se ističu dve ploče s natpisom „Plodna polja rodne vinograde, zdrava stada daruj nam gospode – ovo sveto znamenje podiže srp.ratar.omladina u Čepinu god. 1918“.

Srbi u Čepinu od 15. veka

Hram Svetog Arhangela Mihaila u Čepinu episkop Heruvim
Vladika Heruvim sa meštanima na zgarištu hrama. Foto: Petar Šmrčković

Inicijativa o obnovi hrama Svetog Arhangela Mihaila u Čepinu nije nova. Na službenom linku Srpske pravoslavne crkve 11.decembra 2017.godine upućen je poziv za pomoć u obnovi hrama mučenika u Čepinu. U pozivu za pomoć, i uz priloženi broj žiro računa za dobrovoljne priloge, piše da se naselje Čepin pominje još u srednjem veku, a Srbi se u njega počinju naseljavati posle 1481. godine. Popisom stanovništva iz 1732. godine zabeleženo je da Čepin ima 90 srpskih kuća, svog sveštenika i crkvu od drveta.

Blagoslovom Episkopa slavonskog Sofronija Jovanovića, na istom mestu podignut je novi hram koji je završen 1759.godine. Čepin je tada brojao 150 domova, sveštenik je bio Simeon Panić, a protoprezviter Adam Paprić. Crkvu je 1766. osvetio i tronosao Mitropolit karlovački Pavle Nenadović. Zvonik je naknadno uzidan, 1779. godine, a podignuta su i četiri zvona. Ikonostas je slikao Jovan Isajlović Stariji sa učenikom i saradnikom Grigorijem Jezdimirovićem.

Ovaj hram obnovljen je 1939. godine, a na Božić 1942. godine srušile su ga ustaše. Uz pomoć naroda treći hram podigao je jerej Stojan Mišić, a 1981. godine osvetio ga je Episkop sremski Andrej. Na Svetlu sredu 1992. godine pod okriljem noći pravoslavni hram u Čepinu uništen je miniranjem.

U ovom trenutku, a prema rečima paroha Zorana Gojića, urađena je kompletna projektna dokumentacija, a u toku sledeće sedmice trebao bi biti gotov i troškovnik. Ako u roku od tridesetak dana, kako je najavljeno, stignu građevinske dozvole prvi radovi na uklanjanju, čišćenju, ostataka porušenog hrama trebali bi početi već na jesen.

Vernici mole za dodatnu pomoć

Dobrovoljni prilog se može uplatiti na žiro račun:

SRPSKA  PRAVOSLAVNA CRKVENA OPŠTINA U ČEPINU
Кralja Zvonimira 227
31431 Čepin
Hrvatska

IBAN HR53 2340 0091 1108 3590 3
Privredna banka Zagreb d.d.
Radnička cesta 50
10000 Zagreb
Hrvatska
SWIFT CODE: PBZGHR2X

Sve dodatne informacije mogu se dobiti kod nadležnog paroha jereja Zorana Gojića (Tel. 00385 31 596 061, 00385 98 18 67 242, 00381 65 514 19 72).

Komentariši