Parastosom na vukovarskoj Aleji održan pomen nastradalim Srbima

Srpske organizacije na čelu sa Većem srpske nacionalne manjine Grada Vukovara tradicionalno su se druge subote u septembru okupile na vukovarskoj Aleji.

Srđan Sekulić 15.09.2022.
Aleja

U pomen na sve nastradale Srbe tokom ratnih devedesetih godina u Vukovaru održan je parastos i položeni su venci u ime više srpskih organizacija.

- Veće srpske nacionalne manjine Grada Vukovara svake godine organizuje parastos žrtvama rata, pripadnicima srpske zajednice, našim ljudima koji su nastradali u periodu od 1991-1995. godine. Na Aleji se okupljamo svake druge subote u septembru mesecu, a pored toga i pre polaganja venaca održava se liturgija i parastos u hramu Svetog Nikolaja u Vukovaru. Za nas je izuzetno važno da imamo mesto gde možemo da odamo počast i da se setimo naših najmilijih, ali isto tako veoma je važno da se zajedno i u molitvenom sabranju setimo upravo svih onih koji su nastradali, za čiju sudbinu se još uvek ne zna. Godine su učinile svoje i vremenom se manji broj ljudi ovde okuplja, ali pred nama je da taj osećaj usadimo kod mlađih generacija koje i ne znaju da se mi ovde okupljamo svake druge subote u septembru. To je potrebno jer onaj ko ne pamti svoje pretke on nema ni prošlost, a nema ni svoju budućnost – istakao je u svom obraćanju predsednik VSNM Grada Vukovara i Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.

Negovanje kulture sećanja veoma je važno kako zbog samih žrtava i njihovih porodica tako i zbog potrebe da ne dođe do jednostranog prikazivanja događaja, u ovom slučaju ratnih zbivanja iz prve polovine devedesetih godina prošlog veka.

- Mi bismo trebali svaki dan da se prisećamo onih koji su nastradali jer to je izuzetno važno da se prisećamo naših žrtava jer se svima nama mogla desiti takva sudbina i svi smo mi u nekom momentu imali metu na leđima. U toj situaciji obeležavamo i stradanje civilnih žrtava koji su u Vukovaru nastradali i pre početka ratnih dejstava. Upravo sa sećanjem na tu žrtvu možemo da izvučemo i pouku za budućnost kako se takve stvari ne bi više nikada ponovile – naglasio je Drakulić.

Vence na centralni krst koji se nalazi na Aleji položili su predstavnici Veća Srpske nacionalne manjine Grada Vukovara, Zajedničkog veća opština, Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru, Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije, opštine Borovo, vukovarske Prosvjete i Samostalne demokratske srpske stranke. Pre samog polaganja venaca u hramu Svetog Nikolaja održana je liturgija i parastos koje su služili više sveštenika Eparhije osečkopoljske i baranjske.