Pisanjem i recitovanjem deca neguju lepu reč

U organizaciji KUD-a Sloga iz Vukovara održane su smotre literarnog i recitatorskog takmičenja za učenike koji pohađaju nastavu po A i C modelu manjinskog obrazovanja.

Festival lepe reči

Festival lepe reči – tako su u Kulturno umetničkom društvu Sloga iz Vukovara nazvali projekat koji provode već treću godinu uzastopno, a reč je o smotri literaraca i recitatora koji u osnovnim školama uče srpski jezik bilo po A, bilo po C modelu manjinskog obrazovanja. Dvodnevna manifestacija održana je 29. i 30. oktobra i finansijski je podržalo Ministarstvo nauke i obrazovanja.

– Želja nam je da naše osnovnoškolce na neki način privolimo da se izražavaju na srpskom jeziku i da pišu ćiriličnim pismom. Znamo svi da moderna tehnologija dovodi do toga da mladi sve manje pišu i da su komunikaciju sveli uglavnom na skraćenice. Zbog toga želimo da ih podstičemo da pišu, da dublje promišljaju kroz prozna dela ili da se okušaju kao pesnici – kaže predsednik KUD-a Sloga Branislav Bijelić.

Oba dana festivala održana su u Ružičkinoj kući u Vukovaru, a prvog dana sastali su se mladi literarci. Oni su pisali na zadane teme, a bili su podeljeni u dve starosne kategorije, prva od trećeg do petog te druga od šestog do osmog razreda.  Na festival se ukupno prijavilo osamdesetak učenika, a pristiglih literarnih radova bilo je 36.

– U svakoj školi imamo učenike koji su zainteresovani za lepu reč i to nas jako raduje. Neki od njih su zainteresovani za pisanje poezije i ove godine ih imamo dvoje. Što se tiče recitatora tu je uvek problem što se deca pomalo plaše javnog nastupa pa ne žele da se prijave, ali mislim da je važno da se prijavljuju i neguju lepu reč jer će im to koristiti u budućim danima i poslovima kojima će se jednom baviti – ističe voditeljka projekta i nastavnica srpskog jezika Milica Šarčević.

Jedan od učesnika ovogodišnjeg festivala bio je i Nebojša Pavić iz Negoslavaca koji ide u osmi razred, a ove godine se prijavio na literarni konkurs i izabrao temu „Sloboda“.

– Napisao sam kraći sastav i napisao šta je po meni sloboda i da li smatram da se osećam slobodnim, odnosno da li je ovaj svet slobodan. Za mene je sloboda zajednica u kojoj bi svi ljudi funkcionisali kao jedan i gde bi mogli da pričamo lepo bez nesuglasica i svađa. Trenutna situacija je obrnuta od toga kako ja gledam na slobodu – kaže ovaj osnovnoškolac.

Među 17 osnovnih škola koje su se javile na literarni konkurs većina ih je bila sa područja istočne Hrvatske, ali su se učestvovale i škole iz Vrginmosta i Vojnića. I dok Vojnićani nisu uspeli da dođu do Vukovara, četiri učenika OŠ „Gvozd“ iz Vrginmosta stigla su na festival zajedno sa svojom učiteljicom srpskog jezika i kulture Senkom Crevar.

– Došli smo sa dva literarna i dva recitatorska rada. Nama je ovo treće učešće na ovom festivalu. Decu je jako lako animirati jer u svakoj generaciji imamo učenike koji žele raditi i koji vole susrete,  a naročito na području srpskog jezika što nemaju često priliku u našem kraju. Ovo je njima izuzetno motivaciono i svi se žele uključiti – kaže učiteljica iz OŠ „Gvozd“ u kojoj trenutno srpski jezik po modelu C uči 24 učenika, a jedna od njih je i ovogodišnja učesnica Festivala lepe reči Nataša Mutić.

– Prvi put sam ovde, a pisala sam na temu o kneginji Milici. To je srpska vladarka i ta tema me je privukla jer me i inače privlače istorijski događaji. Pisala sam o njenom radu, delu i životu. Učenje srpskog jezika i ovakve teme nisu mi naporne, nego su mi zanimljive. To je nešto što me zanima, a i motiviše me to da što više znam to se bolje i lepše osećam – priča Nataša.

Na literarnoj smotri ove godine najbolja je bila učenica Tamara Stupar kod mlađeg uzrasta te Marijana Mirosavljević među starijom decom. Najbolja recitatorka bila je Lena Vatralj u kategoriji od trećeg do petog razreda, dok je od šestog do osmog razreda najbolje recitovala učenica Tamara Đukić.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.