Pisanjem sastava i recitovanjem neguju srpski jezik

Vukovarski KUD Sloga i ove je godine organizovao smotru literaraca i recitatora iz osnovnih škola u nastavi na srpskom jeziku.

Nikola Milojević 30.11.2020.
Smotra recitatora KUD Sloga

Smotra literaraca i recitatora pod nazivom „Festival lijepe riječi“ i ove je godine privukla brojne učenike iz nastave na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu po modelima A i C, a održana je 27. novembra u kući Lavoslava Ružičke u Vukovaru. Iako je prvobitno bilo zamišljeno da traje dva dana, celokupna smotra morala je da bude održana prvog dana s obzirom na to da su stroge epidemiološke mere i zabrane okupljanja više od deset ljudi na jednom mestu nastupile tačno u ponoć sa 27. na 28. novembar. Manifestaciju drugu godinu zaredom organizuje Kulturno-umetničko društvo Sloga uz podršku Ministarstva nauke i obrazovanja Republike Hrvatske.

- Svesni smo činjenice da su mladi danas sve lošiji u komunikaciji, kako u govoru, tako i u pisanju. Ono što pišu putem mobilnih telefona svodi se na neke skraćenice i ovo je možda prilika da se izraze na jedan malo bolji i lepši način. Za decu koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku nema puno ovakvih manifestacija i ovo je samo jedan naš mali korak da im pomognemo da se pravilnije i bolje izražavaju – kaže predsednik KUD-a Sloga Branislav Bijelić.

Deca su se podeljena u dve starosne grupe takmičila na literarnom konkursu, ali i u recitovanju. Literarni konkurs bio je otvoren za sve učenike koji pohađaju nastavu na srpkom jeziku, a uz najveći broj radova sa istoka Hrvatske pristigla su i dva rada Vojnića i Vrginmosta. Stiglo je dosta radova i od dece iz Baranje, ali oni, zbog pomenute epidemiološke situacije, ipak nisu prisustvovali smotri u Vukovaru te su njihovi radovi samo pročitani. Oni su bili uvršteni u konkurenciju zajedno sa učenicima koji su prisustvovali manifestaciji i čitali svoje radove. Među onima koji su bili prisutni bio je učenik šestog razreda Osnovne škole Nikola Andrić iz Vukovara Luka Šarčević.

- U školi sam pisao rad na temu „Ja kao pronalazač“ u kojem sam napisao šta bih sve radio da sam pronalazač i kako bih pomogao svetu. Danas ću ovde pročitati taj sastav – rekao je kratko Luka pre početka takmičenja.

Organizator je za onim najboljima podelio i pehare kao uspomenu na učestvovanje u manifestaciji, a o nagradama je odlučivao tročlani žiri kojeg su činili nastavnici srpskog jezika Jelena Ivanović, Srđan Vasiljević i Ljiljana Bajac. Za najbolje literarce proglašeni su na kraju Marijana Mirosavljević iz OŠ Borovo u uzrastu od trećeg četvrtog i petog razreda, dok je najbolji rad u uzrastu od šestog, sedmog i osmog razreda napisala Rebeka Kojić iz OŠ Nikola Tesla iz Mirkovaca.

Smotra recitatora tekst KUD sloga

Drugi deo programa odnosio se na takmičenje u recitovanju. Cilj celokupne manifestacije je negovanje srpskog jezika i književnosti, a 12 dece recitovalo pesme poznatih srpskih pesnika. Najboljima su se pokazali Nikola Vukotić iz OŠ Siniša Glavašević iz Borova naselja u mlađem uzrastu te Rebeka Kojić iz Mirkovaca koja je pobedila i na literarnom takmičenju . Manifestacijom je na kraju bila zadovoljna i voditeljka projekta Danijela Atlagić.

- Drago mi je što je još prošle godine došlo do ove ideje u okviru Kulturno-umetničkog društva Sloga, a zadovoljna sam i što je Ministarstvo obrazovanja imalo sluha za ovu manifestaciju. Zadovoljstvo je raditi sa tom decom i imamo mnogo pametnih i dobrih učenika. Drago mi je kad vidim da oni žele da nauče nešto novo, ali i da neguju kulturu naroda kojem pripadaju – ističe Danijela Atlagić.