Počela obnova Spomen doma u Sremskim Lazama

Vlada Republike Hrvatske je u prošloj godini odobrila tri konkursa u tri ministarstva za područja naseljena pripadnicima nacionalnih manjina u iznosu od 45 miliona kuna, a na jednom od tih konkursa prošao je projekat obnove Spomen doma u Sremskim Lazama u opštini Stari Jankovci.

Nikola Milojević 28.02.2019.
Sremske Laze Spomen dom

Nekadašnji Spomen dom bio je dom kulture u ovom mestu, a zajedno sa spomenikom odmah pored njega podignut je 1960. godine u znak sećanja na 150 meštana ovog sela palih kao žrtve fašističkog i ustaškog terora. Ovde su samo u jednom danu oktobra 1944. godine ubijene 54 osobe među kojima i deca između sedam i jedanaest godina. Njima u čast bio je podignut i Spomen dom koji je godinama bio jedan od najreprezentativnijih objekata u ovom kraju, ali je godinama unazad zjapio prazan i devastiran.

Otvaranjem konkursa Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Evropske unije za područja naseljena nacionalnim manjinama u odnosu većem od pet odsto, u opštini Stari Jankovci videli su priliku da ovaj dom bude konačno obnovljen pošto je to jedini preostali društveni dom na području opštine koji nije obnovljen s obzirom na to da su već rekonstruisani domovi u Starim i Novim Jankovcima, te Slakovcima i Oroliku. Ministarstvo je odobrilo inicijalnih 250.000 kuna, a opština Stari Jankovci dodala je dodatnih 310.000 kuna i početni radovi na obnovi Spomen doma upravo su završeni.

- Najbitnije je da smo uspeli da stavimo novi pocinčani krov, jer je stari krov prokišnjavao, čime smo sprečili dalje uništavanje unutrašnjosti Spomen doma. Pored toga, ovim sredstvima smo uspeli obiti fasadu i staviti PVC stolariju. Do potpune obnove trebalo bi staviti izolaciju, novu fasadu, uvesti struju i grejanje. Grube su procene da nam za sve to nedostaje oko 800.000 kuna. Nadamo se da ćemo ta sresdtva osigurati preko nekih od ministarstava ili fondova, a naravno da će i opština učestvovati u jednom delu i nadalje. Nakon toga moći ćemo da kažemo da ponovo imamo reprezentativni objekat u selu – kaže zamenik načelnika opštine Stari Jankovci iz redova pripadnika srpskog naroda Siniša Šuša.

Spomen dom biće završen odmah po pronalaženju neophodnih sredstava, a završetak radova puno će značiti svim preostalim meštanima Sremskih Laza.

- Ovaj Dom je bio ponos i dika čitavog ovog kraja i najveći dom u opštini i okolini. Sve najbitnije se ovde događalo. Danas ne možemo da obećamo da će sve biti kao nekada kada je ovde živelo puno više ljudi, ali u svakom slučaju će puno značiti. Zašto da se i kod nas ne održavaju neke manifestacije kao što se održavaju i u okolnim mestima – pita se Šuša i dodaje da je trenutno zadovoljan odnosom opštine, u kojoj vlada HDZ, prema pripadnicima srpske zajednice.

Obnovom doma i selo će živnuti

Sremske Laze Nebojša Svilokos Siniša Šuša

Nebojša Svilokos i Siniša Šuša.

Konačna obnova Spomen doma biće od velikog značaja i drugim organizacijama u selu, među kojima je Veće srpske nacionalne manjine opštine Stari Jankovici čiji najveći broj članova dolazi upravo iz Sremskih Laza.

- Nama će obnova jako puno značiti jer ćemo tu moći da smestimo sva kulturna i društvena zbivanja koja organizujemo. Bez tog doma mi smo ništa i nikoga ne možemo pozvati u goste. Ranije su nam ovde dolazili gosti i iz Srbije i iz drugih krajeva bivše države i to nam je bilo najvažnije i centralno mesto u selu. Puno smo puta inicirali priču o započinjanju radova na obnovi i presrećni smo što se sa tim napokon krenulo - priča predsednica SVNM opštine Stari Jankovci Smilja Rajović.

Predsednik Mesnog odbora Nebojša Svilokos ističe da je zadovoljan suživotom sa većinskim narodom, ali da manjak radnih mesta i odlazak mladih ljudi predstavlja veliki problem razvoju sela i života u njemu.

- Na zadnjem popisu stanovništa bilo je oko 450 stanovnika, ali po našim današnjim procenama imamo trenutno negde oko 370 stanovnika. Imamo možda jedno venčanje godišnje što je dosta zabrinjavajuće. Od pozitivnih stvari imamo fudbalski klub koji dobro stoji i dobro se takmiči. Potrebna su nam radna mesta da koliko-toliko uspemo da zadržimo mlade stanovnike. Zadovoljan sam što se napokon krenulo u obnovu ovog našeg doma. Sećam se da sam tu sa sedam godina dolazio u kino. Bilo je dosta dešavanja i puno puta smo tu ugostili kulturno-umetnička društva i estradne umetnike. Nadamo se da će konačnom obnovom i selo malo živnuti – zaključuje Nebojša.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.