Podeljene prve besplatne maske u opštini Erdut

Preduzetničko razvojni centar opštine Erdut danas je podelio prve besplatne maske za lice sašivene u akciji koja je pokrenuta kako bi stanovnici opštine u toku velike nestašice dobili neophodnu zaštitnu opremu. Žene iz ove opštine potpuno besplatno šiju maske za svoje sumeštane.

Jadranka Jaćimović 26.03.2020.
Zaštitne maske Erdut Porc maske opština Erdut

Preduzetničko razvojni centar opštine Erdut pokrenuo je akciju šivenja zaštitnih maski za lice. Na tržištu vlada velika nestašica zaštitne opreme koja se preporučuje kako bi se zaustavilo širenje zaraze virusom KOVID 19. Informacije o ogromnim potrebama i potražnji koja nikada nije bila veća i koju proizvođači ne mogu da zadovolje potakla je Milicu Ranković iz Erduta.

- Želim da pomognem koliko mogu, to je jedino što mogu da uradim u ovoj situaciji. Živim sama, ali smatram da još uvek mogu i sebi i drugima da nešto pružim, nisam osoba koja će da ćuti i ne reaguje. Inače se bavim kreativnim radom od recikliranog materijala, pravim dečije igračke, torbe, odela za kućne ljubimce i razne predmete. U ovoj situaciji kada su ljudima potrebne maske odlučila sam da pomognem na ovaj način – govori Milica Ranković.

Ideju o šivenju pamučnih maski Milica je predložila Lokalnoj razvojnoj agenciji PORC, a oni su inicijativu odmah prihvatili, pozvali stanovništvo da se priključi u akciju izrade te obezbedili potreban materijal.

- Pozvali smo sve koji znaju da šiju da se uključe u ovu akciju. Nabavili smo materijal, konac i gumu koju nam je bilo najteže pronaći. Izabrali smo čak deset različitih motiva pamuka, za sve uzraste te se informisali kako treba da izgleda maska odnosno kako bi trebalo da iskrojimo materijal. Maske će biti u dva sloja kako bi što više pružale zaštitu. Za sada imamo jako puno upita, ali odlučili smo da ćemo maske prvo deliti ženama koje u projektu „Zaželi“ brinu o starim i nemoćnim osobama. U ovu akciju uključile su se još tri žene - rekla je direktorka PORC-a Bojana Orsić.

Materijal potreban za izradu maski stigao je 25. marta i taj dan krenulo je i šivenje. Već u toku današnjeg dana prve maske su i podeljene. Kako je u PORC stigao veliki broj upita, odlučeno je da se maske prvo podele ženama koje rade u sklopu projekta „Zaželi“, zatim će se maske obezbediti i za starije sumeštane. Pošto su ovo pamučne maske preporučuje se njihovo korišćenje samo pri kraćem boravku u prostorijama.

Nastavak akcije izrade maski u ponedeljak

Iz PORC-a poručuju da su maske besplatne i da se ulaže veliki napor kako bi obezbedili količine potrebne da svaki stanovnik opštine dobije bar jednu masku. Pozivaju sve zainteresovane građane da se priključe akciji izrade jednog od trenutno najtraženijeg proizvoda na tržištu. Zbog velike potražnje novi materijali su naručenu i u ponedeljak 30. marta očekuje se nastavak šivenja i isporuke zaštitnih maski.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije