Potpisani ugovori za kapitalne donacije ZVO-a

U Zajedničkom veću opština potpisani su prvog februara ugovori sa većima srpske nacionalne manjine i opštinama koje su prošle na konkursu o dodeli sredstava za kapitalne donacije.

Nikola Milojević 02.02.2022.
Kapitalne donacije ZVO

Sredstva su kroz rebalans budžeta, a zalaganjem saborskih zastupnika srpske zajednice osigurana kroz Kancelariju za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH. Veća nacionalnih manjina koja deluju na prostoru Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije imala su na raspolaganju ukupno 480 hiljada kuna, dok su opštine imale 700 hiljada kuna. Sva dodeljena sredstva odnose se na infrastrukturne projekte ili opremu za unapređenje rada manjinskih veća.

Zbog epidemiološke situacije najpre su ugovore potpisala manjinska veća. Veće srpske nacionalne manjine grada Vukovara dobilo je 159 hiljada kuna za uređenje dvorane te 135 hiljada kuna za nastavak obnove kuće u Borovu naselju i uređenje dvorišta. VSNM grada Vinkovaca sređivaće sa 20 hiljada odobrenih kuna svoje prostore u Mirkovcima, a za VSNM u opštini Nijemci odobreno je skoro 17 hiljada kuna za nabavu informatičke opreme. VSNM u Dardi dobilo je osam i po hiljada kuna za kupovinu i montažu klima uređaja u svojim prostorijama, dok će VSNM Vukovarsko-sremske županije dobiti 140 hiljada kuna za unapređenje socijalne i kulturne infrastrukture na području opštine Trpinja.

- Nadamo se da će sva ova sredstva pomoći našim opštinama i većima da rasterete svoje budžete i da će naši građani u tim mestima imati bolju infrastrukturu i uslove za život. Sredstva su išla putem Kancelarije za ljudska prava, ali važno je istaći da je radom naših saborskih zastupnika bilo nekoliko rebalansa koji su se odnosili na kapitalne donacije – rekao je predsednik ZVO-a Dejan Drakulić.

Kada su u pitanju jedinice lokalne samouprave sa područja Vukovarsko-sremske županije sredstva je dobila Opština Negoslavci koja će za 100 hiljada kuna rekonstruisati svlačionicu na fudbalskom igralištu. Na konkurs se javila i Opština Markušica koja je za potrebe uređenja igrališta u dečijem vrtiću dobila 120 hiljada kuna, a tu je i Opština Borovo koja gradi zgradu na igralištu svog fudbalskog kluba Sloga. Za tu namenu Borovo je dobilo 130 hiljada kuna.

- Ova sredstva ćemo utrošiti na projektnu dokumentaciju za izgradnju zgrade FK Sloga. Postojeća zgrada je veoma trošna i ne vredi je obnavljati ni sanirati. Zato idemo u izgradnju jednog potpuno novog objekta koji će biti na istom mestu gde se sada nalazi ovaj stari. Projektnu dokumentaciju planiramo završiti do polovine ove godine, a nadamo se da ćemo korištenjem evropskih i drugih fondova uspeti da završimo ovu zgradu u nadolazeće dve godine – kaže načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović.

Ugovore o dodeli sredstava za kapitalne donacije potpisale su i tri opštine sa teritorije Osječko-baranjske županije. Među njima je Opština Erdut, koja je za uređenje društvenog doma u Bijelom Brdu dobila ovom prilikom 120 hiljada kuna. U opštini Jagodnjak obnavljaće se Spomen soba u sećanju na Bolmansku bitku za koju je ova jedinica lokalne samouprave od ZVO-a dobila 115 hiljada kuna, a u opštini Šodolovci opremaće se društveni dom u naselju Palača.

Poptpisivanje ugovora Šodolovci kapitalne donacije

Predsednik ZVO-a Dejan Drakulić i načelnik opštine Šodolovci Dragan Zorić

- Dobili smo 108 hiljada kuna, a želimo da obnovimo stolariju na ovom društvenom domu pošto je stara već dotrajala. Zidove i krovište smo ranije uredili, a sa ovim bi zatvorili taj krug. Reč je o prostoru za potrebe naših meštana koji će im služiti za druženje pogotovo jednom kad ova korona prođe. Segmentno obnavljamo sve jer imamo sedam naselja na području opštine i puno je objekata u koje treba ulagati. Sa ovim sredstvima ćemo dom u Palači u potpunosti obnoviti. Zato nam ova sredstva puno znače jer ćemo kao Opština rešiti jedan od problema koji smo ranije planirali da rešimo – ističe načelnik opštine Šodolovci Dragan Zorić.