Srbi u Mirkovcima ubuduće će imati mesto okupljanja

Sredstvima kapitalnih investicija SNV-a kupljena kuća u Mirkovcima koja će služiti kao mesto okupljanja srpske zajednice u ovom vinkovačkom prigradskom naselju.

Nikola Milojević 09.07.2021.
Mirkovci 2

Inicijativa stara nekoliko godina da Veće srpske nacionalne manjine grada Vinkovaca napokon dobije svoj prostor u Mirkovcima realizovana je ove godine kroz program kapitalnih investicija Srpskog narodnog veća iz Zagreba. Kuća u kojoj će ubuduće delovati VSNM, ali i druga srpska udruženja kupljena je nedavno, a svečana primopredaja objekta održana je osmog jula.

Do sada se u Mirkovcima srpska zajednica okupljala jedino kroz Fudbalski klub Hajduk Mirko, lovačko društvo, a povremeno su se druženja održavala i u parohijskom domu. Novi objekat kojeg čini kuća sa dvorištem otvoriće i brojne druge mogućnosti za druženje i okupljanje.

- Uzeli smo ovu kuću za korist sela i korist ljudi da bi se imali gde okupljati. Do sada nismo imali svoj prostor i mogu samo da se zahvalim SNV-u što nam je to omogućio. Objekat će biti višenamenski. Tu će ubuduće biti smeštena i naša Prosvjeta. Osim kancelarijskog prostora planiramo tu održavati i neke oblike radinosti da taj prostor bude iskorišten maksimalno – kaže predsednik manjinskog veća Vladimir Miškić.

Centar za razvoj i investicije SNV-a već pet godina provodi program kapitalnih investicija na području čitave Hrvatske. Svečanoj primopredaji zgrade prisustvovala je Emina Đurašević iz SNV-a.

- To je program kojim želimo pomoći sva naša Veća, ali i ostala srpska udruženja da bi imali što adekvatnije uslove za rad, da bi mogli podizati i osnaživati svoje organizacije i da bi mogli čuvati svoju tradiciju. Svake godine objavljujemo konkurs i Veća se javljaju i prijavljuju svoje projekte. Visina ove investicije u Mirkovcima je 120 hiljada kuna i ta su sredstva bila dovoljna za kupovinu ovog objekta – govori Emina Đurašević.

Mirkovci

Emina Đurašević i Vladimir Miškić

Do sada je na ovaj način finasirano 242 projekta širom čitave Hrvatske ukupne vrednosti od oko 45 miliona kuna. Sve su to projekti od velike važnosti ako se zna da su objekti s kojima raspolaže srpska zajednica na prostoru čitave Hrvatske na ovaj ili onaj način devastirani, a u brojnim sredinama, poput Vinkovaca, Srbi nisu ni imali nikakve prosorije za okupljanje i rad.

- Podižemo srpske kulutrne centre, a od značajnijih bih izdvojila Knin, Zagreb, Rijeku, Vukovar, Osijek i Karlovac, a sada nam predstoji finansiranje SKC-a u Islamu Grčkom odnosno Kula Stojana Jankovića, zatim SKC-a u Koprivnici, Okučanima, Slatini. Ima dosta njih koji tek sad kreću u izgradnju. Našoj zajednici su takvi projekti preko potrebni zato što najčešće nemaju mesta na kojima bi se mogli okupljati i provoditi svoje programe. Ove stvari su zapravo neki početak jednog programa na osnovu kojeg ćemo, nadam se, osnažiti celokupnu zajednicu – ističe Emina Đurašević.

I u Veću srpske nacionalne manjine grada Vinkovaca nadaju se da će im nove prostorije omogućiti šire područje delovanja, ali i osnaživanje srpske zajednice koja je, kako u gradu, tako i u prigradskom naselju Mirkovci, sve malobrojnija.

- Dosta mladih nam se odselilo, a ostalo je staro stanovništvo. Otišle su neke mlade porodice, ali ipak opstale su neke organizacije koje okupljaju ljude. Sada nam preostaje dodatno uređenje ovog objekta kako bi bio spreman za održavanje aktivnosti. Trebaće nam grejanje i klima i neki nameštaj, ali nadam se da ćemo to uskoro uspeti to da osiguramo – kaže predsednik vinkovačkog VSNM-a Vlado Miškić.

Pomoć oko opremanja obećao je i sam Grad Vinkovci čiji su predstavnici bili prisutni na primopredaji ključeva kuće u Željezničkoj ulici u Mirkovcima. Osim predstavnika Grada svečanosti su prisustvovali i zamenik župana Vukovarsko-sremske županije i predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić, načelnik Opštine Negoslavci Dušan Jeckov, većnici gradskog manjinskog veća i brojni drugi gosti.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.