Povezali se mladi iz Vukovara i Zagreba

Dvadesetak mladih Srba iz Hrvatske s vukovarskog i zagrebačkog područja družili su se u Zagrebu prošlog vikenda. Studijsko putovanje organizovano je u saradnji Omladinske mreže Srba u Hrvatskoj i SDSS-a.

mladi vukovar zagreb omladinska mreža srba

Grupa mladih iz Vukovara je u glavnom gradu Hrvatske posetila mnoge državne institucije, upoznala zvaničnike, a neizostavno je bilo i razgledanje grada.

Dan je započeo obilaskom srpskog privrednog društva Privrednik gde su učesnike dočekale potpredsednica Olivera Radović i sekretarica Maša Samardžija koje su pričale o radu i programu institucije. Nakon toga usledio je poset Srpskom narodnom veću i razgovor s glavnim sekretarom Aleksandrom Miloševićem i ručak s predsednikom Miloradom Pupovcem.

Potom je nastavljeno posetom Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji Kantakuzina Katarina Branković i druženju s direktorom protojerejom-stavroforom Slobodanom Lalićem i nekoliko učenika koji su najviše govorili o problemu pronalaženja učenika i svojim vlastitim iskustvima. Kako to obično biva s mladima, na kraju dana usledila je večera u hotelu, te zabava organizovana u Privredniku.

-Svi su bili srećni i zadovoljni. Bilo je mnogo kvalitetnih i dobrih ljudi u grupi i ono što je najbitnije započeli smo razgovore o nastavku saradnje i nekim novim posetama. Imamo dosta varijanti kroz koje bismo nastavili druženje, da li zajedničkim političkim radom ili manje političkim stvarima poput druženja kroz Zajedničko veće opština. Mi podržavamo bilo kakav oblik udruživanja mladih koji je smislen – pozvala je na saradnju Jelena Nestorović iz zagrebačke Omladinske mreže mladih Srba u Hrvatskoj.

Drugi dan druženja započeo je obilaskom centra Zagreba pod stručnim vodstvom devojaka koje studiraju turistički menadžment, a zatim je usledio odlazak na smotru folklora u Voćin.

-Utisci naše grupe iz Vukovara su veoma pozitvni. Ukupno nas je išlo 15. Prijatelji iz Zagreba su nas srdačno ugostili, upoznali sa radom istaknutih srpskih institucija u ovom gradu. Izneli su svoja iskustva vezano za rad i dali savete, informacije i smernice za pokretanje takve vrste angažmana i aktivnosti na našem području. Očekujemo dalji nastavak saradnje i upoznavanje i povezivanje sa ostalim članovima Omladinske mreže mladih Srba u Hrvatskoj. Plan je uspostavljanje ovog oblika delovanja na području naše županije i povezivanje sa ostalim članovima na nivou cele RH – istaknuo je za naš portal Dragan Milanović iz Vukovara.