Osma smotra folklora srpske zajednice u Voćinu

Smotra folklora srpske nacionalne manjine održana je u nedelju 20. maja u Voćinu pod organizacijom SKD "Prosvjeta" pododbora Voćin i manjinskog veća istoimene opštine.

Voćin-folklor smotra folklora srpske zajednice

Ovogodišnja manifestacija bila je osma po redu i na njoj je nastupilo oko 350 učesnika podeljenih u jedanaest društava iz Republike Hrvatske i Republike Srpske.

Tog dana bila je i hramovna slava u Voćinu te slava Slavonske eparhije, pa je zato upriličen celodnevni program. Takođe,  centralna proslava povodom slave Slavonske eparhije održana je u Daruvaru.

– Zadovoljni smo ovogodišnjom manifestacijom, a i odazivom publike koji je bio solidan za naše prilike. Gosti su bili zadovoljni i to nam je najbitnije – kaže za naš portal zamenik župana Virovitičko – podravske županije Igor Pavković, ujedno i član voćinske Prosvjete.

Stigli mladi iz Zagreba i Vukovara

Na smotri su prisustvovali i članovi Omladinske mreže Srba iz Republike Hrvatske koji su došli sa zagrebačkog i vukovarskog područja.

– Družili smo se, posle smo pomogli domaćinima raspremiti scenografiju i kasnije smo večerali. Bilo je lepo i zadovoljni smo, priča Jelena Nestorović iz Omladinske mreže Srba iz Republike Hrvatske.

Opština Voćin nalazi se u Virovitičko – podravskoj županiji, podno Papuka i dvadesetak kilometara od Slatine. Srpsko stanovništvo čini 14 odsto populacije opštine prema popisu stanovništva iz 2011. godine. Zanimljivo, po istom popisu, opština Voćin je demografski najmlađa opština u državi s prosečnom starosti od 32 godine.

Samo selo Voćin uglavnom je najpoznatije  po brojnim zločinima vezanim za dva prošla rata. Nekada većinsko srpsko selo, nakon 1995. godine naseljeno je Janjevcima s Kosova.

SKD „Prosvjeta“ pododbor Voćin osnovana je 2011. godine sa željom i ciljem da se očuva srpska kultura na ovom području koje se suočava sa problemom iseljavanja poput mnogih drugih krajeva u Republici Hrvatskoj.