Poznati sportisti podižu svest o toleranciji

Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj ovih dana provodi jedan zanimljiv projekat koji se odnosi na promociju tolerancije na sportskim terenima i u društvu.

Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj

Projekat je nazvan „Govor tolerancije“, a finansiran sredstvima Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Osnovni cilj projekta, kako ističu u Sportskom rekreativnom društvu Srba u Hrvatskoj (SRDSU-u), je suzbijanje predrasuda i negativnih stavova prema različitim etničkim grupama te usvajanje tolerancije kao društvene vrednosti među mladima različite etničke pripadnosti i nacionalnog porekla.

Kroz projekat se na internetu objavljuju video materijali sa poznatim sportistima iz država regiona. Prva u nizu takvih objava bila je početkom marta kada je za SRDS govorio selektor ženske rukometne reprezentacije Hrvatske i trener Rukometnog kluba Lokomotiva Nenad Šoštarić. Osvajač bronzane medalje sa reprezentacijom na nedavno održanom prvenstvu Evrope u Danskoj pričao je o svojim iskustvima u internacionalnom rukometu, važnosti tolerancije među različitim verama i nacijama, kao i o diskriminaciji u odnosu na ulaganja u muški i ženski rukomet, kao i u odnosu između ulaganja u decu i odrasle.

U medijsku kampanju Sportskog društva Srba uključio se i nekadašnji reprezentativac Srbije Ivan Ergić poznat i po svom novinarskom i književnom angažmanu nakon završetka karijere. Ergić, poreklom iz okoline Šibenika, recitovao je svoju pesmu Sigurna kuća i na taj način dao svoj doprinos ovom projektu.

Treći video materijal objavljen ovih dana bio je intervju sa jednim od najboljih košarkaša sa ovih prostora Dinom Rađom. Bivši jugoslovenski i hrvatski reprezentativac govorio je o važnosti emocija u sportu, ali i upozorio da se te emocije ne smeju zloupotrebljavati za govor mržnje. On je pozvao ljude da uče iz prošlosti i da razmišljaju svojom glavom.

Otkazana Evropeada

Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj osnovano je u martu 2018. godine sa ciljem promovisanja sportskih interesa srpske zajednice i rešavanja problema sportskih klubova koji okupljaju pripadnike Srba u Hrvatskoj. Društvo su osnovale srpske institucije SNV, ZVO, Privrednik i Prosvjeta.

Jedna od glavnih aktivnosti ovog udruženja je vođenje brige o fudbalskoj reprezentaciji Srba u Hrvatskoj. Prema rečima predsednika Milana Martinovića glavni cilj za ovu godinu bila je organizacija učestvovanja reprezentacije na Evropeadi koja je trebalo da se održi u Austriji, ali je i ove godine po drugi put otkazana.

– Puno planova je bilo za ovu godinu. Trebalo je da u martu održimo jedno okupljanje reprezentacije, ali je počelo prvenstvo trećih liga i nismo uspeli da se sakupimo. Bio je u planu kamp od dva dana i odigravanje jedne prijateljske utakmice protiv mađarske nacionalne manjine. Svejedno planiramo održavanje dva kampa do kraja sezone, jedan na istočnom delu, jedan na zapadnom delu Hrvatske. Budući da neće biti Evropeade odigraćemo jednu ili dve prijateljske utakmice. Kako je u čitavom svetu što se sporta tiče, tako je i nama, međutim mi i dalje funkcionišemo na način da pomažemo klubovima u skladu sa mogućnostima koje imamo i budžetom sa kojim raspolažemo. Pomažemo najviše fudbalskim klubovima, ali i šah, tekvondo i streljaštvo – kaže Milan Martinović.