Priznanja za najuspešnije učenike sa školskih takmičenja

Zajedničko veće opština nagradilo je sve učenike osnovnih i srednjih škola sa prostora na kojem deluje za uspešne rezultate na školskim takmičenjima. Priznanje je dobilo 24 učenika koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Dušan Velimirović 24.09.2018.
ZVO-dodela-priznanja školska takmičenja

Učenici koji su na međužupanijskim i državnim takmičenjima osvojili neka od prva tri mesta, na poklon su od ZVO-a dobili Pravopis srpskog jezika. Priznanja su im uručili predsednik ZVO-a Srđan Jeremić i predsednica odbora za obrazovanje ove institucije Milica Stojanović koja je rekla da im možda ovaj poklon pomogne da osvoje nagrade i iz srpskog jezika.

- Ono što je bitno je da okupimo naše talentovane učenike i da im ukažemo na značaj koje Zajedničko veće opština pridaje njima kao pripadnicima srpske zajednice koji su odlučili da se školuju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Ta deca su budućnost srpske zajednice i oni će u narednom periodu biti dobri studenti – kaže Srđan Jeremić.

On je u svojoj izjavi rekao da je njegova želja da se ta deca jednoga dana i vrate na područje na kojem ZVO deluje, da tu žive i tako izgrađuju kvalitetniji život pripadnika srpske zajednice, ali i svih ostalih s tog područja.

- Naša je želja da sledeće godine bude još i više nagrađene dece i da ovako nešto postane tradicija. Cilj nam je da se deca ovako okupljaju svake godine i da im mi kao ZVO pružimo svaku podršku u njihovom daljem školovanju, ali isto tako pomognemo u pronalasku posla nakon završenog školovanja – priča Jeremić.

Osnovna škola „Nikola Andrić“ prednjači u tehničkim predmetima

Vukovarska osnovna škola „Nikola Andrić“ se pokazala veoma uspešnom na takmičenjima, pogotovo iz informatike i tehničkih predmeta pod mentorstvom nastavnika Milenka Šljukića. Trinaestogodišnji Damjan Janjićijević osvojio je prvo mesto na takmičenju iz automatike i treće iz informatike.

- Radili smo svaki dan i spajali smo razne stvari iz automatike te programirali. Vežbali smo tokom cele nedelje. Zadaci iz automatike su bili lagani, ali iz informatike baš i ne. Na županijskom takmičenju iz automatike nije bila velika konkurencija dok je iz informatike bila dosta jača. Planiram ovim da se bavim i u budućnosti – kaže Damjan s kojim se slaže i dve godine mlađi Aleksa Đurđević koji je šampion na takmičenju iz informatike u svojoj konkurenciji.

- Rešavali smo zadatke sa županijskih i školskih takmičenja. Neki zadaci su bili teški. Puno vremena provodim igrajući igrice i zbog toga sam se zainteresovao za informatiku – priča Aleksa.

Osim iz tehničkih predmeta učenici su bili uspešni i s područja društvenih nauka, pre svega iz istorije i geografije.

- Nisam nešto previše učio, dobio sam primerke nekoliko udžbenika i profesor mi je napomenuo na šta treba da obratim pažnju. Konkurencija na županijskom takmičenju je bila mnogo jaka, ali na državno takmičenje nisam pozvan iako sam na županijskom ostvario šesti najbolji rezultat na nivou države. Takođe, osvojio sam i drugo mesto na županijskom takmičenju iz geografije – kaže šesnaestogodišnji Sreten Šodolovac, učenik trećeg razreda vukovarske gimnazije.

Uče po modelu A, osvajaju nagrade iz hrvatskog jezika

Srđan Jeremić je naglasio kako je veoma bitno da učenici srpske nacionalnosti osvajaju takmičenja iz istorije na kojima je glavna tematika bila sadašnje područje Republike Hrvatske u srednjem veku kao i nagrade koje srpski učenici osvajaju na takmičenju iz hrvatskog jezika.

- Time samo pokazujemo da mi pripadnici srpske nacionalne manjine možemo da ostvarimo dobre rezultate i iz hrvatskog jezika budući da je on obavezan u nastavi i po modelu A. To je dokaz da nastava na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu nije inkopatibilna, odnosno nespojiva sa dobrim savladavanjem hrvatskog jezika. Model A jeste dobar model i mi ga preporučujemo svim roditeljima i učenicima prilikom upisivanja u škole – zaključuje Jeremić.