OŠ Nikola Andrić ima nove prvake iz informatike i tehničke kulture

Prošle godine region je obišla priča o Najdanu Gazibariću iz vukovarske škole „Nikola Andrić“ koji je postao državni prvak u elektronici iz škole bez fasade. Ove godine situacija je identična. Škola još uvek čeka na obnovu, ali zato daje nove šampione iz tehničke kulture i informatike.

Nikola Milojević 01.04.2018.
županijski prvaci iz informatike i tehničke kulture osnovna škola nikola andrić

Na nedavno održanom županijskom takmičenju mladih tehničara učenici OŠ Nikola Andrić iz nastave na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu osvojili su čak četiri prva mesta. Županijski prvaci postali su učenik petog razreda Aleksa Đurđević iz programiranja odnosno algoritama, učenik sedmog razreda Damijan Janjićijević iz automatike, učenik šestog razreda Stefan Brković iz programiranja i učenica šestog razreda Viktorija Dukić iz kategorije građevinarstva.

Svi oni su uspeh postigli pod mentorstvom nastavnika tehničke kulture i informatike Milenka Šljukića, a samo iz iz tehničke kulture OŠ „Nikola Andrić“ ove je godine osvojila dva prva, tri druga, tri treća i jedno četvrto mesto na županijskom takmičenju.

osnovna škola nikola andrić vukovar

OŠ Nikola Andrić još uvek čeka na obnovu

Pored odličnog rezultata učenika iz nastavne na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, veliki uspeh postigla je i učenica osmog razreda u nastavi na hrvatskom jeziku Dorien Andrijanić koja će školu predstavljati na državnom prvenstvu iz kategorije radiokomunikacija.

Zbog propozicija na takmičenju iz programiranja Aleksa i Stefan neće ići na državnu smotru nojboljih, jer se bira desetak najboljih rezultata u celoj državi. Pravila su malo drugačija iz tehničke kulture pa će Damijan i Viktorija kao županijski prvaci učestvovati na 60. takmičenju mladih tehničara Republike Hrvatske koje će biti održano u Poreču između 9. i 12. aprila.

Rade ono što vole

Damijan se bavi programiranjem mikrokotnrolera i automatskih procesa, a na županijskom takmičenju zadatak mu je bio izrada pametnog staklenika.

- Volim sve što ima veze sa računarima, a ovde učim u isto vreme i o njima i o programiranju tako da mi je to sve zanimljivo. Reč je o spoju programiranja i elektronike i uvek me veseli kada vidim interakciju tog sklopa koji sam isprogramirao - kaže ovaj mladi programer koji se upravo priprema za državno takmičenje gde ga očekuje tema iz pametne regulacije saobraćaja.

Zajedno sa njim na državnu smotru ići će i Viktorija koja se u okviru kategorije građevinarstva bavi obradom drveta, balze i šperploče koje reže, pili, brusi i lepi. Na nedavno održanom takmičenju dobila je zadatak da napravi stepenište od drveta koje je komisija proglasila za najbolje među svim šestim razredima u županiji.

- Svašta se može napraviti od drveta i to mi je jako zanimljivo. Trenutno vežbam za takmičenje i kod kuće i u školi. Idem još i na ples pa vreme organizujem da se dobro pripremim. Nisam očekivala da ću se plasirati na državno takmičenje, ali se sada jako radujem što ću ići – priča Viktorija.

Zajednički uspeh škole, roditelja i dece

Tehnička kultura u osnovnim školama uči se jedan čas nedeljno što je dovoljno samo za teorijsko savladavanje gradiva. Zbog toga nastavnik Milenko Šljukić kroz klub mladih tehničara dodatno podučava svu onu decu koja imaju afinitetete prema maketarstvu, modelarstvu, graditeljstvu, obradi materijala, elektrotehnici ili robotici.

- Moj princip je takav da deci stojim na raspolaganju onoliko koliko oni mogu da budu u školi. Oni dolaze popodne u školu i kad god ko može, a ja se trudim da budem fleksibilan i da im izlazim u susret.Mislim da sam kroz ove godine rada u stanju da prepoznam koji učenik u kojoj kategoriji ima talenta i može da ostvari uspeh– govori Milenko Šljukić.

Milenko Šljukić

Milenko Šljukić

- Ovo je zajednički uspeh škole, samih učenika, ali i velikog razumevanja roditelja za ove aktivnosti. Najvažnija je naravno želja učenika da se tim bave. Čak i ovi učenici koji se nisu plasirali na državno takmičenje dolaze i rade i dalje - dodaje nastavnik.

 

Među takvim učenicima su i Stefan i Aleksa koji se nisu plasirali na državno takmičenje, ali i dalje neumorno na dodatnim časovima sedaju za kompjuter i uče sve o programiranju. Obojica tvrde da će im to trebati za budućnost.

- Trudim se da što više svog slobodnog vremena utrošim na to i da se što više fokusiram na programiranje. Fasciniraju me i matematika i programiranje i to što ću jednog dana moći da radim sa svim tim stvarima koje me danas okružuju, a o kojima još uvek ne znam dovoljno. Ove godine takmičio sam se i u programiranju, ali i iz tehničkog u kategoriji automatike, jer automatičar ne može biti neko ko ne zna programiranje. Te stvari su danas svuda oko nas i ti poslovi su traženi – govori nam Stefan, a Aleksa iz petog razreda dodaje da mu je ovaj rezultat samo podsticaj da radi i dalje na nečemu što ga jako zanima.