Prostor koji ujedinjuje pakračke Srbe

Kuća u kojoj su smeštene srpske institucije koje deluju na prostoru Pakraca i Požeško-slavonske županije juče je svečano otvorena u ovom, za srpski narod, istorijski važnom mestu.

Srpska kuća Pakrac

Brojni uzvanici iz crkvenog, društvenog i političkog života Srba iz Hrvatske, ali i predstavnici ostalih naroda koji obogaćuju svakodnevicu Pakraca okupili su se u ovom zapadnoslavonskom gradu kako bi prisustvovali otvaranju kuće u kojoj će prostor imati institucije sa srpskim predznakom koje deluju na ovom prostoru, preciznije Veće srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije, a lokalne srpske vlasti se nadaju da će i druga udruženja prepoznati ovaj prostor. U narodu je ova kuća prozvana Srpskom kućom, a od juče je to i zvaničan naziv.

– Veće srpske nacionalne manjine Grada Pakraca i Požeško-slavonska županija su, unazad nekoliko godina, radili na rešavanju pitanja prostora namenjenog za rad srpskih institucija u ovoj županiji. Ovo je jedan od prvih projekata kojim smo završili tu priču. Projekat su podržali Vlada Republike Hrvatske i Srpsko narodno veće. Srpska zajednica, koja je bila mnogobrojna na ovom području, a nekad je u samom centru imala i Srpsku banku i zadrugu, kao i razna druga udruženja. Sada, uz Vladičanski dvor i Saborni hram, imamo još jedan prostor za srpsku zajednicu, odnosno za sve ljude dobre volje i one koje žele dobrobit srpskoj zajednici – navodi namenu Srpske kuće dožupan požeško-slavonski Nikola Ivanović.

Srpska kuća Pakrac Nikola Ivanović
Nikola Ivanović

Ivanović je izneo i pozitivne primere saradnje među pripadnicima nacionalnih manjina, ali i negativne kritike prema lokalnoj vlasti.

– Izuzetno mi je drago da su ovde došli i naši prijatelji iz drugih manjinskih zajednica Česi i Italijani i na takav način su nam dali podršku. Ono što je ovde u našoj županiji kontinuirani problem je određeni odnos između lokalnih i regionalnih vlasti prema srpskoj zajednici. Nažalost, iako je ovo jedan od projekata koji je podržala Vlada Republike Hrvatske prema Srpskom narodnom veću, a onda i prema nama ovde, niko od nadležnih vlasti, kako lokalnih, tako i regionalnih, nije u mogućnosti da prisustvuje otvaranju ovog prostora – požalio se požeško-slavonski dožupan.

Objekat u kojem brojni meštani imaju priliku da dobiju i besplatnu pravnu pomoć

Ovaj projekat je započeo kupovinom objekta 2018. godine na inicijativu VSNM Grada Pakraca i VSNM Požeško-slavonske županije pa je na taj način pokrenut čitav niz projekata izgradnje drugih srpskih kuća širom Republike Hrvatske.

– Ovo je prva u nizu od za sad nekih 15 srpskih kuća. U periodu od kupovine, kuću smo obnovili i  opremili i zapravo je, na neki način, postavili kao srpsko kulturno središte u gradu i okolini. Sledi nam otvaranje srpske kuće u Kninu, obnovljene u Mirkovcima, u Tenji, Virovitici, Koprivnici i u Glini – kaže voditeljka SNV-ovog odeljenja za kapitalne investicije Emina Đurašević.

Iako je Srpska kuća u funkciji već nekoliko meseci, dan svečanog otvaranja izabran je upravo pred slavu VSNM Grada Pakraca, ali i hramovnu slavu ovoga mesta Malu Gospojinu. Trenutno u prostoru svoje kancelarije imaju sekretar Veća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije, dožupan Ivanović koji ima radne dane u Pakracu četvrtkom i petkom, kao i pravna savetnica SNV-a za područje Pakraca i Daruvara Milica Miljanić.

– U ovom prostoru građanima dajem besplatnu pravnu pomoć ponedeljkom i četvrtkom. Kao i druge nevladine organizacije pružamo primarnu pravnu pomoć, ne bavimo se zastupanjem, odnosno sekundarnom pravnom pomoći. Pružamo klijentima pomoć svih vrsta i područja, kao što su imovinsko, kazneno, penziono, stambeno zbrinjavanje i ostali problemi s kojima nam klijenti dolaze. Kroz dugo vreme menjali su se trendovi onoga što ljudima predstavlja najveći problem. Na početku je to bila obnova, međutim sad je to pri završetku, ali se sada pojavio problem priključka na električnu mrežu obnovljenih objekata. Uspeli smo se da se izborimo da kuće povratničkih porodica budu besplatno spojene na električnu mrežu i da se konačno kaže da je obnova završila, bar za sve one koji su prijave podneli u roku. Sada imamo problem i sa stambenim zbrinjavanjem, iako se i to pomalo rešava, bar za povratničke bivše nosioce stanarskog prava. Zadovoljna sam učinjenim ovog meseca jer sam imala dvoje starijih ljudi koji su se plašili da neće uspeti da otkupe stanove i to se okončalo srećnim krajem – navodi Milica Miljanić s kojim se sve problemima suočavaju meštani pakračkog i daruvarskog kraja.

Srpska kuća Pakrac Vladičanski dvor braća Teofilović
Nastup braće Teofilović u Vladičanskom dvoru

Kupovina objekta je koštala 180.000 kuna dok je na adaptaciju i obnovu potrošeno dodatnih 300.000 kuna. Opština Budva finansijski je pomogla izgradnji prostora oko kuće. Mnogi meštani su volontirali u slobodno vreme, kako bi sve dobilo svoj sadašnji izgled.

U saradnji sa SNV-om, svečanost otvaranja Srpske kuće i slavu gradskog VSNM-a uveličao je i vokalni duo braća Teofilović, Ratko i Radiša, koji su u prostoru Vladičanskog dvora otpevali neke od najlepših srpskih narodnih pesama u svojoj interpretaciji.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.