Pupovac u Vukovaru: „Niti će svi Srbi razumeti moj dolazak, niti će svi Hrvati prihvatiti poruke koje šaljem“

Dan uoči službene komemoracije u znak sećanja na pad Vukovara, koja se obeležava 18. novembra, ovaj grad posetio je predsednik Srpskog narodnog veća i Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac.

Srbi Hr 17.11.2018.
Milorad Pupovac u Vukovaru

Nekoliko dana unazad u medijima se govorilo o tome hoće li Milorad Pupovac doći i pokloniti se žrtvama u Vukovaru tokom službene komemoracije, ali on se na kraju odlučio da u Vukovar dođe dan ranije i zajedno sa predsednicom Udruženja srpskih žrtava „Protiv zaborava“ Maricom Šeatović položi venac na dva mesta u gradu Vukovaru.

Njih dvoje su u pratnji drugih političkih predstavnika Srba najpre bacili venac u Dunav kod veslačkog kluba u Vukovaru koje je mesto na kojem se srpska zajednica priseća svojih poginulih, a koje nije obuhvaćeno u službenoj komemoraciji u organizaciji grada Vukovara kao i brojna druga mesta na kojima su stradavali Srbi tokom višemesečnih borbi 1991. godine. Na obali Dunava Pupovca je iz bezbednosnih razloga pratila policija.

Milorad Pupovac u Vukovaru Veslački klub

Milorad Pupovac i Marica Šeatović potom su se uputili do Memorijalnog groblja na drugom delu grada gde su položili venac i odali počast hrvatskim žrtvama rata. Deo građana koji su se u tom trenutku zatekli na groblju okrenuli su im leđa.

- Danas smo sa najdubljim osećajem pijeteta prema vukovarskim žrtvama i sa najdubljim saosećanjem sa svima koji ih se sećaju položili venac, kako za stradale građane Vukovara hrvatske nacionalnosti, tako i za građane Vukovara srpske nacionalnosti. Učinili smo to zbog toga što je to izraz naših najdubljih moralnih osećaja, uprkos podelama koje o tome postoje u ovom gradu i uprkos podelama koje oko toga postoje u ovoj zemlji. Mislimo da je to naša dužnost i smer u kojem svi trebamo ići. Kao što grobnice onih čije smo grobove videli na gradskom groblju počivaju tamo u miru sa različitim verskim obeležjima i različitim pismima i prezimenima, naša je želja da u gradu i celoj ovoj zemlji počnemo stvarati komemorativne politike i politike sećanja koje neće biti izvor strahova, optužbi i nastavka mržnje, nego koje će biti povod za izražavanje poštovanja, pijeteta i osećaja solidarnosti – rekao je Pupovac.

Milorad Pupovac u Vukovaru

- Govorim to kao predstavnik naroda koji je u 20. veku iza sebe ostavio mnoge žrtve. Govorim to kao predstavnik naroda koji nije bez osećaja solidarnosti za stradanje drugih. Govorim to zbog toga što i danas čujemo glasove koji taj prostor za približavanje žele suziti i da ga nema – dodao je Milorad Pupovac.

Nakon veslačkog kluba i Memorijalnog groblja Milorad Pupovac i Marica Šeatović posetili su i pravoslavnu crkvu Svetog oca Nikolaja u centru grada gde su ih dočekali episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim i lokalni paroh Saša Kuzmanović i gde su zapalili sveću.

Ovo nije bio prvi put da predsednik SNV-a i predsednica Udruženja „Protiv zaborava“ dolaze u Vukovar na komemoraciju, jer su dolazili i prethodne dve godine. Pupovac je okupljenim novinarima ispred pravoslavne crkve rekao da je razlog zbog kojeg je ove godine došao dan ranije da može na miru položiti vence i iskazati pijetet.

- Hteli smo danas da to napravimo u miru bez ikakvog osećaja da bi to nekome moglo smetati i bez ikakvog osećaja da sam došao na mesto na koje neko ne želi da dođem. Danas sam došao i zbog toga da mi se ne dogodi ono što mi se dogodilo u prethodna dva puta, a to je da nemam priliku da na osnovu mog najdubljeg odnosa prema žrtvama položim venac onako kako te žrtve zaslužuju – rekao je Pupovac.

Milorad Pupovac u Vukovaru

Okupljeni novinari pitali su Milorada Pupovca o izjavama gradonačelnika Vukovara Ivana Penave i zamenika gradonačelnika iz reda pripadnika srpskog naroda Srđana Milakovića koji nisu blagonaklono gledali na njegov dolazak u Vukovar ove godine.

- Nije me to sprečilo da danas budem ovde i napravim ono što smatram da je dobro i za Srbe i Hrvate i što smatram da je rezultat našeg najdubljeg moralnog osećaja. Taj osećaj je jači od bilo čijih komentara. Niti će svi Srbi razumeti dolazak, niti će svi Hrvati prihvatiti poruke koje šaljem, ali politika i u ovakvim stvarima mora voditi ljude prema nečemu što je bolje od onoga što imamo danas. Uveren sam da sa ovim što činimo radimo bolje pretpostavke da imamo bolje odnose i da čuvamo mir koji smo stvorili 1997. godine i da gradimo odnose u gradu i zemlji jer nam je to potrebno – rekao je Pupovac.