Radionice koje osnažuju žene

Akademija za društveno-politički razvoj žena „Kata“ započela je sa radom u decembru prošle godine, a do sada su održana četiri modula u sklopu kojih su organizovana predavanja i radionice.

Akademija za društveno-politički razvoj žena „Kata”

Na svojim modulima Akademija za društveno-politički razvoj žena „Kata” ženama širom Hrvatske daje priliku da učestvuju na predavanjima, radionicama, tribinama, da se međusobno upoznaju, steknu nova poznanstva, ali i da uživaju u onome što pružaju atraktivne lokacije koje su do sada ugostile polaznice i predavačice. Od samog starta, organizatori iz Srpskog demokratskog foruma i feminističkog kolektiva fAKTiv potrudili su se da polaznice iskoriste na najbolji mogući način vikende, da se opuste i usput nešto nauče.

Prvi modul organizovan je na seoskom imanju Kezele u blizini Ivanić Grada, a teme su bile osnove feminizma i istorijat ženskih borbi. Predavanja na prvom modulu održale su Marijana Stojčić iz beogradskog Centra za primenjenu istoriju kao i novinarke i aktivistkinje Vedrana Bibić, Ivana Perić i Nina Čolović.

– Počele smo sa biranjem sadržaja i tema koje su nam relevantne i gledale smo koji je najbolji način da to približimo polaznicama i koji bi predavači i predavačice najbolje mogli da mapiraju probleme, da pokažu linije razmišljanja o njemu i da uđu u takvu vrstu interakcije sa grupom gde će se osećati bezbednima da daju svoje mišljenje – u ime organizatora iz fAKTiv-a priča Nina Čolović koja je na poslednjem modulu održanom u termama Jezerčica bila i moderator tribine u kojoj su učestvovale saborske zastupnice Katarina Peović, Sandra Benčić i Dragana Jeckov.

Akademija za društveno-politički razvoj žena „Kata”

– Tri zastupnice u Hrvatskom saboru učestvovale su na tribini o političkom organizovanju. S obzirom na to da „Kata” pokušava da žene motiviše da se bave političkim radom, relevantno nam je da taj politički rad shvate kao širok pojam, da znaju da to nije nešto što se odvija samo u saborskim klupama i većnicama, nego da on kreće od ulice gde politički rad predstavlja učestvovanje u sredinama i zajednicama u kojima žive, bavljenjem temama koje kreiraju njihovu svakodnevnicu i da onda deo tog njihovog širokog rada prepozna ovaj visoki politički nivo. Važno je i to da polaznice nauče na kojem se političkom nivou rešavaju određeni problemi i koji su to alati pomoći koje nude razne organizacije – pojašnjava ukratko Čolović suštinu tribine na kojoj su svoje stavove o aktuelnim političkim temama iskazale tri poznate žene iz vrha politike u Republici Hrvatske.

Od seksizma do projektnih ideja

Drugi i treći modul „Kate”  održani su u Daruvarskim toplicama, odnosno u baranjskom mestu Karanac, dok će peti modul biti održan prvog i drugog aprila u Ličkom Petrovom Selu. Lokacija poslednje „Kate”  još nije poznata.

– Ideja je nastala zajednički u SDF-u i fAKTivu koji radi odličan posao u aktivizmu i njihov je rad prepoznatljiv u Hrvatskoj i šire. Najvažniji trenutak „Kate” je da žene vide da nisu same, da postoje određene mreže i organizacije koje se bave ženskim temama. Jedna od najvažnijih tačaka je da kroz veoma kvalitetna predavanja dobiju stručnu perspektivu. Za svaki modul i za svaku temu se nađe kvalitetna osoba koja polaznicama može da prenese znanje. Takođe, polaznice mogu da podele svoje iskustvo. Moto „Kate” glasi „Odmor je otpor” pa ženama pružamo i priliku da se odmaknu od kuće, da dobiju svoj trenutak mira i zato uvek biramo lokacije koje mogu da ispune tražene uslove. Povratne informacije polaznica su veoma pozitivne, žene cene što tako nešto postoji. Ovo je prva generacija i mi iz organizacionog tima se još učimo. Sve je iznad očekivanja, broj polaznica konstantno raste. Uz jedan fiksni broj polaznica, uvek dodatno imamo i nekoliko gostiju – zadovoljan je ovim načinom neformalnog obrazovanja voditelj programskih aktivnosti Srpskog demokratskog foruma Vasilije Vranić.

Na četvrtom modulu koji je održan proteklog vikenda u zagorskim termama Jezerčica bilo je ukupno 38 polaznika iz Hrvatske i Srbije, koje su uz već pomenutu tribinu u kojoj su učestvovale saborske zastupnice, prisustvovale predavanju pod nazivom „Seksizam oko nas” Svjetlane Knežević i radionici o projektnim idejama koju je vodila Zrnka Kušen. Jedna od redovnih, ali i najaktivnijih polaznica „Kate” je i novinarka Anđelka Pejić iz Vukovara.

– Pre svega, akademija mi je donela poznanstva sa ostalim učesnicama kao i pripadnicama srpske zajednice iz drugih krajeva Republike Hrvatske. Zanimljivo je bilo čuti kako one funkcionišu, rade i deluju. To smo naučile u neformalnom delu druženja, a što se tiče formalnog dela, radionice su veoma zanimljive jer nas uče o nekim stvarima koje se tiču svih tema, nevezano za godine, stepen obrazovanja, posao kojim se bave ili organizacije u kojima deluju. Govorili smo o radnicama, pravu na pobačaj, o seksizmu, o medijima i društvu, imale smo priliku da čujemo kako se saborske zastupnice nose sa podređenim položajem žena u politici. Ovo znači dosta za povezivanje, osnaživanje i za buduću saradnju – priča Anđelka svoje utiske i smatra da može mnogo doprineti ovakvim predavanjima i radionicama jer je kao novinarka upoznata sa svim ovim temama.

Akademija za društveno-politički razvoj žena „Kata” dobila je ime po Ličanki iz Smiljana Kati Pejnović, odgovornoj za podizanje oružanog ustanka protiv ustaša, jedinoj ženskoj većnici AVNOJ-a 1942. godine u Bihaću, potpredsednici Sabora NR Hrvatske, predsednici AFŽ-a Jugoslavije, članici CK KPH, republičkoj i saveznoj poslanici, ženi koja je bila rezervni potpukovnik JNA i jugoslavenskoj narodnoj heroini, ženi koja je preživela smrt muža i tri sina.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.