Reke bujaju, najkritičnije u Hrvatskoj Kostajnici i Karlovcu

Usled obilnih padavina došlo je do rasta vodostaja reka širom Hrvatske, a trenutno je na snazi vanredno stanje u Hrvatskoj Kostajnici i u Karlovcu.

Dušan Velimirović 17.05.2023.
Poplave Hrvatska Kostajnica

Nakon što smo juče pisali o velikim poplavama koje su zahvatile područja Like i Dalmacije, danas je najkritičnije stanje nešto severnije, u Karlovcu i na Baniji.

U Hrvatskoj Kostajnici je reka Una poplavila grad, a od juče je naglo porastao vodostaj.

- Nakon porasta vodostaja, nabijen je pritisak na ulice i jednostavno voda izvire na sve moguće načine, većinom iz šahti. Stavili smo barijere na šahte da voda ne izvire, ali ipak i dalje probija. Osim šahti, voda probija i beton i izbija iz asfalta. Ljudima voda izvire i iz podruma, kroz pločice i fuge. Za sad još nema povređenih, niti prijavljene velike materijalne štete, ali videćemo šta će biti jer voda i dalje ne opada, nego ide još gore. Mnogo je problematično, ima dosta ljudi koji rade i pomažu, ali ne možemo zaustaviti nabujalu vodu jer navire ogromna količina – pojašnjava trenutno stanje u Hrvatskoj Kostajnici zamenik gradonačelnika Duško Grbić.

Zbog vanrednog stanja u gradu se trenutno nalaze pripadnici vojske, policije, Hrvatskih cesta, sedam vatrogasnih društava, lokalnog komunalnog preduzeća, Crvenog krsta, Vodoprivrede i njihovih podizvođača kao i lokalni štab civilne zaštite.

- Strašno je, do vanrednog stanja dolazi kada reke dostignu 450 centimetara, a mi se sad bližimo 500. Naša Vodoprivreda i vojska su počeli na vreme sa merama bezbednosti, radili smo i tokom cele noći. Postavljene su zečije barijere do Une, one i dalje drže vodu i dobro su napravljene. Jednostavno, ne može se izbaciti više vode kad je visok nivo reke. Što više vode izbacimo, nastane veći pritisak i onda izbija po ulicama koje liče na slapove. Iz kamenih kuća voda izbija na sve strane. Glavni put u prema Hrvatskoj Dubici i granici sa Bosnom i Hercegovinom je slobodan, iako se na jednom delu izlila voda, ali uz pomoć vojske i vatrogasaca, voda se ispoljava u reku kako bi i dalje bila slobodna priča Grbić koji je ujedno i načelnik štaba civilne zaštite grada Hrvatske Kostajnice.

Vodostaji Korane i Kupe u Karlovcu iznose 838 centimetara

Prema pisanju portala index.hr u Karlovcu je danas oko 13 časova prestala kiša, ali vodostaji Kupe i Korane su i dalje u blagom porastu i iznose 838 centimetara.

- Intervenisala je vojska pa je na potezu od preko 1.000 metara postavljena brana od vreća sa peskom. Na taj način obezbeđeno je da eventualni porast vodostaja ne bi ugrozio sam grad. U gradu Karlovcu je situacija pod kontrolom, ali problem je nizvodno gde su brdašci i rečice. Tu se izleva voda jer je nebranjeni deo. Zaobalne vode se ispumpavaju pumpama, a nije ugrožena niti jedna kuća oko nasipa - kaže za naš portal zamenik župana Karlovačke županije Dejan Mihajlović.

Mihajlović navodi kako je ovo veliki udarac za poljoprivredu ovog kraja.

- Što se tiče objekata, u jednom delu će biti materijalne štete, ali najveće štete koje će biti na karlovačkom području su u domeni poljoprivrede. Ne pamtim da se ikad desila ovolika količina padavina kao ovih dana. Usevi koji su posejani su upitni kako će proći, a ovi koji su potopljeni su potpuno propali i toliko duga nemogućnost odlaska u njive će odgoditi setvu, što znači da će se sejati van optimalnih rokova što će u značajnoj meri smanjiti prinose. To će biti veliko pitanje za Ministarstvo poljoprivrede koje će morati naći odgovore i rešenje za ovu situaciju kako bi se pomoglo poljoprivrednicima da prežive ovu godinu - upozorava Mihajlović.

Vodostaji reka u Hrvatskoj

Isečak mape sa trenutnim vodostajem reka u Hrvatskoj. Mesta gde je proglašeno vanredno stanje označena su crvenom tačkom.

Izveštaj o ovom području podnela je i Hrvatska vatrogasna zajednica.

- Zbog situacije na području Karlovačke županije gde je na snazi vanredno stanje odbrane od poplava za vodostaje Kupe i Korane, glavni vatrogasni zapovednik doneo je zapovest o provođenju vanredne dislokacije vatrogasnih snaga. Upućeno je 15 vatrogasaca sa pet vozila iz Bjelovarsko-bilogorske županije, 16 vatrogasaca sa četiri vozila iz Zagrebačke županije te 26 vatrogasaca sa šest vozila iz grada Zagreba. Na području Karlovačke županije kumulativno je angažovano 469 vatrogasaca sa 164 vatrogasnih vozila, a zabeleženo je 116 tehničkih intervencija – stoji u vatrogasnom izveštaju.

Trenutne vodostaje reka u Hrvatskoj pratite ovde.