Republika Srbija od septembra stipendira srpsku decu iz Hrvatske

U Zajedničkom veću opština danas je održan sastanak gde je dogovorena saradnja sa Republikom Srbijom u vezi sa stipendiranjem srpske dece sa područja cele Hrvatske.

Sanja lakić stipendije iz Srbije

Republika Srbija će od septembra stipendirati srpsku decu sa područja cele Hrvatske koja su se iskazala kao aktivni učesnici projekata provedenim u saradnji sa matičnom državom.

Narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije i članica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu  Sanja Lakić posetila je danas Zajedničko veće opština gde se sastala sa predsednikom Srđanom Jeremićem. Tema sastanka bila je realizacija novog projekta stipendiranja srpske dece iz svih krajeva Hrvatske.

– Projekat stipendija za srpsku decu iz svih krajeva Republike Hrvatske kreće u septembru. Bio je ovo dobar sastanak sa predsednikom Jeremićem gde je dogovorena podrška ovom projektu. Zahvaljujući tome osvetlićemo život sve one dece koja žive od Zadra, Kašića, Biskupije, Uzdolja, Riđana pa sve do naših mališana koji žive u Slavoniji. To će biti i deca koja su od 2017. godine prošla letnji kamp koji sam organizovala u Beogradu i koja su bila najaktivnija, ali ne samo taj kamp nego i sve druge programe koje sam organizovala, kao recimo Badnji dan sa predsednikom Republike Srbije 2020. godine. To je bila i poslednja aktivnost zbog svega onoga što se desilo sa koronavirusom. Svakog meseca će po jedno srpsko dete biti izabrano i dobijaće stipendiju narednih 10 meseci – izjavila je Lakić.

Predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić potvrdio je da je reč o veoma značajnom projektu koji pruža podršku deci pripadnicima srpske zajednice i osnažuje ih u daljem obrazovanju i budućim aktivnostima.

– Drago nam je da postoje takve inicijative od strane naše matične države i sigurno da ovo što je organizovala Sanja Lakić treba da bude primer i drugima na koji način se mogu uključiti i pomoći srpskoj zajednici u Republici Hrvatskoj koja zaista teško živi, pogotovo u povratničkim sredinama. Zajedničko veće opština će staviti na raspolaganje sve svoje kapaciteta kako bi pomoglo realizaciju ovog projekta, mi ćemo biti spona između stipendista i ovih ljudi. Takođe ćemo medijski aktivno pratiti sve aktivnosti sa ciljem promocije istih kao pozitivnih i dobrih primera i na taj način podstaknuti i druge da slično razmišljaju i pokrenu neke slične inicijative – rekao je Jeremić.

Prvu stipendiju dodeliće narodna poslanica Sanja Lakić koja je otkrila da je reč o srednjoškolcu iz mesta Kašić, malog mesta koje se nalazi između Zadra i Benkovca. Ovaj mladić imena Dario pokazao je izuzetno zalaganje i učešće u svim do sada organizovanim projektima i aktivnostima od strane Republike Srbije. Plan je da se prva stipendija za decu sa istoka Hrvatske dodeli u decembru ove godine.

Nakon sastanka u Zajedničkom veću opština narodna poslanica Lakić je u pratnji predsednika ZVO-a Jeremića obišla letnju školu kaligrafije koja se održava u Manastiru Uspenja presvete bogorodice u Dalj Planini.