Ručak za najugroženije Vukovarčane na praznik Svetog Vasilija Ostroškog

Udruženje penzionera „Vukovar novi“ podelilo je 12. maja tople obroke svojim najstarijim i najugroženijim članovima na području grada Vukovara.

Udruženje penzionera „Vukovar novi“ zlata miškić draginja vukmirović
Draginja Vukmirović i Zlata Miškić

Mnogi stariji Vukovarčani ostali su sami, bez ikoga od rodbine i prijatelja da im pomogne, a neki od njih su i nepokretni. Često nemaju novca, ni mogućnosti da si pripreme obroke. Upravo iz tog razloga, predsednica Udruženja penzionera „Vukovar novi“ Zlata Miškić odlučila je da za devet najugroženijih članova svog udruženja obezbedi i dostavi ručak.

Najviše obroka podeljeno je u prigradskom naselju Lužac, a veliki broj ljudi živi u trošnim kućama, kojima je potrebna obnova.

– Da ovo napravim, podstaklo me to što se danas proslavlja veliki srpski svetitelj Vasilije Ostroški za kojeg se u narodu kaže da je čudotvorac i iscelitelj teških bolesti. U nedelju sam o tome razmišljala i došla sam do ove ideje jer su mnogi naši članovi koje obilazimo teško bolesni, nemaju nikoga da im pruži čašu vode. Gladni su, željni su svega, ponekad im neko donese parče hleba. Njihov organizam je toliko iscrpljen da ni ne mogu mnogo da jedu, ali moraju da popiju lekove – govori nam Zlata Miškić o motivima za pokretanje ove akcije.

Među korisnicima ove pomoći bila je i Draginja Vukmirović (92) koja se zbog bolesti želuca veoma slabo kreće već više od četvrt veka.

– Odmah negde posle rata sam otišla u bolnicu jer mi nije bilo dobro. Prvo sam pomislila da imam gastritis, koji sam i do tada često osećala. Nakon odlaska na hitnu pomoć, ostala sam mesec dana u bolnici i primila pet vrećica krvi da bi se ustanovilo da imam bolest želuca jer sam godinama radila s lepilom u fabrici, a zbog udisanja otrovnih materija operisala sam i oko. Zahvaljujem udruženju penzionera na pomoći – kaže Draginja, koja je bila i korisnica usluga projekta „Zaželi“ pa sada čeka ponovno pokretanje ove akcije.

Udruženje penzionera „Vukovar novi“  zlata miškić zora bogdanović
Zora Bogdanović i Zlata Miškić.

Zora Bogdanović živi sa dva nezaposlena sina, ima 71 godinu, a nepokretna je od decembra prošle godine. Nepokretnost je posledica bavljenja teškim fizičkim poslovima.

– Dobila sam kamen u bubregu zbog obavljanja teških poslova. Kamen su doktori trebali razbiti, međutim došlo je do komplikacija. Hodam pomalo, odmorim desetak minuta pa ponovo nastavim. Preživljavamo od moje penzije i povremenih poslova mojih sinova. Mnogo mi znače ovakve posete, Zlatu znam godinama. Dođe mi ponekad i ćerka pa pomogne – kaže Zora koja je zajedno sa sinovima sakupljala i prodavala sekundarne sirovine.

Udruženje „Vukovar novi“ broji 380 članova, od kojih se 120 nalazi po domovima, što državnim, što privatnim, a 60 ih je socijalno ugroženo.