Saborska zastupnica Dragana Jeckov boravila u radnoj poseti Dalmaciji

Saborska zastupnica i potpredsednica Aktiva žena SDSS-a u Hrvatskoj Dragana Jeckov posetila je Knin gde se sastala sa zamenicom župana Šibensko-kninske županije, Anjom Šimpragom, zamenikom gradonačelnika Knina, Željkom Džepinom, a potom i sa članicama Aktiva žena Šibensko-kninske županije.

Vaska Radulović 08.10.2019.
Dragana Jeckov Knin

Pri dolasku u Knin, Jeckov je prvo razgovarala sa predstavnicima županijskih i gradskih vlasti iz redova srpske nacionalne manjine. Šimpraga i Džepina preciznije su je upoznali sa položajem i problemima srpske zajednice, kako u ovoj županiji tako i u čitavoj Dalmaciji.

- Zamenik gradonačelnika Knina, Željko Džepina, u kratkom razgovoru upoznao me sa organizovanošću srpske zajednice u ovim krajevima, radu manjinskog Veća, projektima koji se upravo realizuju, ali i planovima za naredni period. Ja mogu samo reći da sam stekla utisak da je naša zajednica dobro organizovana, ne samo u Kninu već i u okolnim mestima, ali svakako da tu ima još dosta prostora da napredujemo. Jako je važno da sve informacije koje dobijemo na terenu stignu do našeg Kluba zastupnika, kako bismo bili bolje upoznati sa problemima i zajedno tražili načine kako da ih rešavamo - rekla je Jeckov.

Najveći problemi saobraćajna izolovanost i nezaposlenost

U nastavku posete Dalmaciji, u manastiru Svete Velikomučenice Nedelje u selu Oćestovo, Jeckov i Šimpraga sastale su se sa tridesetak žena, članica Aktiva žena u ovoj Županiji. Simbolično okupljene u manastiru, žene pristigle iz Skradina, Knina, Vrbnika, Čiste Male, Kistanja, Mokrog Polja, Biskupije, Đevrsaka i gotovo svih krajeva Dalmacije upoznale su zastupnicu Jeckov sa tekućim problemima u lokalu, ali i čitavoj zajednici. Kao najveći od njih ističe se prvenstveno loša saobraćajna povezanost sa gradovima.

- Problemi koji se ističu pri ovakvim sastancima različiti su od regiona do regiona. U ovim krajevima Dalmacije karakterističan je taj problem izolovanosti, pre svega saobraćajne, zatim nezaposlenosti. Žene koje su uspele da nađu posao kroz neki od projekata, imaju problem da ga obavljaju baš zbog manjka linijskog prevoza u manjim sredinama. Drugi, od problema, je svakako voda, jer je mnogo sela koja je još uvek nemaju, a žene u domaćinstvima taj nedostatak najviše osete. Bilo je tu još mnogo tema, mnogo predloga, pohvala ali kuđenja i svakako da je svaki sastanak ove vrste neophodan i koristan - kaže Jeckov.

Dragana Jeckov Knin

Jedna od prednosti koje su žene tokom sastanka istakle svakako je projekat „Zaželi“ čijom realizacijom su dobile mogućnost zaposlenja i osećaj da su društveno korisne.

- Projekat „Zaželi“ do sada je pokazao višestruke prednosti. Pored mogućnosti da se zaposle žene koje inače teško mogu doći do posla, da se osećaju društveno korisnijim, ali i korisnijim u svojim porodicama, uz more obaveza u domaćinstvu koje se podrazumevaju, taj projekat im je pružio mogućnost i da se više druže, za šta inače često nemaju priliku, a uz sve to da kroz posao budu od neizmerne pomoći ljudima o kojima vode brigu. Mi u Klubu zastupnika imaćemo pravovremene informacije o realizaciji, ali i o mogućnostima da se on nastavi, a ono što mogu reći jeste da ta potreba za nastavkom zaista postoji i da je to poruka svih žena koje su kroz isti zaposlene - zaključila je Jeckov.

Raznolikost, iskustvo, ali i bogatstvo koje poseduje isti narod sa dva kraja Hrvatske, istočnog dela i Dalmacije, žene će, kako kažu, u budućnosti iskoristiti za povezivanje, saradnju i razmenu iskustava. U tom maniru je druženje i nastavljeno u manastiru Oćestovo. Članice Aktiva, zajedno sa zastupnicom Jeckov pakovale su lekovito bilje koje će, uz maslinovo ulje, žižule, eterična ulja smilja i lavande, i neke druge proizvode iz domaće radinosti, prvom prilikom poneti sa sobom svojim sunarodnicama i koleginicama u Slavoniju.