Saradnja Srba sa istoka Hrvatske i Dalmacije su preduslov opstanka

Predsednik ZVO-a Srđan Jeremić podelio je školski pribor deci koja idu na srpski jezik i veronauku i sastao se sa političkim predstavnicima Srba u severnoj Dalmaciji.

Saradnja Srba sa istoka Hrvatske i Dalmacije naslovna

Predsednik Zajedničkog veća opština iz Vukovara Srđan Jeremić, boravio je u radnoj poseti Dalmaciji. Tom prilikom sastao se sa zamenicom župana Šibensko-kninske županije Anjom Šimpragom, načelnicima opština Kistanje, Biskupija i Ervenik, Goranom Reljićem, Milanom Đurđevićem i Predragom Burzom, te zamenikom načelnika Kistanja i predsednikom VSNM-a u županiji Borislavom Šarićem.

Tokom sastanka razgovaralo se o nastavku saradnje predstavnika srpskih zajednica sa istoka Hrvatske i severa Dalmacije, projektima koji se razvijaju u ove četiri dalmatinske opštine te načinima kako unaprediti ekonomski položaj ovdašnje srpske zajednice.

Jeremić je predstavnicima Opštine Kistanje uručio i školski pribor za svu srpsku decu u ovoj županiji koja pohađaju srpski jezik i uče pravoslavnu veronauku.

– Razlog mog dolaska je, kao i prošle godine, dogovorena saradnja i neka vrsta pomoći opštinama koje u većini čini srpsko stanovništvo. Ovaj put radi se o donaciji u vidu školskog pribora za decu srpske nacionalnosti u ovoj županiji koja uče pravoslavnu veronauku i idu na nastavu po „C“ modelu. Zajedničko veće opština ne pokriva teritoriju ovih opština ali, odlukom Vlade Republike Hrvatske, ZVO-u je data ingerencija za saradnju sa svim drugim institucijama srpske zajednice na prostoru RH. Mi negujemo tu vrstu saradnje i sa svim opštinama gde srpska zajednica čini većinu ili srpski narod živi u značajnijem broju. Moj dolazak u Kistanje je upravo to, da povezujemo naš narod sa istoka Hrvatske i severa Dalmacije jer su naši problemi, naši interesi i ciljevi gotovo identični, nezavisno od toga gde živimo – rekao je Jeremić.

ZVO želi da poveže Dalmaciju s matičnom državom

On je istakao da su razgovori ovakvog tipa od velike važnosti jer se kroz njih ujedno pronalaze modeliteti rešavanja zajedničkih problema.

– Moramo da vidimo koje su to specifičnosti ovog kraja, koje su potrebe ovdašnjeg stanovništva, pa da zajedno kroz poznanstva i veze, finansijska sredstva koja imamo, pokušamo da pomognemo. Nama iz ZVO-a je želja da budemo i neka vrsta poveznice ovih opština sa Republikom Srbijom, našom matičnom državom. Ta vrsta saradnje i kontakata je od velike važnosti. Nedavno su ovaj kraj posetili visoki funkcioneri Republike Srbije, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i pokrajinski sekretar Vojvodine Ognjen Bjelić, a to nam je i bio cilj jer smo im ukazivali na neophodnost te posete povratničkim sredinama u Dalmaciji. Apelovali smo na sve strukture Republike Srbije da vode računa i o ovom narodu ovde gde je svaka vrsta pomoći zaista potrebna. Sam dolazak gradonačelnika Vučevića i darovanje tablet računara našoj deci su jedan lep gest i, ja se nadam, uvod u jednu kvalitetniju i intezivniju podršku i saradnju sa Srbijom – dodao je Jeremić.

On je još istakao kako je zadovoljan time što je video da se u Šibensko-kninskoj županiji prave značajni iskoraci u razvoju i da su uslovi života, u odnosu na protekli period, znatno bolji iz godine u godinu.

Veliki projekti u Kistanjama

Nakon razgovora u Kistanjama, domaćini su Jeremića proveli kroz istoimeno mesto i detaljnije ga upoznali sa projektima koji su u fazi realizacije.

Saradnja Srba sa istoka Hrvatske i Dalmacije dodela školskog pribora

– Zahvalni smo na donaciji ZVO-u i gospodinu Jeremiću jer je svaka pomoć našoj deci nama od velike važnosti. Današnju posetu predsednika ZVO-a iskoristili smo da obiđemo Kistanje i da pokažemo naše značajne infrastrukturne projekte koji se realizuju u pravcu ostanka ljudi u ovim krajevima. Jedan od najznačajnijih je svakako preduzetnički inkubator „Krka“ čija je vrednost šesnaest miliona kuna i koji bi, uz zaposlenje određenog broja ljudi, trebao biti okosnica razvoja ovog dela Bukovice. Na ovaj projekat veže se i Posetiteljski centar u Kistanjama, koji čeka nastavak radova, kao i Eko centar, u vrednosti 5,5 miliona kuna, čija je Javna nabava završena i radovi bi trebali početi nakon Nove godine. U planu je i projekat nacionalnog parka „Krka“ na području naše opštine koji bi nas povezivao sa opštinom Promina. Radi se o jednom atraktivnom mostu čija bi izgradnja, po procenama, mogla privući oko dve stotine hiljada posetilaca godišnje – rekao je zamenik načelnika opštine Kistanje i predsednik VSNM-a Šibensko-kninske županije Borislav Šarić.

U poslednjih godinu dana ovo je bila druga poseta, ovakvog tipa, predsednika ZVO-a Dalmaciji, a za naredni period zakazani su novi susreti i predlozi za saradnju.