Sastanak delegacije ZVO-a sa ministrom kulture Republike Srbije

U Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije održan je šestog februara sastanak između predstavnika Zajedničkog veća opština i ovog ministarstva.

Ministarstvo kulture Srbije ZVO Beograd

Ovaj sastanak dogovoren je prošle nedelje prilikom posete ministra kulture i informisanja Republike Srbije Vladana Vukosavljevića Zagrebu, a kojom prilikom se sastao i sa predstavnicima svih srpskih institucija i organizacija koje deluju na području Republike Hrvatske.

Tokom jučerašnjeg sastanka, koji je trajao više od dva sata, predstavnici Zajedničkog veća opština detaljno su upoznali ministra i njegove saradnike sa aktuelnom društveno-političkom situacijom Srba na istoku Republike Hrvatske kao i mnogobrojnim problemima sa kojima se susreću u svom svakodnevnom životu, radu i delovanju, ali i sa svim aspektima rada, organizacijom i načinom rada ove institucije.

Osnovni cilj jučerašnjeg sastanka bio je predstaviti potrebe srpske zajednice na području delovanja ZVO-a kada je u pitanju domen kulture, očuvanje kulturne autonomije srpskog naroda na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije, zaštita materijalne i nematerijalne kulturne baštine, a kada je reč o medijima i informisanju pripadnika srpskog naroda, značaj ovdašnjih medija koja izlaze ili svoj program emituju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Iz ZVO-a je saopšteno da je sastanak bio veoma sadržajan te da se razgovaralo o konkretnim vidovima pomoći ovog Ministarstva pripadnicima srpskog naroda, njegovim institucijama, organizacijama i medijima kroz konkretne projekte.

Za Zajedničko veće opština od ogromnog je značaja nastavak finansiranja od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije izdavanja časopisa „Izvor“ i rada TV produkcije Zajedničkog veća opština vezano za emisiju „Hronika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema“ kao i nastavak finansiranja rada tri radio stanice sa ovog područja koje svoj program emituju na srpskom jeziku.

Od strane ministra i njegovih saradnika obećano je da se taj iznos nikako neće smanjivati, nego će se nastojati iznaći nešto više sredstava u ovoj godini da se pomogne rad svih ovih medija koji kroz svoj rad donose informacije o problemima, potrebama, ali i svakodnevnim aktivnostima pripadnika srpskog naroda koje se retko i gotovo nikako ne mogu čuti niti na hrvatskom javnom servisu, a niti u dovoljnoj meri ni na lokalnim medijima kojima su na čelu pripadnici većinskog naroda.

Osim ovoga, za ZVO je od velikog značaja završetak treće faze opremanja televizijskog studija u Vukovaru kako bi se moglo započeti sa još jednom emisijom postojeće televizijske produkcije. Deo sredstava za ovo osiguran je kroz kapitalne investicije SNV-a, a za preostali deo ministarstvo je reklo da će iznaći način za zatvaranje ove finansijske konstrukcije.

Kada je reč o očuvanju i zaštiti kulturne autonomije srpskog naroda na ovom području, ukazano je na značaj mnogobrojnih kulturno-umetničkih društava kao najvažnijih čuvara tradicije i običaja na lokalnom nivou i potrebe pomoći ovim društvima čija sredstva za rad najčešće nisu dovoljna da pokriju njihove potrebe.

Ukazano je i na neophodnost digitalizacije celokupne arhivske građe značajne za srpski narod, a što uključuje i arhivsku građu crkava koja je uglavnom u vrlo lošem stanju i preti joj propadanje te na važnost izrade registra nematerijalne kulturne baštine srpskog naroda u Republici Hrvatskoj.

Ministar je obećao svaki vid pomoći po ovom pitanju i uključivanje svih relevantnih institucija iz Republike Srbije koje u ovom smislu mogu biti od pomoći. Ministarstvo će nastojati obezbediti skener aparat koji bi se koristio za ove potrebe, ali i sagledati mogućnosti da finansira nekoliko osoba koje bi radile na ovom sveobuhvatnom i veoma zahtevnom poduhvatu, saopšteno je iz ZVO-a.

Ministar je rekao da će Ministarstvo obezbediti stručnu literaturu potrebu srpskoj zajednici na ovom području, a prema zahtevima koje dostavi Zajedničko veće opština.

U razgovoru je ukazano na aktuelnu obnovu Srpskog doma u Vukovaru koji se obnavlja zahvaljujući pomoći Vlade Republike Srbije,  potrebu iznalaženja sredstava za završetak obnove spomen područja Dudik za čiji završetak je potrebno obezbediti još oko 50.000 eura te neophodnost izgradnje Srpskog kulturnog centra u Osijeku kao mesta gde će biti smeštene sve institucije srpske zajednice grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Od strane Ministarstva obećano je da će preuzeti na sebe obaveze oko organizovanja nastupa pozorišnih društava i sličnih kulturnih događaja na ovom području što je pozdravljeno od strane delegacije ZVO-a.

Ministarstvo kulture i informisanja predstavljali su ministar Vladan Vukosavljević, šef kabineta ministra Branislav Maričić, pomoćnica ministra za savremeno stvaralaštvo Ivana Dedić, pomoćnica ministra za kulturno nasleđe Danijela Vanušić, iz sektora za digitalizaciju Vesna Šljivić, iz sektora za međunarodnu saradnju Gabrijela Masleša te Mladen Vesković iz sektora za savremeno stvaralaštvo.

Ispred Zajedničkog veća opština sastanku su prisustvovali predsednik ZVO-a Srđan Jeremić, zamenik župana VSŽ i potpredsednik ZVO-a Đorđe Ćurčić, zamenik župana OBŽ i potpredsednik ZVO-a Radomir Čvarković, predsednik odbora za kulturu i sport ZVO-a Nebojša Vidović, predsednik odbora za medije i informisanje Srđan Kolar i direktor Srpskog kulturnog centra Vukovar Srđan Sekulić.