Sastanak Srba sa Banije sa predstavnicima Grada Banja Luke

Napravljen prvi korak u razvijanju kulturne, društvene i ekonomske saradnje Srba iz Sisačko-moslavačke županije i Grada Banja Luke.

Nikola Milojević 01.10.2021.
Srbi sa Banije Banja Luka

Predstavnici Grada Banje Luke na čelu sa savetnicom gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirnom Savić-Banjac održali su 29. septembra sastanak sa zamenicom župana Sisačko-moslovačke županije iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine Mirjanom Oluić i predstavnicima Srba sa Banije. Na sastanku se razgovaralo o potrebi jačanja saradnje Grada Banje Luke sa Srbima iz ovog dela Hrvatske. Kako je rekla savetnica Savić-Banjac, izuzetno je značajno da se ostvari kulturna saradnja ali i svaki drugi vid saradnje sa Srbima sa Banije, koji u tom regionu imaju status nacionalne manjine.

– Srbi bi trebalo da teže jedinstvu bez obzira na to gde žive, zbog čega će Grad Banja Luka u narednom periodu raditi na tome da se ostvari veća saradnja između našeg grada i srpskog naroda u ovom delu Hrvatske – poručila je Savić-Banjac, a prenela zvanična internet stranica Grada Banja Luke.

Zamenica sisačko-moslavačkog župana Mirjana Oluić upoznala je predstavnike glavnog grada Republike Srpske sa životom i problemima sa kojima se susreću Srbi na Baniji, a posebno nakon razornog zemljotresa koji je ovaj kraj pogodio na kraju prošle i početku ove godine. Ona je ovom prilikom pozvala gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivukovića da sa delegacijom početkom oktobra poseti Sisak kada se bude održavala komemoracija za žrtve dečijeg logora u ovom gradu tokom Drugog svetskog rata.

Sa zamenicom župana u delegaciji je bio i sekretar petrinjskog ogranka Samostalne demokratske srpske stranke i SNV-ov aktivista Boris Čekić na čiju je inicijativu i došlo do ovog sastanka.

- Banja Luka je najveći srpski grad izvan Srbije, a mi smo na njih naslonjeni i geografski. Zbog toga je moja ideja bila da ostvarimo neki vid dugoročnije saradnje. Cilj je bio da sa ovim sastankom napravimo prvi iskorak, da se upoznamo, ostvarimo komunikaciju i objasnimo našim domaćinima na koji način smo mi ovde organizovani. Razgovarali smo o kulturnoj, društvenoj, ali i ekonomskoj saradnji. Od gradonačelnika smo dobili i obećanje da će nas uskoro posetiti. Želimo da ostvarimo dugoročnu međuetničku saradnju naroda sa obe strane Une na dobrobit svih – kaže nam Boris Čekić.

Tokom ove godine predstavnici vlasti Republike Srpske pomogli su u velikoj meri zemljotresom pogođeno područje na Baniji donacijama, izgradnjom montažnih kuća i organizacijom volontera koji su odlazili da pomažu unesrećenima. U okviru SNV-ove akcije „Banija je naša kuća“ Baniju je početkom februara obišla i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.