SDSS-u tri kandidata na Evropskim izborima

Centralističko-liberalna koalicija pod nazivom „Fer plej lista 9“ održala je konferenciju za medije povodom nadolazećih izbora za Evropski parlament.

Dušan Velimirović 21.05.2024.

Za razliku od prethodnih izbora za Evropski parlament, kada je imala svoju kandidacionu listu, Samostalna demokratska srpska stranka ove godine izlazi kao deo „Fer plej lista 9” koalicije. Nosilac ove centralističko-liberalne liste biće dosadašnji poslanik u Parlamentu Evropske Unije IDS-ov Valter Flego. SDSS će imati tri kandidata: Spomenka Đurić nalazi se na trećem mestu, Tatjana Spasojević Vukobratović na osmom, dok će Milorad Pupovac svoju šansu preko preferencijalnih glasova tražiti sa poslednjeg 12. mesta.

Povodom izbora koji će biti održani u nedelju devetog juna ove godine, „Fer plej koalicija” održala je konferenciju za medije.

- Sa radošću smo prihvatili da budemo članovi ove koalicije koju pretencira poštena igra, poštena na najrazličitije moguće načine, naročito poštena u okolnostima kada se sve igra nepošteno. Ono do čega će meni biti stalo, jeste očuvanje demokratije u Evropskoj uniji i u Hrvatskoj od najrazličitijih oblika populizma, ekstremizma i onoga što izgleda kao isključivanje ljudi koji su drugačiji, koji se razlikuju po boji kože, veroispovesti, etničkoj pripadnosti. Evropski projekat je pokrenut kako bi na svom primeru pokazao kako se čuva demokratija. Kao mala Hrvatska, mi kao pripadnici srpske nacionalne manjine imamo poseban interes da budemo deo takvoga projekta, a naša je „Fer plej” lista 9, svetli primer u Hrvatskoj - rekao je pred okupljenim novinarima Milorad Pupovac.

Multikulturalnost u središtu liste

Dodao je predsednik SDSS-a i to da ova lista ima mnogo razloga da obnovi veru u Evropu kao projekat mira i zajedništva.

- Danas je mnogo onih koji tu veru razaraju, onih koji od vedrine evropskih uverenja stvaraju tmurno raspoloženje i tmurnu perspektivu. U danima koji su pred nama, obilazeći Hrvatsku zajedno i pojedinačno, pokazujemo svoja evropska, ispravna uverenja koja želimo da zastupamo i u hrvatskom i evropskom parlamentu - zaključio je Pupovac.

Medijima se, između ostalih, obratio i nosilac ove liste.

- Multikulturalnost je u središtu naše liste, a ja sam ponosan na podršku apsolutno svih nacionalnih zajednica Istarske županije i šire, koju sam prošle nedelje dobio. Uz to, Fer plej lista 9 je i lista dokazanih pojedinaca i najuspešnijih hrvatskih županija - naglasio je Valter Flego.

Flego je ovim putem istakao i neke od svojih projekata urađenih u vreme njegova prošlog petogodišnjeg mandata u EU parlamentu.

- Pet godina sam zastupnik u Evropskom parlamentu, jedini Istrijan, i svakome mogu položiti račune svog evropskog rada. Danas Hrvatska ima pristup do 26 milijardi evra, jer sam preko svog evropskog Odbora za promet i plenarnih sednica uvrstio Hrvatsku na evropske koridore. Idemo dovršiti posao i obezbediti da i u novom EU budžetu bude dovoljno novaca za sve hrvatske strateške projekte te prioritete naših regiona. To je moja Evro vizija, za koju nastavljamo raditi u Republici Hrvatskoj i Briselu, 26 milijardi evropskih evra, to je kad pošaljete Istrijana u Brisel - istakao je Valter Flego.

„Fer plej listu 9” čini 12 stranaka, a podržale su je još dve. Kandidati za izbore za Evropski parlament sa ove liste su još i Matija Posavec, Domagoj Hajduković, Gabriela Bošnjak, Ana Trošelj, Rajko Ostojić, Anita Perešin, Krunoslav Lukačić i Radimir Čačić.