Sećanje na avgustovski pokolj 1942. godine

U pakračkim selima Gornja Obrijež, Toranj i Dereza 4. avgusta obeležena 79. godišnjica od „Krvavog avgusta” 1942. godine.

Srbi Hr 06.08.2021.
Gornja Obrijež

Ovogodišnje prisećanje na stradanje Srba tokom „Krvavog augusta“ 1942. godine započelo je u selu Gornja Obrijež komemoracijom njegovim stradalim meštanima, borcima NOB-a i narodu ovog sela koji je postradao u ustaškim konc-logorima.

U selu Toranj održan je pomen za 65 meštana civila pobijenih 4. avgusta 1942. nekoliko stotina metara iza hrama Svetog Velikomučenika Pantelejmona. Nakon pokolja tela ovih mučenika pobacana su u već pripšremljenu raku.

Pored ovog mesta stradanja, delegacije Veća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije i UABA Pakrac-Lipik položili su vence i na mestu spomenika u selu.

U selu Dereza pomen za poklani narod, koji je kasnije pobacan u bunare, služili su sveštenici Đorđe Teodorović, Luka Bosanac i Dragan Gaćeša.

Tog kobnog avgustovskog dana 1942. godine samo u Derezi je ubijeno i u bunare pobacano 250 nedužnih meštana civila, a posebno je bolna činjenica da je među ubijenima i poklanima bilo i preko 70 dece.

Sa oba mesta stradanja poslana je poruka koja obavezuje sve potomke i pripadnike srpskog naroda na dolazak i poklonjenje svojim svetim mučenicima i precima pri čemu je ponovo upozoreno da na tim mestima nisu pobijeni ratnici, već obični ljudi, seljaci koji su mirno živeli u svojim kućama i na svojoj zemlji i da je njihovo stradanje rezultat pomračenja ljudskog uma i srca.

Pomenu su prisustvovale delegacije Grada Pakraca, Požeško-slavonske županije, Veća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije, Pakraca i Lipika, zapadnoslavonskog pododbora SKD Prosvjeta i UABA Pakrac-Lipik.

Vijenac u ime Grada Pakraca položila je zamenica gradonačelnice Mirsada Popović Damjanović, dok je u ime Požeško-slavonske županije venac položio zamenik županice Nikola Ivanović.