Šidski Banovci se spremaju za obeležavanje 800 godina autokefalnosti

Hram Prepodobne Majke Paraskeve u Šidskim Banovcima nalazi se pri kraju spoljašnjih i unutrašnjih radova na obnovi ovog svetilišta i biće spreman da 22. septembra bude domaćin obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve za delokrug šidskog namesništva Eparhije sremske.

Uz Tovarnik i Ilok, Šidski Banovci su parohija na području Republike Hrvatske koja spada u nadležnost Sremske eparhije. Kako se pre ratnih događanja 1991. godine Sremska eparhija prostirala sve do osječkog područja, nakon raspada Jugoslavije i uspostavljanja Osečkopoljske i baranjske eparhije, ove tri parohije ostale su pri sastavu sremske eparhije kako se granice ne bi poistovećivale sa „avnojevskim“. To je, uz završetak radova na obnovi crkve Svete Petke, jedan od razloga da upravo Šidski Banovci budu domaćini proslave 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve za područje šidskog namesništva Sremske eparhije.

– Naš hram je u fazi obnove i restauracije, a preosvećeni episkop Vasilije je do sada već dva puta posetio parohiju kako bi nadgledao i blagoslovio radove. Zadovoljan je kako radovi napreduju i ukazao nam je čast da 22. septembra na Svetog Joakima i Anu osveti obnovljeni hram koji će do tada poprimiti novo ruho. Prošle godine smo takođe na dan Svetih Joakima i Ane imali proslavu 200 godina postojanja naše crkve, a podesilo se tako da i ove godine na isti dan obeležimo dva velika događaja jer će se uz osvećenje hrama, u našoj parohiji obeležiti i 800 godina od osamostaljenja Srpske pravoslavne crkve. Posebna je čast što smo od svih parohija šidskog namesništva baš mi domaćini obeležavanja ovako značajnog jubileja za SPC jer smo najmanja parohija, a uz to nalazimo se i u Hrvatskoj te ćemo imati jedan od najlepših hramova na ovom području pošto ćemo imati i novi freskopis – priča protonamesnik Nikola Gvozdenović paroh šidskobanovački koji je ovim putem najavio i hodogram za dan osvećenja hrama.

Šidski Banovci Hram Prepodobne Majke Paraskeve

– Prvo nas očekuje doček našeg episkopa koji će predvoditi svetu liturgiju sa osvećenjem crkve iznutra i spolja kako to kanoni Srpske pravoslavne crkve i nalažu, a postoji mogućnost da će prisustvovati i još neko od arhijereja. Nakon liturgije očekuje nas kulturno-umetnički program. Po završetku kulturno-umetničkog programa biće trpeza ljubavi kod nas u porti hrama – pojašnjava paroh Gvozdenović.

Potrebne donacije za završetak obnove hrama

Iako su radovi na obnovi i restauraciji banovačkog hrama pri kraju i dalje su potrebne donacije kako bi sve bilo spremno za završetak i osvećenje.

– Pre svega bih se zahvalio našem episkopu Vasiliju, protojereju Radovanu Mišiću i svim ljudima koji su donirali sredstva za obnovu ovog hrama. Većinom su ti donatori iz našeg sela, ima ih veoma veliki broj. Obnova naše svetinje se polako privodi kraju, međutim zbog ogromnih troškova potreban nam je svaki vid pomoći. Sada smo u fazi završetka rada fasade i počinjemo sa gradnjom ograde, ali još nam nedostaje sredstava kako bismo stavili željezo oko ograde tako da molimo sve ljude dobre volje da nam pomognu da ova svetinja zasja u pravom svetlu. Radovi teku po planu i imamo obećanje da će do dana velike proslave u našem selu biti završeni – kaže predsednik organizacionog odbora proslave osvećenja crkve Rade Ralić.

U unutrašnjosti crkve traju radovi i na freskopisu koji će biti poseban po tome što veoma realistično prikazuje svetitelje.

Šidski Banovci Hram Prepodobne Majke Paraskeve Freskopis Mihajlo Đember

– Freskopisni radovi započeli su pre desetak godina i sada su konačno u završnoj fazi. Ovog leta su urađeni svodovi što nam je bio i najveći problem. U centralnoj kupoli urađen je Hristos Pantokrator, a takođe su urađene i freske Hristovog rođenja, vaznesenja i raspeća. Na ulazu su uređene freske Prepodobne Majke Paraskeve i Ognjene Marije. Radovi su delo freskopisca Mihajla Đembera iz Novog Sada – pojašnjava paroh šidskobanovački Nikola Gvozdenović.

Šidski Banovci nalaze se otprilike na pola puta između Šida i Vinkovaca. U šidskobanovačku parohiju spadaju sela (Šidski) Banovci i Vinkovački Banovci, a ukupno broji dvestotinak vernika. Pravoslavnu veronauku trenutno pohađa 14 dece od prvog do osmog razreda osnovne škole.

Svaka pomoć Hramu Prepodobne Majke Paraskeve koji je u obnovi je dobro došla i može se uplatiti na žiro račun:

S.P.C. O. Šidski Banovci

2500009-1102053229

(Adiko banka Hrvatska)

IBAN  HR33 2500 0091 1020 5322 9).

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.