Slava jednog od najaktivnijih manjinskih veća

Proslavljen Sveti Simeon Mirotočivi - slava Veća srpske nacionalne manјine Vukovarsko–sremske županije.

Srđan Sekulić 28.02.2020.
slava Veća srpske nacionalne manјine Vukovarsko–sremske županije.

Osvećenjem slavskog kolača i koljiva u Sabornom hramu svetog oca Nikolaja u Vukovaru te svečanim programom obeležena je krsna slava Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko–sremske županije – Sveti Simeon Mirotočivi.

Tim povodom o značaju Stefana Nemanje kao rodonačelniku srpske države govorio je vukovarski namesnik i paroh protojerej–stavrofor Saša Kuzmanović.

- Poznato nam je da je Stefan Nemanja utvrdio srpsku državu, da je sakupio sve što je bilo rasejano i udario je temelje srpskoj državi, a srpski narod objedinio i stavio pod jedan krov. Nakon što je utvrdio i udario temelje srpskoj državi, Sveti Simeon je utvrdio i Srpsku pravoslavnu crkvu zajedno sa svojim sinom Svetim Savom, jer je znao da bez blagoslova ni jedan pokret, ni jedna institucija ne može da deluje. Zato mi je drago da danas vidim predstavnike naše srpske zajednice ovde u crkvi i znajući da držimo zavet Svetog Simeona i Svetog Save pozdravlјam vas sa posebnom pažnjom i želim vam da molitvama Svetog Simeona služimo na korist i našem narodu i našoj crkvi – rekao je Kuzmanović.

Ovakvi programi sem svečarskog karaktera dobra su prilika i da se podseti na sve važne momente u prethodnom periodu, ali i da se najave projekti i programi koji su planirani za ovu godinu.

- Zadaci Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko–sremske županije određeni su Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. S obzirom da je Veće savetodavno telo mi smo u toku godine u više navrata prisustvovali na županijskoj skupštini. Takođe, više puta smo komunicirali sa županom Božom Galićem, a teme su bile vezane za ostvarivanje prava srpske nacionalne manjine, pre svega pitanja o prenosu osnivačkih prava osnovnih škola. Veće nekoliko godina radi i na nekoliko projekata, pre svih izdvojio bih projekte „Dečija olimpijada“ i „Deca, pesnici roda svoga“. Pored toga učesnici smo i suorganizatori brojnih programa koji se organizuju u saradnji sa Srpskim narodnim većem, Zajedničkim većem opština i drugim Većima srpske nacionalne manjine – istakao je predsednik VSNM VSŽ Svetislav Mikerević.

Kumovi ovogodišnje slave bili Dušan i Dragana Jeckov, a pored većnika krsnoj slavi ovog županijskog Veća prisustvovali su i brojni gosti, među kojima i Milorad Pupovac koji se obratio skupu.

slava Veća srpske nacionalne manјine Vukovarsko–sremske županije Milorad Pupovac

- Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko–sremske županije jedno je od aktivnijih Veća i čast mi je da kao dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog veća po prvi put mogu da učestvujem u proslavi slave. Zbog toga sam počašćen i ponosan i želim da čestitam svim većnicima i svima koji su ih birali, krsnu slavu Svetog Simeona Mirotočivog. Uzdam se u to da će ovo Veće osnažiti aktivnosti srpske zajednice i drugih srpskih institucija kako na ovom području tako i u celoj državi – čestitajući naglasio je u svom obraćanju predsednik SDSS-a i dugogodišnji predsednik SNV-a Milorad Pupovac.

Dodeljena Povelja i Priznanje

Tradicionalno, povodom krsne slave Veće je dodelilo Povelju i Priznanje istaknutim pojedincima i organizacijama unutar srpskog naroda na području Vukovarsko–sremske županije. Za ovu godinu dobitnik Povelje je kipar Boško Popović iz Borova, a Priznanja dizač tegova Nikola Todorović iz Vukovara.

- Ovo priznanje mi jako puno znači i to mi je drugo priznanje koje sam dobio od naših organizacija i institucija. Posebno mi je drago što je ovo priznanje stiglo u godini u kojoj ću proslaviti 30 godina od moje prve izložbe – naglasio je Popović koji se bavi isključivo skulpturom i reljefom, a izlagao je u više mesta kako na ovom području tako i u regionu.

- Nagrada mi je dodatna motivacija da više treniram i da se trudim da što više nagrada osvojim. Nastupao sam na mnogim takmičenjima na kojima sam obarao i neke državne rekorde, a svakako izdvojio bih takmičenje u Irskoj na kojem sam osvojio treće mesto dok sam ove godine prijavlјljen za svetsko juniorsko prvenstvo kao i za dva evropska prvenstva – istakao je mladi Todorović koji je član Kluba dizača tegova iz Vukovara i hrvatske reprezentacije.

slava Veća srpske nacionalne manјine Vukovarsko–sremske županije tekst

U svečanom programu povodom krsne slave učestvovali su recitatori, učenici vukovarske Gimnazije i Tamburaški sastav „Dunavske zore“.