Prvo olimpijsko takmičenje, a još u školu krenuli nisu

Sportsko nadmetanje dece predškolskog uzrasta „Dečja olimpijada“ i ove je godine povezalo sve vrtiće Vukovarsko-sremske županije u kojima se program odvija na srpskom jeziku i pismu. Domaćin, osme po redu, manifestacije u organizaciji županijskog Veća srpske nacionalne manjine bio je Dečiji vrtić „Zlatokosa“ iz Borova.

Jadranka Jaćimović 15.10.2019.
„Dečja olimpijada“ borovo

Na terenu Fudbalskog kluba „Sloga“ za olimpijske medalje nadmetalo se 160 predškolaca iz Vukovara, Borova Naselja, Trpinje, Bobote, Markušice, Negoslavaca i Borova.

Predškolsko obrazovanje na srpskom jeziku i pismu prva je karika u procesu stvaranja čvršćih veza među pripadnicima srpske zajednice, tako smatraju u Veću srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije.

- Posebno smo srećni što je, u odnosu na prošlu godinu, broj učesnika veći i što je više dece u našim vrtićima. Finansijeri Dečje olimpijade su Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i Srpsko narodno veće, a ove godine podršku daje i opštine Borovo. Mi u svom planu i programu imamo aktivnosti vezane za obrazovanje na srpskom jeziku i pismu, a kako je predškola početak obrazovanja svakog deteta osmislili smo ovaj projekat. Odnosi se na sport koji je za razvoj deteta izuzetno važan. Počinjemo ovom manifestacijom, a završavamo sa jednom koju smo nazvali „Deca pesnici roda svog“ koja je namenjena sedmim i osmim razredima - izjavio je predsednik VSNM Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević.

Domaćin ovogodišnje olimpijade Dečiji vrtić „Zlatokosa“ ugostio je vršnjake iz šest predškolskih ustanova. Ovo je Borovčanima treća uloga domaćina koju sa velikim zadovoljstvom prihvataju i lokalna samouprava i svi nosioci društvenog života.

- Ovo je jedina manifestacija u kojoj učestvuju deca predškolskog uzrasta iz svih ovih vrtića i zbog toga je veoma značajna. Osim toga, ovo je i jedina prilika da se sva ova deca sakupe na jednom mestu, ali ne samo deca nego i vaspitači. Svake godine drugo mesto, odnosno drugi vrtić je organizator, ali u tome im uvek pomaže lokalna samouprava. Danas smo na stadionu FK „Sloga“, sudije su nam učenici i učitelji OŠ „Borovo“, a pokrovitelj je opština Borovo. To je velika manifestacija i jedan vrtić ne može to sam da organizuje i jako je lepo što smo danas ovde svi zajedno – ističe direktorka DV „Zlatokosa“ Radmila Latas.

Deca uče „fer plej“ ponašanje

Takmičenje se odvijalo u četiri discipline: štafetno trčanje, trčanje na 50 metara, skok u dalj i graničari.

„Dečja olimpijada“ borovo

- To su discipline usklađene sa mogućnostima dece ovog uzrasta. Trčanje vole, skok u dalj je stvar spretnosti, a graničari su ekipna igra. Cilj je bio da igru iz davnina vratimo u vrtiće i tako su graničari postali jedna od disciplina. Što se tiče samog takmičenja za decu je ono u redu dok pobeđuju. Zato su značajne ovakve manifestacije gde ima puno dece i gde oni mogu sebe da uporede sa većim brojem svojih vršnjaka te postaju svesni svojih mogućnosti. Istovremeno želimo da ih naučimo „fer pleju“ i da nije važno samo pobediti nego potruditi se da uradiš najbolje što možeš te da se pobednicima uvek čestita - objašnjava Latas.

Brojna je bila i publika koja je punim srcem bodrila mališane, a Dečju olimpijadu podržali su svojim prisustvom i značajni gosti među kojima konzulka Republike Srbije u Vukovaru Ljudmila Ostojić, predsednik ZVO-a Srđan Jeremić, načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović, zamenik župana Đorđe Ćurčić i drugi. Na Dečjoj olimpijadi 2019. učestvovali su dečiji vrtići: „Vukovar 2“ Vukovar i Borovo Naselje, „Liliput-Trpinja“ Bobota, „Zlatokosa“ Borovo, OŠ „Negoslavci“ i OŠ „Markušica“.