Smotra konjskih zaprega i jahača u Bijelom Brdu

Smotra svatovskih zaprega i jahača već šest godina u Bijelom Brdu okuplja zaljubljenike u konje i tradiciju, koji ovim povodom u opštinu Erdut dolaze iz svih krajeva Slavonije, Baranje i Srema.

Jadranka Jaćimović 04.10.2018.
Konjska zaprega Pobednička zaprega Krešimira Ćorića iz Iloka

Konjogojsko udruženje „Drava“ iz Bijelog Brda šesti put je organizovalo manifestaciju koja čuva sećanje na nekadašnja vremena kada su konji bili neophodni u svakodnevnom životu seoskog domaćinstva. Smotra svatovskih zaprega i jahača prilika je da se u punom sjaju prikažu konji, zaprege, narodne nošnje i svatovski običaji.

Konjski topot kojeg nadjačava zvuk točkova zaprega probudio je 29. septembra uspavane ulice ovog sela u kome svaka manifestacija počiva na tragovima nekadašnjih vremena.

- Veoma je značajna ova manifestacija jer čuva našu tradiciju i identitet. Želimo da mlade upoznamo sa nekadašnjim načinom života, da ih zainteresujemo za uzgoj konja i pokažemo koliko je to lep hobi i da postoje neke stvari osim kafića. Svake godine nastojimo da uvedemo nešto novo, kako bi bilo zanimljivije. Takmičarsku disciplinu kurirsko jahanje publika voli jer pokazuje veštinu i brzinu jahanja te poslušnost konja – rekao je predsednik udruženja Drava Branislav Švabić.

Čuvanje običaja za neke nove generacije

Ukrašene konjske zaprege i jahači su defileom kroz ulice Bijelog Brda uspešno dočarali svatovsku povorku, onako kako je izgledala u vremenima dok automobili nisu preuzeli ulogu prevoznog sredstva. Osmesi, pesma i šarenilo svečanih narodnih nošnji dopirali su iz svake zaprege,  svaka je  oslikavala svatovski ambijent iz različitih krajeva istočne Hrvatske.

Nakon reprezentativnog defilea usledio je kulturno-umetnički program, a zatim takmičarski deo ove manifestacije. Predsednik ocenjivačke komisije Ivica Bandić zadovoljan je prikazanim kvalitetom konja.

- Reakcija publike pokazala je da je komisija za ocenjivanje odradila dobro svoj posao. Ovo je i jedan vid turističke ponude i čuvanja kulture i običaja. Ovde je bilo zaprega koje su došle iz Baranje, Srema, Đakovštine, centralnog dela Slavonije i svaka je donela deo svoje kulture i tradicije. Ovakve manifestacije imaju i kulturni i tradicionalni zadatak da sačuvaju običaje za neke nove generacije, što organizatori u Bijelom Brdu veoma uspešno rade poslednjih šest godina – kazao je predsednik žirija Ivica Bandić.

Ljubav prema konjima jača je i od ekonomskog sunovrata države

Manifestacije kao što je ova bjelobrdska smotra imaju višestruki značaj. Mnogi kažu da je broj konja u državi u skladu sa ekonomskom situacijom, međutim u Slavoniji, Baranji i Sremu prkose ovom pravilu.

- Na ovim prostorima postoji veliki entuzijazam zbog čega broj konja ne opada u skladu sa ekonomskom situacijom. Možemo reći da je broj konja stabilan, a razlog zašto se on ne smanjuje je u tome što imamo veliki broj ljubitelja i manifestacija, u kojima vlasnici konja učestvuju i daju svoj doprinos – objašnjava Bandić.

Učesnici šeste Smotre nadmetali su se u nekoliko kategorija: najlepša zaprega, najbolji jahač, najlepša kobila i pastuv te kurirsko jahanje. Najlepša zaprega i pastuv u Bijelo Brdo stigli su iz Iloka.

- Vodi me velika ljubav prema uzgoju konja i našoj tradiciji i  nečemu što je lepo. Meni je drago da ja imam tu čast i da sam osvojio ove nagrade. Ovim se bavim od rođenja, nastavio sam ono što su radili moji preci pa mogu reći da je uzgoj konja naša porodična tradicija. U Bijelo Brdo dolazim svake godine, jer se pre svega lepo družimo i na ovaj način dajemo doprinos Bjelobrdcima i pomažemo njihovu manifestaciju kao što i oni redovno dolaze u Ilok. Na taj način podržavamo jedni druge - rekao je pobednik Krešimir Ćorić.

Uočava se da je u narodnim nošnjama i na konjima sve više mladih ljudi, a upravo to ohrabruje one koji ovakve manifestacije organizuju u želji da očuvaju tradiciju i uzgoj konja.

Smotra svatovskih zaprega i jahača u Bijelom Brdu

Pažnju je na ovogodišnjoj smotri privlačila mlada Lorena Romić iz Antina, čija je gracioznost na konju nagrađena prvim mestom u kategoriji najbolji jahač.

- Jašem od malih nogu, to jako volim i lepo se osećam kada sam na konju. Srećna sam zbog ove nagrade iako mi nije prva koju sam osvojila, nedavno smo bili u Širokom Polju i Popovcu. Posećujemo ovakve manifestacije i uživamo u druženju – izjavila je Lorena.

Nakon dodela nagrada, kako to obično biva, za dobru hranu i piće pobrinula se Gastronomska ekipa Bijelog Brda. Deset zaprega i dvadeset jahača učestvovalo je na ovogodišnjoj manifestaciji gde je nadmetanje samo opravdanje za lepo druženje i prikazivanje svojih ljubimaca. Ponosni vlasnici konja koriste svaku priliku da lepotom ovih plemenitih životinja upotpune one manifestacije čija je tema tradicija i običaji jednog kraja.

Doprinos lepšem ambijentu šeste Smotre svatovskih zaprega i jahača dala su udruženja žena, vredne ruke članica pobrinule su se da u parku u centru Bijelog Brda zablista obilje ručnih radova.