SNV pobednik manjinskih izbora

Na izborima za članove veća i predstavnike nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj održanim 5. maja, kandidati liste Srpskog narodnog veća odneli su pobedu u većini županija, gradova i opština što se tiče izbora za srpske predstavnike.

Dušan Velimirović 07.05.2019.
Manjinski izbori

Pripadnici nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj imali su pravo da zaokruže maksimalno 25 kandidata na županijskim, 15 na gradskim, odnosno 10 na opštinskim listama. U nekim gradovima i opštinama biran je samo jedan predstavnik dok su u mnogim županijama, gradovima i opštinama birači imali mogućnost izbora kandidata sa samo jedne liste.

Ove izbore obeležila je mala izlaznost svih manjina pa tako i srpske. Zainteresovanost javnih medija u Republici Hrvatskoj gotovo da nije ni postojala pa je tako ukupna izlaznost za sve manjine bila tek nešto veća od 10 odsto. Srpska manjina imala je još manju izlaznost te je za županijska veća iznosila 7,61 odsto, gradska još manje 6,6 odsto, dok je nešto bolja izlaznost birača bila bolja za opštinska veća i iznosila je 14,2 odsto.

Srpsko narodno veće imalo je svoje liste u svim županijama osim u Istarskoj, a u Krapinsko-zagorskoj nije bilo kandidata srpske nacionalne manjine. Njihove liste osvojile su većinu u svim županijama u kojima su imale svoje kandidate kao i u većini gradova i opština. Ostale liste koje su uglavnom činile grupe građana osvojile su većinu u tek nekoliko gradova i opština.

SNV ubedljiv u Vukovarsko-sremskoj županiji i gradu Vukovaru

Jedna od županija u kojoj su glasači mogli da biraju između dve liste bila je Vukovarsko-sremska. Ubedljivu pobedu odnela je lista Srpskog narodnog veća koja je uzela svih 25 mandata.

- Verujem i nadam se da su svi meštani naše županije prepoznali ono što je najbitnije, a to je potreba za našim jedinstvom i zajedništvom u ovim teškim vremenima i teškoj situaciji u kojoj se nalazi čitava srpska zajednica kako u gradu Vukovaru, tako i na području čitave županije. Dakle, ono na šta smo mi apelovali je da ne dozvolimo da se delimo, nego da svi zajednički zbijemo redove i da se usmerimo na rešavanje gorućih pitanja srpske zajednice na ovom području, a ne da se trošimo na međusobna prepucavanja i međusobne razmirice. To je zaista nešto što je kontraproduktivno i od čega naša zajednica ne može da ima koristi. Možemo imati napredak samo kada zajednički svi delujemo u jednom pravcu, a to je u pravcu rešavanja svih bitnih problema koje tište naš narod na ovom prostoru, a nažalost tih problema ima dosta – priča koordinator SNV-ove liste za Vukovarsko-sremsku županiju Srđan Jeremić koji se ovim putem zahvalio svim biračima koji su prepoznali rad i ciljeve ove liste.

Jeremić je još rekao kako će novo veće morati nastaviti da rešava neke probleme koji se vuku još iz prethodnog saziva.

- Jedan od zadataka biće registracija naših manjinskih škola. U proteklom smo periodu veoma intenzivno radili na tom problemu i često smo imali sastanke u ministarstvu i županiji kao osnivaču škola. Mogu slobodno da kažem da po tom pitanju imamo podršku zaštitnice prava građana. Nadam se da ćemo u toku sledećeg četverogodišnjeg mandata proces registracije srpskih manjinskih škola i prenos osnivačkih prava sa županije na opštine uspeti da privedemo kraju. Druga stvar na kojoj je naše veće radilo, a nastaviće i dalje je postavljanje dvojezičnih tabli na ulazima i izlazima iz mesta. Za to postoje zakonski preduslovi na području Vukovarsko-sremske županije i tu smo takođe imali značajnu podršku zaštitnice prava građana. Ono na šta ćemo staviti poseban akcenat jer na to, kao županijsko Veće srpske nacionalne manjine, imamo pravo je proporcionalna zastupljenost Srba u javnim službama – kaže Srđan Jeremić.

Manjinski izbori

U Vukovaru je na glasanje izašao 1.391 pripadnik srpske zajednice, odnosno 17,28 odsto

Kao i u Vukovarsko-sremskoj županiji, lista Srpskog narodnog veća osvojila je svih 15 mandata i u Veću srpske nacionalne manjine grada Vukovara.

- Pre svega bi se zahvalili svim glasačima koji su podržali listu Srpskog narodnog veća i prepoznali kvalitet kandidata s naše liste. Sigurno da je veliki uspeh da svih 15 kandidata s naše liste budu izabrani u Veće srpske nacionalne manjine grada Vukovara. Kao što smo kolega Dejan Drakulić i ja govorili i u predizbornoj kampanji putem radio emisija zastupaćemo interese srpske zajednice uz kvalitetne projekte i programe što smo i do sada radili. Nadamo se da ćemo to sve u budućem radu i unaprediti – rekao je koordinator liste SNV-a za grad Vukovar Srđan Kolar koji je dodao da će se i Veće srpske nacionalne manjine grada Vukovara, kao i županijsko, nastaviti baviti pitanjima iz prethodnog saziva.

- Ostali su projekti poput uređenja bine kod hrama Svete Petke na Dobroj vodi i Virtuelna soba posvećena civilnim žrtvama rata. Pokušaćemo da učestvujemo na svim mogućim fondovima kako bi ostvarili što veća sredstva za rad veća – zaključuje Kolar.

Pobeda liste SNV-a i u Primorsko-goranskoj županiji

Manjinski izbori

Birači su mogli da biraju između kandidata s dve liste i u Primorsko-goranskoj županiji kao i u gradu Vrbovskom. Tu su takođe ubedljive pobede odnele liste Srpskog narodnog veća jer su u županiji dobili svih 25 mandata, a u gradu svih 15.

- Prošli su svi naši kandidati iako smo imali konkurentske liste. Zahvaljujem se svim glasačima koji su nam ukazali poverenje i na taj način podržali naš dosadašnji rad. Pre svega ćemo se zalagati da se naš kraj nastavi što ravnomernije razvijati, posebno oni prostori koji su naseljeni srpskim stanovništvom u Gorskom kotaru kao što su Moravice, Gomirje, Ljubošina i delovi Vrbovskog. Ovaj kraj ima veliki razvojni potencijal, pogotovo turistički, ali ono što ne smemo da zaboravimo je naš manastir Gomirje u kojeg treba da se ulaže. Takođe, ono što smatram da je predmet razvoja je ulaganje u mlade kako bi oni ostali na ovim prostorima i kako bi se školovali te učili o svojoj kulturi, narodu i običajima. Naravno, treba da osiguramo i daljni rad srpskih institucija kao što su pododbori SKD „Prosvjete“, ali i druga kulturno-umetnička društva i crkvene opštine – kaže kandidat SNV-ovih lista za Primorsko-goransku županiju i grad Vrbovsko Milan Vukelić.

Loše vreme uticalo na slabu izlaznost

Slaba informisanost građana o održavanju izbora, ali i kiša koja je padala ceo dan imali su loš uticaj na izlaznost. Kada je u pitanju Vukovar, izlaznost od 17,28 odsto i nije bila toliko loša, dok je na području cele Vukovarsko-sremske županije iznosila 18,69 odsto.

- Ispunila sam svoju građansku dužnost i smatram da svi treba da izađu, ne samo na ove izbore za manjinska veća, nego uopšte na sve izbore jer ipak mi na ovaj način odlučujemo o budućnosti i o svojoj sudbini. Što se tiče članova moje porodice mi već generacijama glasamo na svim izborima. Izbori za veća i zastupnike nacionalnih manjina nisu nešto posebno popularni i reklamirani jer je narodu loše objašnjena funkcija manjinskih veća pa je zbog toga i manja izlaznost, pogotovo kod mlađih osoba – smatra Anđelka Pejić iz Vukovara.

Sve rezultate izbora za članove veća i predstavnike nacionalnih manjina 2019. godine možete pronaći na internet stranicama Državne izborne komisije.

Nakon ovih slede izbori za zastupnike u EU parlamentu koji će biti održani 26. maja.