Šodolovci: Kroz program „Zaželi“ osigurana pomoć starijim meštanima

Projekat „Zaželi za bolji život u opštini Šodolovci“, u okviru kojeg će 20 žena pomagati 95 starijih meštana, svečano je predstavljen 25. juna u prostorijama doma ove opštine.

Zaželi Šodolovci portal
Foto: Opština Šodolovci

U narednim mesecima za 95 korisnika, starijih i osoba u nepovoljnom položaju, osigurana je pomoć koju će pružati 20 zaposlenih žena kroz Projekat „Zaželi za bolji život u opštini Šodolovci“. Ovaj program svečano je predstavljen 25. juna u prostorijama doma opštine Šodolovci čime je započelo i provođenje ovog projekta.

– Ovaj projekat je u skladu s evropskom i nacionalnim preporukama o unapređenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena, kao i sa smernicama politika zapošljavanja država članica Evropske unije s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva. Na ovaj način uključuju se žene koje su u nepovoljnijem položaju na tržištu rada – rekao je načelnik Opštine Dragan Zorić.

Partneri Opštini na ovom projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Regionalni ured Osijek i Centar za socijalnu skrb iz Osijeka. Ukupna vrednost projekta je 3.675.669,61 kunu, a finansiran je u potpunosti sredstvima Evropske unije iz Evropskog socijalnog fonda.

– Cilj projekta je da se omogući pristup zapošljavanju i tržištu rada teže zapošljivih žena i žena s nižim stepenom obrazovanja sa područja na kojem se projekat realizuje, a koje će ublažiti posledice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva, te ujedno podstaći socijalnu uključenost i povećati nivo kvaliteta života krajnjih korisnika koji su starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju – naglasila je prilikom predstavljanja projekta administratorka za projekte u Opštini Šodolovci Ana Aleksić.

Projekat će trajati ukupno 30 meseci, a 20 žena iz ciljane grupe biće zaposlene na određeno vreme od 23 meseca prilikom kojih će pružati pomoć meštanima u potrebi. Ostatak od sedam meseci predviđen je za obavljanje administrativnih i tehničkih aktivnosti neophodnih za uspešnu realizaciju projekta.

Opštinu Šodolovci posetili smo i nedavno kada smo pisali o svim aktuelnostima u ovoj jedinici lokalne samouprave, a nešto malo pre toga imali smo i priču o tome kako se ova opština nosila sa prvim talasom koronavirusa.