Srbi iz Slavonskog Broda čuvaju sećanje na Branka Radičevića

Veće srpske nacionalne manjine Brodsko-posavske županije i Kulturno umetničko društvo „Branko Radičević“ iz Slavonskog Broda obeležili su u ovom slavonskom gradu 197. rođendan pesnika Branka Radičevića.

Branko Radičević Slavonski Brod
Ljubica Šarić

Kratkim programom predstavnici srpske zajednice u Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji obeležili su rođendan najpoznatijeg srpskog predstavnika romantizma koji je rođen u ovom gradu 28. marta pre 197 godina. Okupljenima oko pesnikove biste pročitano je nekoliko Brankovih pesama, a predsednik VSNM-a Brodsko-posavske županije Dušan Nogić predsednik KUD-a „Branko Radičević“ iz Slavonskog Broda Đorđe Rakić nadahnuto su pričali o životu i delima pesnika koji je umro u Beču u svojoj 30. godini.

– Poezija Branka Radičevića potvrđena je i voljena ne samo kod starijih nego i u mlađim generacijama. Prvi je u srpskoj poeziji zapjevao čistu, slobodnu, razdraganu, narodnim jezikom, pesmu mladosti i života. Ta pesma je brzo i lako našla put do čitalaca. Melodično, nestašno i spontano Brankove pesme pružale su pravi doživljaj. Na svežem izvoru narodne poezije Branko je puno naučio od Vuka Karadžića o životu i čistoći te jednostavnosti pesničkih motiva i oblika. Bio je sav okrenut realnom životu kakvim je i sam živio. Pesnička nadahnuća nalazio je samo u njemu, neposredan bez ukrasa i detalja izražavao je svoje doživljaje. Za Branka je život prelepi san. On ga upija otvorenog srca. U njegovim pesmama puno je slika prirode, opojene muzike i razuma, a naročito je prisutna žudnja za životom – rekao je u svom obraćanju prisutnima Đorđe Rakić.

Branko Radičević Slavonski Brod

Ovo je peti put da se u Slavonskom Brodu obeležava rođendan Branka Radičevića, ovoga puta nešto skromnije zbog epidemioloških mera. Pre tri godine Brankova bista postavljena je u porti pravoslavnog hrama koji je u izgradnji. Radovi stoje, novca nema, ali ovdašnji Srbi ne dozvoljavaju da sećanje padne u zaborav. Iako nemaju adekvatan prostor, okupljaju se u jednom podrumu i planiraju svoje aktivnosti.

– U ovom podrumu je nekad bilo skladište trgovine, a sada su tu prostorije srpskih institucija pa čak i lokalnog Kulturno-umetničkog društva. Prostor je velik, ali nema prozora. Obnova hrama trenutno stoji, nije još ni pokriven. Struja je priključena pre nekoliko meseci. Pola troškova je platilo manjinsko županijsko veće, a pola će biti uskoro plaćeno. Slavili smo Badnjak bez električne energije, posuđivali smo od komšija – objašnjava probleme Srba u Slavonskom Brodu zamenik predsednika Veća srpske nacionalne manjine Brodsko-posavske županije Nikola Romanić.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Slavonskom Brodu živelo je 1.156 Srba, što iznosi 1,95 odsto stanovništva.