Srbi, Jevreji i antifašisti i ove godine bojkotuju komemoraciju u Jasenovcu

Iako je Vlada RH ove godine htela da komemoracija u Jasenovcu bude jedinstvena, predstavnici srpske, jevrejske i romske zajednice, kao i Savez antifašističkih boraca i antifašista RH će i ove godine bojkotovati državnu komemoraciju na najvećem stratištu iz doba NDH.

Srbi Hr 20.03.2019.
Jasenovac komemoracija 2018

Biće ovo četvrta godina uzastopno da se održavaju dve odvojene kolone sećanja zbog neslaganja predstavnika naroda žrtava i antifašista sa trenutnom društvenom klimom u kojoj se često negira holokaust i genocid počinjen u vreme kvislinške hrvatske države. Službena komemoracija pod pokroviteljstvom Vlade biće održana u Jasenovcu 14. aprila, dok će komemoracija na kojoj će učestvovati Srbi, Jevreji i antifašisti biti organizovana dva dana ranije, rekao je 19. marta za Novosti zamenik predsednika SNV-a Saša Milošević.

- Država nije preduzela nužne mere da se zaustavi ili makar smanji negiranje holokausta i genocida u Drugom svetskom ratu te revizionizam - izjavio je Saša Milošević.

Istog dana je i predsednik Jevrejske opštine Zagreb i predsednik Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj Ognjen Kraus za portal Index rekao da neće prihvatiti poziv premijera Andreja Plenkovića za održavanjem jedinstvene komemoracije.

- Mi ne možemo biti u istoj koloni dok se izjednačavaju žrtve, naglašavam, Blajburškog polja i rasnih zakona NDH i logora Jasenovac. Dok je Za dom spremni jednima ustaški pozdrav, a drugima prihvatljiv unatoč ustavnim i zakonskim odredbama i odluci Suda Veća Evrope u Strazburu – istakao je Kraus.

Polaganje karanfila Jasenovac 2018. komemoracija u Jasenovcu

Sporni i udžbenici iz istorije

Pored ovih razloga, Kraus je Vladi zamerio još nekoliko stvari među kojima su i trenutni istorijski udžbenici za osnovnu školu.

- Sve dok su u školama u upotrebi udžbenici kao što je onaj izdavača Alfe i istoričara S.B i M.J i dok je na mestu voditelja odeljenja za informisanje HDZ-a osoba kao što je Andrej Rora, mi ne možemo u istu kolonu – rekao je Kraus.

I Saša Milošević smatra da je sama država direktno doprinela tome da pojave negacionizma i revizionizma postanu dominantne u društvu.

- Očigledno postoje dva duboko suprotstavljena stava o tim stvarima. Uz takve velike razlike i u takvoj društvenoj klimi, mi ne možemo i ne trebamo ići zajedno u Jasenovac - zaključio je Milošević.

Aktuelna vlast ćuti o revizionizmu

Zajedno sa Srbima i Jevrejima u odvojenoj koloni će kao i prethodnih godina biti i članovi Saveza antifašističkih boraca čiji predsednik Franjo Habulin je u izjavi za Jutarnji list naglasio kako je u ovom trenutku teško biti u istoj koloni s Vladom.

- Ništa se ne čini protiv istorijskog revizionizma, ništa se ne čini oko pozdrava Za dom spremni kojeg koristi HOS. Da budemo jasni, uz dužno poštovanje svim pripadnicima HOS-a i njihovim zaslugama u ratu, ustaška i fašistička obeležja su zabranjena u celoj Evropi. Aktuelna vlast o tome ćuti – rekao je Habulin.

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi je i nekoliko dana ranije najavio da će Romi biti u obe kolone, iako se Romi svojih žrtava u jasenovačkom logoru prisećaju svake godine i drugog avgusta.