Srbi, Jevreji i antifašisti i ove godine bojkotuju komemoraciju u Jasenovcu

Iako je Vlada RH ove godine htela da komemoracija u Jasenovcu bude jedinstvena, predstavnici srpske, jevrejske i romske zajednice, kao i Savez antifašističkih boraca i antifašista RH će i ove godine bojkotovati državnu komemoraciju na najvećem stratištu iz doba NDH.

Jasenovac komemoracija 2018
Foto: Arhiva

Biće ovo četvrta godina uzastopno da se održavaju dve odvojene kolone sećanja zbog neslaganja predstavnika naroda žrtava i antifašista sa trenutnom društvenom klimom u kojoj se često negira holokaust i genocid počinjen u vreme kvislinške hrvatske države. Službena komemoracija pod pokroviteljstvom Vlade biće održana u Jasenovcu 14. aprila, dok će komemoracija na kojoj će učestvovati Srbi, Jevreji i antifašisti biti organizovana dva dana ranije, rekao je 19. marta za Novosti zamenik predsednika SNV-a Saša Milošević.

– Država nije preduzela nužne mere da se zaustavi ili makar smanji negiranje holokausta i genocida u Drugom svetskom ratu te revizionizam – izjavio je Saša Milošević.

Istog dana je i predsednik Jevrejske opštine Zagreb i predsednik Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj Ognjen Kraus za portal Index rekao da neće prihvatiti poziv premijera Andreja Plenkovića za održavanjem jedinstvene komemoracije.

– Mi ne možemo biti u istoj koloni dok se izjednačavaju žrtve, naglašavam, Blajburškog polja i rasnih zakona NDH i logora Jasenovac. Dok je Za dom spremni jednima ustaški pozdrav, a drugima prihvatljiv unatoč ustavnim i zakonskim odredbama i odluci Suda Veća Evrope u Strazburu – istakao je Kraus.

Polaganje karanfila Jasenovac 2018. komemoracija u Jasenovcu

Sporni i udžbenici iz istorije

Pored ovih razloga, Kraus je Vladi zamerio još nekoliko stvari među kojima su i trenutni istorijski udžbenici za osnovnu školu.

– Sve dok su u školama u upotrebi udžbenici kao što je onaj izdavača Alfe i istoričara S.B i M.J i dok je na mestu voditelja odeljenja za informisanje HDZ-a osoba kao što je Andrej Rora, mi ne možemo u istu kolonu – rekao je Kraus.

I Saša Milošević smatra da je sama država direktno doprinela tome da pojave negacionizma i revizionizma postanu dominantne u društvu.

– Očigledno postoje dva duboko suprotstavljena stava o tim stvarima. Uz takve velike razlike i u takvoj društvenoj klimi, mi ne možemo i ne trebamo ići zajedno u Jasenovac – zaključio je Milošević.

Aktuelna vlast ćuti o revizionizmu

Zajedno sa Srbima i Jevrejima u odvojenoj koloni će kao i prethodnih godina biti i članovi Saveza antifašističkih boraca čiji predsednik Franjo Habulin je u izjavi za Jutarnji list naglasio kako je u ovom trenutku teško biti u istoj koloni s Vladom.

– Ništa se ne čini protiv istorijskog revizionizma, ništa se ne čini oko pozdrava Za dom spremni kojeg koristi HOS. Da budemo jasni, uz dužno poštovanje svim pripadnicima HOS-a i njihovim zaslugama u ratu, ustaška i fašistička obeležja su zabranjena u celoj Evropi. Aktuelna vlast o tome ćuti – rekao je Habulin.

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi je i nekoliko dana ranije najavio da će Romi biti u obe kolone, iako se Romi svojih žrtava u jasenovačkom logoru prisećaju svake godine i drugog avgusta.