Srpska čitaonica u Osijeku proslavila 150 godina postojanja

Srpska čitaonica u Osijeku osnovana je 26. oktobra 1868. godine, od tada sve do rata 1941. godine, kada je ista ugašena, bila je mesto okupljanja mnogobrojnih uglednih građana Osijeka.

Jadranka Jaćimović 20.11.2018.
Srpska ćitaonica u Osijeku 150 godina postojanja 2018.

Odluku o osnivanju čitaonice doneli su osječki Srbi, ali među brojnim članovima bili su i pripadnici ostalih naroda. Čitaonica se nalazila u Donjem gradu u prostorijama današnje crkvene opštine Osijek, a njeno osnivanje i otvaranje smatra se značajnim doprinosom osječkoj kulturi, a posebno kulturi srpskog naroda u ovom gradu. Danas, iako ona više ne postoji, osječki Srbi čuvaju sećanje na prvu srpsku čitaonicu. U svečanoj sali crkvene opštine 17. novembra obeleženo je 150 godina od osnivanja čitaonice. Svečanost povodom značajnog jubileja organizovali su Srpsko kulturno društvo Prosvjeta pododbor Osijek, gradsko Veće srpske nacionalne manjine i crkvena opština Osijek.

- Čitaonica je radila sa prekidima 73 godine i više ne postoji. Prema podacima koje imamo bila je smeštena u Donjem gradu, ali prema nekim informacije postojala je i u Gornjem gradu. Danas obeležavamo 150 godina od njenog osnivanja iz razloga što je reč o velikoj godišnjici, ali i zato što krećemo u realizaciju projekta osnivanja Srpskog kulturnog centra u Osijeku. Osnovan je inicijativni odbor pri gradskom Veću srpske nacionalna manjine i radimo na realizaciji ideje Srpskog kulturnog centra Osijek– izjavio je predsednik pododbora SKD Prosvjeta Osijek Zdenko Čikara.

Žele da obnove rad srpske čitaonice i osnuju Srpski kulturni centar Osijek

Inicijator svečanog obeležavanja 150 godina od osnivanja srpske čitaonice je predsednik Veća srpske nacionalne manjine grada Osijeka Milorad Mišković. Zbog zdravstvenih problema on u subotu 17. novembra nije prisustvovao okupljanju u Parohijskom domu SPC Osijek. Prisutnima se u ime Veća srpske nacionalne manjine obratila potpredsednica Danijela Jovčić koja je pročitala pismo i deo iz brošure o Srpskoj čitaonici koje potpisuje Mišković.

- Od velikog je značaja ovo podsećanje da je upravo u ovom prostoru gde smo večeras bila smeštena srpska čitaonica. Zadnje okupljanje bilo je povodom obeležavanja njenih 60 godina rada, a pre toga Srbi su obeležili jedino 40 godina rada čitaonice. Ono što je po meni jako bitno je to da su pored osnivača, građana srpske nacionalnosti, među članovima bili i pripadnici drugih nacionalnosti i ugledni građani našeg grada, profesori, doktori i tadašnji direktori gimnazija. Ono što je veoma važno je to da se na ovim prostorima treba što više negovati naša kultura i pismo, čuvati identitet i zato je pokrenuta inicijativa za osnivanje Srpskog kulturnog centra u Osijeku. Mi ovde nemamo prostor gde bi organizovali manifestacije, obeležavali značajne datume i okupljali se i zato smatramo da bi bilo potrebno da se obnovi i da nastavi sa radom srpska čitaonica koja je ovde već postojala - izjavila je potpredsednica Jovčić.

Prisustvovao episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim

Obeležavanju značajne godišnjice u Osijeku prisustvovao je episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim koji je blagoslovio skup i u svojoj pozdravnoj reči istakao da je jezik jedna od najznačajnijih karakteristika svakog naroda te ako se jezik izgubi, onda je i taj narod izgubljen.

- Naši preci su to dobro znali i ovaj naš skup kao i celokupna naša istorija je svedok tome. Ovo okupljanje i obeležavanje značajnog jubileja, od čak 150 godina, svedoči da smo mi negovali svoju kulturu i svoj jezik. Sačuvati veru i jezik svedoči o nama da razumemo svoj kako duhovni tako i nacionalni etos. Veoma je važno naglasiti, a u kontekstu jezika, i Sveto Pismo koga nam prevode Vuk Karadžić i Đura Daničić, preko kojih mi na našem jeziku možemo čitati i razumevati svetopisamske istine - rekao je episkop Heruvim koji je upozorio na činjenicu da se danas gubi kultura čitanja i da je trebamo što više negovati.

srpska čitaonica u Osijeku 150 godina postojanja spd javor

Prvi predsednik srpske čitaonice u Osijeku bio je paroh Lazar Popović koji je po dolasku u ovu parohiju uočio da u gradu nema čitaonice te se zalagao za njeno osnivanje. Nakon osnivačke skupštine 1868. godine i izbora prvog predsednika upućena je molba Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini osječkoj da ustupi u svojim prostorijama dve sobe za čitaonicu. Molba je prihvaćena i čitaonica je 8. novembra otvorena u prostorijama današnjeg parohijskog doma. Broj članova je varirao, prve godine bilo ih je 52, a najmanje 1882. godine kada je čitaonica brojila samo 17 članova, dok je najviše 140 članova bilo 1920. godine.

U programu obeležavanja 150 godina od osnivanja Prve srpske čitaonice u Osijeku učestvovao je Mešoviti kamerni hor Srpskog vukovarskog pevačkog društva Javor. Svečanom skupu su prisustvovali i konzul Republike Srbije u Vukovaru Ljudmila Ostojić, zamenica gradonačelnika grada Osijeka Žana Gamoš, sveštenici i brojni građani Osijeka.