Srpska deca iz Hrvatske uživala u Beogradu

Deca iz vrtića Vukovarsko – sremske i Osječko-baranjske županije u kojima se program provodi na srpskom jeziku i pismu, kao i osnovnoškolci iz Krnjaka te srednjoškolci iz Udzolja posetila su glavni grad Srbije.

„Mališani u Beogradu 2019“

Poseta dece iz vrtića Vukovarsko – sremske i Osječko-baranjske županije Beogradu realizovana je 31.10. u sklopu projekta „Mališani u Beogradu 2019“, a koji Zajedničko veće opština provodi u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Kroz projekat je osmišljen sadržajno veoma bogat jednodnevni boravak dece u Beogradu, a zahvaljujući kome je ove godine 151 dete posetilo Zoološki vrt, Skupštinu grada, hram Svetog Save i pozorište u Beogradu.

Zajedničko veće opština ovaj projekat sprovodi poslednjih pet godina, a cilj je da deca predškolskog uzrasta kroz program koji istovremeno nudi i zabavu i edukaciju ostvare prvi organizovani kontakt sa matičnom državom. Predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović i ove je godine kao voditelj projekta organizovala predškolce čija je sigurnost bila na prvom mestu.

– Ono što je drugačije u odnosu na dosadašnje posete „Mališani u Beogradu“ je to što nas je na graničnom prelazu dočekala policije te su kao pratnja, odnosno vozilima pod rotacijom sve vreme osiguravali naš bezbedan boravak u Srbiji. Od ulaska u Srbiju i na svim rutama kroz Beograd omogućili su nam brzo i nesmetano kretanje. Prilikom posete obišli smo ZOO vrt, primljeni smo u Skupštini grada Beograda gde su deci uručeni i obrok paketi, a zatim su se družili sa glumcima koji su odglumili caricu Milicu i njenog sina Stefana Lazarevića. Bilo je reči o jeziku, ljubavi prema državi i tradiciji. Nakon Skupštine deca su posetila hram Svetog Save, a zatim su u pozorištu „Pinokio“ odgledala predstavu „Alisa u zemlji čuda“. Naš domaćin bila je Sanja Lakić iz Regionalne škole Sveti Sava – objašnjava Milica Stojanović.

„Mališani u Beogradu 2019“

Na prijemu u Gradskoj skupštini goste je pozdravio član Gradskog veća Dragomir Petronijević, a potom su prisustvovali programu Dečjeg kulturnog centra pod nazivom „Srednjovekovni Beograd“. Jednodnevna ekskurzija bila je lep edukativan doživljaj za decu iz vrtića: „Vukovar 2“, „Zlatokosa“ Borovo, „Liliput“ Bobota, Trpinja, Bršadin, „Mali princ“ Dalj i Bijelo Brdo i predškolce iz Negoslavaca.

Program „Mališani u Beogradu“ u potpunosti je prilagođen predškolskom uzrastu dece te je boravak u Beogradu morao da ima i zabavni karakter, kroz šta je i ove godine ostvaren cilj, a to je negovanje srpskog jezika, ljubavi prema veri i nacionalnoj istoriji odnosno matičnoj državi.

Većina mladih iz Krnjaka i Uzdolja prvi put posetili Beograd

Uprava za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Vlade Republike Srbije finansirala je sa 300.000 dinara izlet osnovnoškolaca iz Krnjaka koji nastavu pohađaju po C modelu obrazovanja (model obrazovanja po kojem se nastava izvodi na hrvatskom jeziku uz dodatne časove negovanja manjinskog jezika i kulture) i srednjoškolaca iz Uzdolja. Ovaj projekat ostvaren je uz zajedničku pomoć Udruženja „Breza“, Centra za razvoj SNV-a Karlovačke županije i Osnovne škole „Katarina Zrinjski“ iz Krnjaka.

„Mališani u Beogradu 2019“ osnovna škola katarina zrinjski krnjak

– Na terenskoj nastavi pod nazivom „Tragom korena“ smo boravili pet dana, s tim da smo prvi dan posetili Novi Sad, a ostale smo proveli u Beogradu. Tu nam je program složila Sanja Lakić iz Regionalne škole Sveti Sava. Bilo je sve to lepo da se doživi jer je većina naše dece ovim putem prvi put posetila Beograd – izjavila je projekantica iz Centra za razvojne investicije Srpskog narodnog veća Karlovačke županije Martina Vučinić.

Nakon ove ekskurzije nastavnici Osnovne škole „Katarina Zrinjski“ iz Krnjaka koji predaju po C modelu obrazovanja, planiraju da se već sledeće godine uključe u Regionalnu školu Sveti Sava kako bi više učenika boravilo još nekoliko dana duže u Srbiji na sličnim projektima.