Srpska i ukrajinska društva na Festivalu etno muzike u Vukovaru

U bioskopskoj sali u Borovu naselju u petak 9. oktobra održan je „Festival etno muzike - Vukovar 2020“.

Jadranka Jaćimović 13.10.2020.
Festival etno muzike Vukovar

Udruženje „Čuvari srpskog identiteta“ uspešno je organizovalo šestu po redu kulturnu manifestaciju Festival etno muzike koji poslednjih pet godina u Vukovaru okuplja izvođače izvornih narodnih pesama i igara.

- Večeras imamo pet izvođača koji će publici prikazati veoma kvalitetan program. Sa nama su Etno ansambl „Đurđevak“, vokalni solista Živojin Jergić i tamburaški sastav „Vučedolski zvuci“, pevačka grupa „Naši koreni“ iz Borova, ukrajinsko Kulturno-umetničko društvo „Ivan Franko“ iz Vukovara i plesna grupa „Venera“. Ovo je program koji organizujemo usled nepovoljne epidemiološke situacije i zato je večeras manje publike, ali uspeli smo pripremiti veoma lep program zahvaljujući našim gostima- priča predsednik Udruženja „Čuvari srpskog identiteta“ Dragan Todić.

Ove je godine održavanje svake manifestacije neizvesno, jer svako organizovano i masovnije okupljanje zavisi od epidemiološke situacije. Međutim „Čuvari srpskog identiteta“ uspešno su realizovali sve planirane aktivnosti i prilagodili se novonastaloj situaciji.

- Ove godine smo uspeli i da organizujemo četvrti Sabor narodnog stvaralaštva Srba Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, jako lepu manifestacija sa 120 izvođača. Ovaj festival nam je druga kulturna manifestacija u ovoj godini , a planiramo 24. oktobra održati još jednu tradicionalnu manifestaciju koja nažalost neće biti održana u Borovu kao do sada. Škola ne može više da izdaje salu za tu svrhu, pa ćemo u kući Lavoslava Ružičke u Vukovaru održati osmi po redu međunarodni festival „Prva harmonika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema“. Privikavamo se na ovu situaciju, nažalost ne mogu nam doći svi naši dragi prijatelji i gosti iz Republike Srbije, ali nadamo se da će se sve vratiti u normalu i da ćemo moći funkcionisati kao i ranije – rekao je Todić

Ove je godine na Festivalu etno muzike osim srpskog prikazan i deo narodnog stvaralaštva ukrajinskog naroda. Kulturno-prosvetno društvo „Ivan Franko“ deluje na području Vukovarsko-sremske županije gde neguje, čuva i promoviše ukrajinsku kulturu.

- Imamo oko 130 članova i naše društvo je član Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske. To je središnja organizacija za Ukrajince u Hrvatskoj koja okuplja sve pripadnike ukrajinske manjine koji deluju kroz 11 udruženja. Prvi put nastupamo na ovom festivalu, ali nije prvi put da sarađujemo sa udruženjima iz redova srpske nacionalne manjine koja deluju na području Vukovarsko-sremske županije. Danas će se predstaviti solistkinja Anita Nađ sa ukrajinskim narodnim pesmama. Nažalost nismo mogli da učestvujemo sa horom kako je bilo pripremano, jer nas je situacija sa koronavirusom sprečila da se svi okupimo. Moramo se prilagođavati kao što smo i sav naš rad prilagodili ovoj situaciji te smo počeli raditi sa manjim grupama kako bi se mogli odazivati na nastupe i odraditi program koji smo planirali za ovu godinu – rekla je tajnica Ukrajinskog kulturno-prosvetnog društva „Ivan Franko“ iz Vukovara Marija Semenjuk Simeunović.

Manji broj učesnika i publike nije uticao na kvalitet program šestog Festivala etno muzike. U bioskopskoj sali u Borovu naselju uživao se u lepoti narodnog stvaralaštva i umeću izvođača koji uprkos izmenjenim pravilima ponašanja i brojnim ograničenjima usled epidemioloških mera nisu odustali od nastupa i sa istom strašću i ljubavlju izvode izvornu narodnu pesmu i muziku.