Srpsko narodno veće kupilo „Srpsku baranjsku kuću“ u Belom Manastiru

U ime Srpskog narodnog veća (SNV) saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov posetila je 25.januara Beli Manastir gde se sastala s političkim i verskim predstavnicima srpske zajednice.

Zoran Popović 26.01.2022.
srpska baranjska kuća (1) (1)

Na inicijalnom sastanku, koji je održan u Srpskom parohijskom domu, saborska zastupnica Dragana Jeckov je i službeno obavestila prisutne da je SNV kupio kuću, kolokvijalno nazvanu „Srpska Baranjska kuća“, koja se nalazi u neposrednoj blizini srpskog hrama Sv.Arhangela Mihaila. Kuću koja je do nedavno bila u vlasništvu Centra za kulturu i obučavanje saveza mađarskih udruženja „Mihael Starin“ SNV je platio 100.000 evra i u bliskoj budućnosti će biti u funkciji aktivnosti koje su od opšteg interesa za srpsku zajednicu na području jedinog baranjskog grada.

- Dolazim u ime predsednika SNV-a profesora Milorada Pupovca čija sam zamenica i smatram da ovu lepu vest treba da čujete od nas. Zajedno smo obišli prostor kako bi dobili uvid u stanje kuće, šta ona poseduje, šta ne poseduje a treba da poseduje, i da dogovorimo neke dalje korake - rekla je u kratkom nastupu Dragana Jeckov.

„Srpska Baranjska kuća“ svojevremeno je bila u vlasništvu Obrada Maksimovića i nalazi se u ulici Vladana Desnice. Radi se o tradicionalnoj kući s tremom, na lakat, karakterističnoj za to podneblje. Kuća ima veoma zanimljiv prostor iz više razloga. Stari deo kuće s tremom pretvoren je u muzejski prostor u kome su u tri sobe do nedavno bili postavljeni muzejski eksponati tradicionalne mađarske kulture. U tavanskom prostoru starog dela kuće, koji je dužine cca 20 m, napravljen je galerijski prostor, gde se može postaviti poprilično bogata postavka. Od lakta, tačnije nekadašnje štale, napravljena je učionica u kojoj je provođena nastava Pučkog učilišta. U svojevrsnom međuprostoru, između učionice i starog dela kuće, su kancelarije na dve etaže u kojoj je bila redakcija mađarskog novinskog lista, a na spratu iznad učionice je konferencijska sala koja prima 25 osoba. U jednoj od prostorija nalazi se stara peć koja je i dalje u funkciji, a u dvorištu čardak koji je pretvoren u depo. Iza kuće je ogromna bašta od 3.500 kvadratnih metara koja izlazi na drugu ulicu Josifa Pančića.

Prema viđenom kuća je u poprilično dobrom stanju, većim je delom adaptirana, i u ovom trenutku nema potrebe za većim ulaganjima. „Srpska Baranjska kuća“ u Belom Manastiru jedan je od tridesetak objekata u Hrvatskoj, među kojima su kuće i domovi, koje je SNV kupilo u sredinama u kojima živi značajan broj pripadnika srpske zajednice za njihove potrebe. Neki od tih objekata su potpuno obnovljeni, a neki samo kupljeni bez potrebe za obnovom.

Na kraćem informativnom sastanku, a na predlog zamenika župana Osječko-baranjske županije Radomira Čvarkovića, prihvaćeno je da u administrativnom delu brigu oko kuće preuzme Veće srpske nacionalne manjine, a na sledećem sastanku biće govora o tome koje će sve institucije i udruženja te na koji način participirati. Uz Draganu Jeckov i Radomira Čvarkovića sastanku su prisustvovali i voditelj kancelarije SNV-a Jovan Vlaović, zamenica gradonačelnika Belog Manastira Svetlana Žarković,  predsednik VSNM-a Osječko-baranjske županije Dejan Jeličić i sveštenik SPC u Belom Manastiru Dragan Vukadinović.