Trpinjski sveštenik svojim doktorskim radom doprineo crkvenoj istoriji

U izdanju Eparhije osečkopoljske i baranjske nedavno je iz štampe izašla knjiga protojereja Marka Šukunde pod nazivom Verska politika rimskog carstva od 311. do 380. godine.

Marko Šukunda promocija knjige
Boris Stojkovski, episkop Heruvim i Marko Šukunda

Prva promocija knjige trpinjskog paroha protojereja Marka Šukunde „Verska politika rimskog carstva od 311. do 380. godine“ održana je 16. juna u hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Trpinji uz prisustvo velikog broja publike koju su činili vernici i brojno sveštenstvo Eparhije osečkopoljske i baranjske. Reč je o protojerejevoj doktorskoj disertaciji odbranjenoj početkom 2018. godine koja je sada pretočena i u knjigu.

– Običaj je da se doktorska teza izda nakon određenog vremena kao knjiga ili monografija, a ona na neki način, da se laički izrazim predstavlja ličnu kartu naučnika i čoveka koji se bavio sa tom određenom tematikom. Hvala Bogu i mi smo to sada uspeli i na današnji dan pravimo promociju te knjige. Ovom monografijom vraćamo se u daleki četvrti vek i same početke gde crkva nije bila prihvaćana i shvatana kao što je mi to danas shvatamo. Rimsko carstvo tada je religiju shvatalo na jedan totalno drugačiji način, a hrišćanstvo je upravo od te 311. godine počelo postepeno da se priznaje u carstvu sve do 380. godine kada je car Teodosije Prvi Veliki izdao zakon kojim je hrišćanstvo priznato kao religija – kaže autor.

Marko Šukunda je nakon srednje bogoslovske škole studirao osnovne studije na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu od 2007. do 2011. godine. Na istom fakultetu završio je i master studije godinu dana kasnije te odmah 2012. upisuje i doktorske studije. Dobitnik je brojnih nagrada za najboljeg studenta Bogoslovskog fakulteta, a nakon studija vraća se u rodni kraj gde najpre radi u školi u verskoj nastavi, a zatim postaje i paroh u Trpinji. Car Konstantin je najznačajnija ličnost četvrtog veka i bio je doktoru Marku Šukundi pokretačka misao u naučnom radu.

Marko Šukunda promocija knjige tekst

– Izdvojio bih cara Konstantina i caricu Jelenu koji su bili pokretači mog rada što se može videti i na samim koricama knjige na koje smo stavili njih dvoje sa ikone iz Manastira Visoki Dečani. Moja uža specijalnost jeste taj četvrti vek, ali sam se u ovim poslednjim godinama više orijentisao na svoju pastirsku delatnost u parohiji. Moram ipak da kažem da pripremam u skorijoj budućnosti još jednu knjigu koja će biti orijentisana na rešavanje problema običnog čoveka kroz veru – dodaje Marko Šukunda.

Na predstavljanju monografije govorio je u ime izdavača episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim, ali i recenzent knjige istoričar iz Novog Sada Boris Stojkovski.

– Reč je o značajnom radu iz domena crkvene istorije s obzirom na to da četvrti vek predstavlja turbulentnu epohu u svetskoj istoriji uopšte. Otac Marko je dao niz novih zaključaka i pogleda pripremajući ovu knjigu i to je jedan značajan doprinos nauci koji je rezultat jednog ogromnog truda i rada. Postoji određen broj sveštenika koji se zanimaju za naučno istraživanje, ne samo crkvene istorije, već i drugih disciplina i bogoslovskih nauka. Lepa je vest kada se radi o parohu iz jedne relativno manje sredine jer to pokazuje da episkop u eparhiji vodi računa da obrazovano sveštenstvo poučava i predvodi svoju pastvu koja mu je poverena na upravu. Obrazovanje nam je bitno u svim slojevima, a sveštenički je uvek za srpski narod bio značajan, naročito na ovim prostorima na kojima je oduvek činio kičmu ostanka i opstanka – ističe Boris Stojkovski.

U programu na predstavljanju knjige učestvovala je i Etno grupa Moba koja je izvela nekoliko duhovnih i etno pesama.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.