U Borovu uređena dunavska obala i postavljene klupe

Borovsko udruženje Plavi Dunav organizovalo je 24. jula akciju kojom je pokošena trava uz Dunav i postavljene klupe za sedenje i kante za otpatke.

Plavi Dunav Borovo INA Zeleni pojas

Projekat pod nazivom „Opuštanje uz Dunav“ Udruženje Plavi Dunav osmislilo je i realizovalo zahvaljujući konkursu INA – Zeleni pojas, a cilj svega bio je uređenje dela dunavske obale koji vodi od drvenog mostića do mesta koje stanovnici nazivaju Poretak. Završetak projekta, za koji je Plavi Dunav dobio sredstva u iznosu od 18 hiljada kuna, obeležen je radnom akcijom 24. jula.

Iz ovih sredstava kupljen je i trimer pa je potez uz obalu oko već postojećih šumskih pešačkih staza najpre pokošen. Potom su postavljene i četiri betonske klupe koje gledaju prema drugoj po dužini evropskoj reci, a uz klupe su postavljene i betonske kante za otpatke.

– Kao što i samo ime projekta kaže, cilj je da se ljudi ubuduće mogu opustiti ovde uz Dunav. Oni će ovde sada moći slobodno da prošetaju, da sednu da se odmore i da jednostavno uživaju. Naši meštani ovde i inače dolaze, a to možemo videti po postojećim drvenim stolovima i klupicama. Sa ovim našim košenjem i postavljanjem klupica ovaj prostor dobiće jednu novu lepu dimenziju – kaže predsednica Udruženja Plavi Dunav Desa Jankov.

Plavi Dunav Borovo 2 INA Zeleni pojas

Projekat je napisao borovski Projektni centar, a u završnu akciju bili su uključeni mnogi meštani. Pored članova i volontera Plavog Dunava, veliki doprinos dali su i zaposleni u borovskom komunalnom preduzeću Eko Dunav. Postavljanje teških klupa i kanti obavljeno je uz pomoć kombinirke komunalnog preduzeća, a radnoj akciji su se pridružili i načelnik Zoran Baćanović i njegov zamenik Duško Drobić.

Ideja o uređenju ovog dela dunavske obale došla je od člana Plavog Dunava i potpredsednika opštinskog Veća Milana Poznanovića.

– Zbog situacije sa pandemijom sve je kasnilo možda nekih mesec dana od planiranog, ali smo danas uspeli da sve uspešno privedemo kraju. Biće to na radost naših meštana, a posebno dece koja se u letenjem periodu okupljaju ili na igralištima ili ovde uz Dunav. Krizno vreme traje i dalje i nadam se da će Borovci ubuduće moći ovde da daju sebi odušak kroz šetnju i opuštanje uz reku – smatra Milan Poznanović.

Finansijsku pomoć pružila je i lokalna samouprava u Borovu iz koje su pozvali meštane da ubuduće slobodno koriste ovaj prostor, ali da se suzdrže od bacanja smeća ili devastacije postavljenih objekata.