U opštini Erdut uskoro turistička ponuda za slepe i slabovide

Opština Erdut, grad Sombor i Institut ekonomskih nauka iz Beograda partneri su na projektu VISITUS – Obogaćivanje turističke ponude za slepe i slabovide osobe, finansiranog iz prekograničnog programa između Hrvatske i Srbija.

Predstavljanje projekta turističke ponude za slepe i slabovide

Veoma značajna aktivnost ovog projekta kojim je stvoren temelj za kreiranje specifične turističke ponude je izrada dokumenta Plana posete, odnosno mapiranje turističke ponude na području opštine Erdut i Osječko-baranjske županije. Analizu i izradu mape obavio je osječki Centar za preduzetništvo, čiji je predstavnik 13.marta u opštinskoj većnici u Dalju održao prezentaciju njihovog rada.

– Pre nego što smo identifikovali turističke tačke, napravili smo analizu stanja u turizmu na ovom području, od smeštajnih kapaciteta, preko turističke ponude i svih faktora u turizmu. Identifikovali smo 28 tačaka na području Osječko-baranjske županije, od čega je 20 u opštini Erdut, na osnovu kojih će se kreirati turističke rute u projektu, kako bi stvorili prekogranični efekat. To je ujedno i strateški dokument usmeren na razvoj kontinentalnog turizma na području Osječko-baranjske županije – rekao je Milan Peterka iz Centra za preduzetništvo.

Tonski info pultovi, mobilne aplikacije i priručnici na Brajevom pismu

Mapiranje turističke ponude daje značajan dokument na osnovu kojeg će se osim definisanja karakterističnih turističkih ruta prilagoditi postojeće turističke ponude i infrastrukture sa zahtevima ciljne grupe.

– Iz ovog mapiranja, odnosno obeležavanja turističkih tačaka u opštini Erdut i Osječko-baranjskoj županiji, kreiraće se dve gastro-kulturne rute na području Osječko-baranjske županije i Zapadnobačkog okruga u Srbiji. Na tim turističkim tačkama biće postavljeni alati za slepe i slabovide osobe, samostojeći tonski info pultovi, mobilne aplikacije i grafički priručnici na Brajevom pismu, kako bi i slepe i slabovide osobe već ovog leta mogle da dožive turističku ponudu kroz promotivne pilot ture – ističe projektna menadžerka Preduzetničko razvojnog centra opštine Erdut Jelena Eklemović.

Stvaranje turističkih ponuda i usluga koji zadovoljavaju zahteve slepih i slabovidih osoba potrebno je uskladiti sa standardima Evropske unije. Kako bi utvrdio stvarne probleme i potrebe korisnika projektni tim PORC-a posetio je više udruženja slepih i slabovidih osoba.

– Obišli smo udruženja na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-sremske i Brodsko-posavske županije i održali sastanak sa članovima udruženja sa područja naše opštine. Oni su iskazali potrebu za ovakvom turističkom ponudom, jer su uglavnom marginalizovana grupa ljudi koja bez pratilaca i pomoći nemaju mogućnosti da dožive turističku ponudu. U skladu s tim, sem izgradnje infrastrukture vršićemo i edukaciju turističkih radnika kako bi se osposobili za rad sa ovom ciljnom grupom turista – dodaje Eklemović.

Turističku ponudu obogaćuje i Bačka

Prezentaciji u Dalju prisustvovali su i predstavnici iz Sombora, odnosno vodećeg partnera na projektu, koji su istakli brojne kompatibilnosti po pitanju turističke ponude istoka Hrvatske i zapadnobačkog okruga. Turisti koji posećuju područja obuhvaćena ovim projektom vole gastronomiju, miran način života, lov, ribolov, prirodu, te iskazuju zanimanje za kulturno-istorijsku baštinu.

– Trudili smo se da projekat ima sinergiju te smo u skladu sa targetiranjem hrvatske strane i mi mapirali 30 tačaka, koje obuhvataju kulturni, gastronomski, prirodni i sportski potencijal. Vodili smo računa da svaka od tih tačaka zadovolji zahteve kao što su poseban pristup odnosno malo specifičnija saobraćajna infrastruktura, da uložimo u kadar odnosno turističke vodiče i audio-vizuelna pomagala. Naša želja je da turisti nakon posete destinaciji budu zadovoljni i da taj turistički plan mogu da predstave svom Savezu, kako bi vremenom naše turističke tačke i zaživele, kako sa hrvatske tako i sa srpske strane – govori član projektnog tima iz Sombora Strahinja Pekez.

Ukupna vrednost projekta je 353 hiljade evra, od kojih je opštini Erdut dodeljeno 140 hiljada. Realizacija je počela 15. juna prošle godine, a završava se 14. februara 2019. godine. U sklopu projekta štampani su i leci na Brajevom pismu, nabavljena je oprema za slepe i slabovide, mobilni telefoni, tableti i ultrazvučni štapovi. Sledi posao na kreiranju tih alata, edukacija za turističke radnike, a ovog leta u planu je i promotivna tura.

– Ovaj projekat je izuzetno značajan, jer do sada je jako malo urađeno po pitanju razvoja infrastrukture koja pruža mogućnosti turističke ponude osobama sa poteškoćama u kretanju i komunikaciji. Zato je bitno da se pokrenu davaoci usluga i izgradnja infrastrukture koja će doprineti tome da i ovi gosti dožive turističku ponudu i uživaju u našoj destinaciji – zaključio je potpredsednik Turističke zajednice opštine Erdut, Darko Barjaktarević.