U opštini Erdut zadovoljni proteklim periodom

Dan opštine Erdut obeležava se 12. novembra, na dan kada je 1995. godine potpisan Erdutski sporazum, ali je ove, kao i prošle godine, zbog situacije sa koronavirusom izostala svečana sednica opštinskog Veća.

Nikola Milojević 15.11.2021.
Dan opštine Erdut zgrada

Pridržavajući se trenutnih epidemioloških mera u opštini Erdut drugu godinu zaredom nisu 12. novembra svečano obeležili Dan opštine. Na ovim svečanostima ranijih godina okupljalo se puno ljudi, a ponekad je bilo i više od dve stotine gostiju pa je i ove godine odluka opštinskog rukovodstva bila da se ne održi svečana sednica opštinskog Veća kao i ni propratni programi. Povodom Dana opštine razgovarali smo sa načelnikom Jugoslavom Vesićem o onome što je u proteklih godinu dana bilo najvažnije i najbitnije u opštini koja obuhvata mesta Erdut, Dalj, Aljmaš i Bijelo Brdo.

- U ovoj godini završavamo puno velikih Evropskih projekata. Drugi cilj koji smo ostvarili, a koji je po meni najvažniji, su razne vrste podrške i pomoći koje pružamo našim stanovnicima. U tom smislu su najveća davanja za našu decu koju pratimo od rođenja pa kasnije u vrtiću, školi pa sve do fakulteta. Osnovnoškolcima nabavljamo radne sveske, atlase i opremu za tehničko crtanje. Imamo besplatan prevoz za srednjoškolce gde sarađujemo sa tri različita prevoznika. Nagrađujemo studente. Osim davanja za decu, kroz naš Preduzetničko-razvojni centar pomažemo i edukujemo sve naše stanovnike koji žele da otvore neke svoje biznise. Želimo da ulažemo u ljude i to nam je osnovni prioritet koji smo u proteklih godinu dana i ostvarili – kaže Jugoslav Vesić.

Ukupan opštinski budžet za ovu godinu iznosi oko 36 miliona kuna, a za sve pomoći stanovništvu Opština Erdut izdvaja oko četiri miliona kuna. Govoreći o velikim Evropskim projektima načelnik ističe da je projekat „Zelene staze Dunava i Drave” svakako najveći i da će biti završen do kraja ove godine u saradnji sa Gradom Belišćem.

- Neki projekti su bili odgođeni zbog situacije sa koronavirusom, ali ćemo ih ove godine privesti kraju. Reč je o infrastrukturnim ulaganjima koja radimo u saradnji sa brojnim resornim ministarstvima i evropskim fondovima. Veliki projekat smo imali koji se odnosio na upravljanje otpadom. Kroz njega smo nabavili novo vozilo za razvrstavanje otpada i žute spremnike za plastiku koje smo podelili stanovništvu. To su samo neke od velikih stvari – ističe načelnik.

Načelnik zadovoljan prethodnom godinom

U prethodnom periodu u opštini Erdut odvijala su se čak tri projekta pomoći starijem stanovništvu pod imenom „Zaželi”, dva je provodila sama Opština, a jedan Udruženje Centar za mlade Dalj. Kroz ove programe zaposleno je šezdesetak žena koje su vodile brigu od petstotinak starijih stanovnika svih opštinskih naselja.

- S obzirom na situaciju koja se oko nas dešava mi smo zadovoljni godinom iza nas. Uvek može bolje i kvalitetnije, ali smatram da smo napravili sve što je bilo u našoj moći. Kraj godine je blizu i polako pripremamo planove za budući period. Nadamo se da će iduća godina biti bolja i kvalitetnija u svakom smislu i da ćemo moći napraviti i više za naše stanovnike. Ulaganje u ljude će i dalje biti naša vodilja, bilo da neko želi da se bavi nekom privrednom ili poljoprivrednom delatnošću. U poslednje vreme sve više ljudi otvara obrte ili kreće u poljoprivrednu proizvodnju i drago nam je kad vidimo da ima napretka – govori načelnik Vesić.

Dan opštine Erdut obeležava se 12. novembra na dan kada je potpisan Erdutski sporazum, odnosno mirovni plan o mirnoj reintegraciji istočne Slavonije, zapadnog Srema i Baranje 1995. godine. Bez obzira na značaj ovog sporazuma, on se u zvaničnoj hrvatskoj politici nigde ne obeležava.

- Dugi niz godina jedino naša opština proslavlja ovaj datum jer smatramo da je reč o velikom i značajnom danu kada je završilo veliko zlo na ovim našim terenima. Tada je došlo neko drugo vreme, mira, mudrosti i pametnih odluka. Na svakome je da taj datum obeležava onako kako smatra da treba, ali mi želimo u svakoj prilici da istaknemo kako je on za naše građane, ali i čitav ovaj region od izuzetnog značaja – zaključuje Jugoslav Vesić.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.