Završio projekat „Zaželi“ – jedan od najvažnijih u opštini Erdut

Rezultati projekta „Zaželi“ provedenog u opštini Erdut predstavljeni na završnoj konferenciji održanoj 29. juna u Dalju.

Zaželi Erdut

„Zaželi i (p)ostani zaposlena žena“ je projekat zapošljavanja žena na području opštine Erdut koji je započeo u januaru 2018. godine, a njegov osnovni cilj bio je dvostruko koristan. Ujedno je omogućio zapošljavanje, osnaživanje i unapređenje radnog potencijala teže zapošljivih žena te podstaknuo socijalnu uključenost i povećao kvalitet života krajnjih korisnika. Konkretno, u poslednje dve godine je zaposleno 25 žena koje su vodile brigu o 128 korisnika, odnosno starim i nemoćnim osobama. Projektni predlog izradio je Preduzetničko razvojni centar opštine Erdut.

– Prezadovoljni smo rezultatima projekta. Zaposlene su žene iznad 50 godina starosti koji su zbog toga, a iz zbog kvalifikacije teže zapošljive. Imamo i činjenicu da smo udaljeni 30 km od Osijeka i 20 km od Vukovara i da je prevoz loše organizovan. Žene su radile 23 meseca i mislim da je ovaj projekat i sve što je iz njega proizašlo uticao i na njihov kvalitet života. Sigurno je da je na području zahvaćenom iseljavanjem i gde nema mnogo mladih ljudi ovakav projekat veoma potreban – rekla je direktorka PORC-a Bojana Orsić.

U sklopu projekta 19 žena završilo je edukaciju i dobilo zvanje negovateljice. Dodeljeni su im sertifikati koji će svakako značiti u daljem procesu zapošljavanja, ili pokretanja samostalnog posla.

– Osobe koje se brinu o starim i nemoćnim osobama danas su veoma tražene i to bi svakako trebalo doprineti njihovom lakšem zapošljavanju. Mi smo aplicirali na novi konkurs odnosno drugu fazu „Zaželi“ gde smo planirali 30 žena, a svaka bi brinula o šest korisnika. Projekat je prošao administrativnu kontrolu i očekujemo da ćemo u narednih desetak dana znati da li je projekat odobren za finansiranje – objašnjava Orsić.

Velike potrebe za brigom o starima

Iako su žene završile sa radom i u martu se ponovo vratile na Zavod za zapošljavanje projekat „Zaželi“ zvanično završava 8. jula te je tim povodom održana završna konferencija. U KNC „Milutin Milanković“ u Dalju u prisustvu svih koji su poslednjih 23 meseca nosili ovaj projekat predstavljeni su veoma dobri rezultati.

– U ovom projektu zaposlene su žene iz svih naselja naše opštine koje su brinule o korisnicima sa celog područja opštine. Projekat je specifičan po tome što uključuje veliki broj ljudi, prošlo je bez većih problema i sve smo rešavali odmah istog dana. Uočili smo da je ovaj projekat jako potreban i to u većem kapacitetu. Velik je broj krajnjih korisnika, nažalost dominira starije stanovništvo što zahteva i veći broj žena koje će brinuti o njima – rekla je voditeljka projekta Sonja Klajić.

Da je situacija zaista takva i da pored onih koji su nakon završetka projekta ostali bez podrške postoji i lista čekanja novih korisnika potvrđuje i načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić.

– Ovo je najbitniji projekat na području opštine Erdut u poslednjih desetak godina. Zato nam je veoma bitno nastaviti sa novim projektom „Zaželi 2“. Nadamo se da će Ministarstvo odgovoriti pozitivno i da ćemo veoma brzo ponovo zaposliti žene i zbrinuti naše stare. Svi sa zebnjom očekujemo popis stanovništva 2021. godine koji će nam sigurno pokazati rezultate koji nam se neće svideti. To je naša je realnost, postoje velike potreba za brigu o starima, imamo konstantno pozive i zahteve za nastavkom ovog programa – rekao je Vesić.

Projekat „Zaželi“ u celosti je finansiran kroz Evropski socijalni fond, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014 -2020 ., a njegova ukupna vrednost je 3.387.319,23 kuna.