U opštini Erdut spremni za drugu fazu projekta „Zaželi“

Završava projekat zapošljavanja kroz koji je 25 žena dve godine pružalo podršku za 128 korisnika u opštini Erdut. Nastavak ovih aktivnosti moguć je samo ukoliko novi projekat bude odobren za koji je Ministarstvo rada i penzionog sistema 19. februara raspisalo javni poziv.

Jadranka Jaćimović 02.03.2020.
Zaželi Dalj

U Dalju je 28. februara, održana završna konferencija projekta "Zaželi i (p)ostani zaposlena žena". Projekat zapošljavanja žena na području opštine Erdut potpisan je 8. januara 2018. godine i tada je zaposleno 25 žena koje će do 13. marta ove godine brinuti o 128 starih i nemoćnih osoba. Projekat je uspešno realizovan, a njegov kraj donosi mnogo pitanja i zabrinutost zbog činjenice da žene ostaju bez posla, a njihovi korisnici bez potrebne podrške.

- Kraj projekta je 8. jul 2020. godine međutim svi se ravnaju po tome do kada žene rade a to je 13. mart. Projekat je prošao odlično, nije bilo ni jedne situacije koju nismo mogli da prevaziđemo i rešimo na dnevnoj bazi. Same su žene procenjivale šta je kome potrebnije i vešto su obavljale sve poslove posebno kada su malo bolje upoznale korisnike i njihove potrebe. Naravno kraj projekta osim što znači da se zaposlene žene vraćaju na tržište rada najveći je problem što korisnici ostaju sami, navikli su se na podršku i teško im je to prihvatiti. Zato se nadamo da će zaživeti novi projekat „Zaželi 2“ – rekla je voditeljka projekta Sonja Klajić.

Kako bi obezbedili nastavak aktivnosti iz prethodnog poziva „Zaželi“ Ministarstvo rada objavilo je 19. februara poziv na dostavu projektnih predloga „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza 2“ . Ovaj Poziv ukupne je vrednosti 300 miliona kuna i nastoji se obezbediti pozitivan uticaj na niz različitih aspekata socio-ekonomskih problema pojedinaca, ali i samih lokalnih zajednica. Tako se nastoji obezbediti smanjenje nezaposlenosti žena, ali i zapošljavanja zaposlenih žena nakon završetka projekta te istovremeno poboljšanje kvaliteta života i vaninstitucionalne brige o starijim i nemoćnim osobama.

- Što se tiče novog projekta „Zaželi 2“, s obzirom na to da se projekat ne može prijaviti 122 dana od zadnjeg dana potpisa ugovora, moramo čekati 8. mart kako bi prijavili novi projekat. Sva projektna dokumentacija je pripremljena i provedeni su svi ključni koraci potrebni za pisanje novog projekta – izjavila je direktorka Preduzetničko razvojnog centra Erdut Bojana Orsić.

Prezentacijom na završnoj konferenciji gde su prisustvovale sve zaposlene žene te predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje direktorka Orsić objasnila je i da je direktni nastavak rada nemoguće obezbediti, jer novi poziv znači novi projekat. Zaposlene žene će se od 15. marta nakon preuzimanja potvrde o završetku rada prijaviti na HZZO, kako bi tokom naredna tri meseca primale odgovarajuću naknadu. Ukoliko novi projekat bude odobren iste se mogu prijaviti na drugu fazu projekta „Zaželi“.

Međutim, opština Erdut ih neće zaboraviti, osmislili su edukacije i druženja u okviru drugih projekata kako bi žene koje od sredine marta ostaju bez posla i dalje bile aktivne i uključene u razne aktivnosti i dešavanja.

Osim dominacije žena u nezaposlenosti drugi, jednako važan problem s kojim se susreće opština Erdut je naglašena starosna struktura stanovništva. Prema podacima starim šest godina od 2.757 domaćinstava 54 odsto čine ona s jednim i dva člana, što je alarmantan pokazatelj demografske slike opštine Erdut.

- Za nas je to bio vrlo koristan projekat. Povratne informacije su odlične i puno toga je napravljeno, zbrinuto 128 korisnika koji su prezadovoljni. Nažalost kraj projekta donosi nam probleme, ti ljudi naučili su se da ih žene obilaze i pomažu im. Nadamo se da će novi projekat biti odobren, priprema projekta je u završnoj fazi i apliciraćemo na konkurs, odnosno javni poziv prema datim uslovima. Mislim da nema nikakvih prepreka da projekat bude odobren. Nažalost potrebe su velike, starih je sve više i smatramo da je potrebno i duplo više žena - rekao je načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić.

Prema podacima kojima raspolaže PORC, pored 128 korisnika koji su zbrinuti ovim projektom, broj onih kojima je ova usluga potrebna puno je veći. Voditelj projekta svakodnevno prima nove prijave i trenutno je na području opštine oko 180 onih kojima je podrška neophodna. Nosilac projekta i korisnik bespovratnih sredstava u iznosu od 3.387.319 kuna je opština, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb Osijek.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije