U Pačetinu obijena crkva i ukraden novac

U noći 24. na 25. novembar nepoznata osoba ili njih više, provalila je u hram Prenosa moštiju svetog Nikolaja Mirlikijskog u Pačetinu i tom prilikom otuđila nekoliko stotina kuna koje su se u tom momentu nalazile u ovom hramu.

Srđan Sekulić 27.11.2019.
Obijena crkva u Pačetinu naslovna

Ovakav slučaj, da neko provaljuje u ovu svetinju, prvi put je zabeležen u ovom mestu.

- Da je hram obijen primetio sam u ponedeljak uveče kada sam došao da namestim zvona za sledeći dan. Tada sam video da nema cilindra na vratima svetog hrama i da su ona bila otvorena. Vrata nisu razvaljena samo je cilindar obijen i na taj način provalnik je ušao u hram. Kada sam ušao u crkvu i upalio svetlo video sam da su pomerane stvari, da su posude sa dobrovoljnim prilozima razbacane, otvoren je bio tutorski stol odakle su uzeti prilozi, a čudotvorna ikona Svetog Nikolaja koja se nalazi na svom tronu na južnoj strani bila je okrenuta. Takođe, u oltaru je bilo prevrnutih stvari, ali ništa sem novca nije otuđeno iz hrama, sve je ostalo malo razbacano, ali nije oskrnavljeno niti pokidano – ističe pačetinski paroh protonamesnik Nenad Kesonja.

Po rečima paroha iz crkve je odneto nekoliko stotina kuna koliko se u tom momentu nalazilo u hramu jer se inače više novca nikad ne drži u samoj crkvi.

Obijena crkva u Pačetinu

- Nama je ovim činom više povređen ponos jer se ovako nešto nikada nije desilo u Pačetinu i ovo nas je zaista šokiralo. Provalnik je i na časnoj trpezi otvarao kivote sa moštima svetitelja misleći verovatno da se tamo nalaze neke materijalne vrednosti i kako ih je otvarao tako su mošti ispale i završile na podu. Po mom pozivu na teren je izašla i policija koja je napravila kompletan uviđaj. O ovom nemilom događaju obavešten je i vladika osečkopoljski i baranjski G. Heruvim – napominje pačetinski paroh.

Hram Prenosa moštiju svetog Nikolaja Mirlikijskog u Pačetinu podignut je u periodu od 1752. do 1755. godine. U svojoj istoriji nekoliko je puta skrnavljen, poslednji put granatiran je sa hrvatskih položaja 1991. godine. Takođe, u nekoliko navrata generalno je i obnavljan, a nakon poslednje obnove osvećen je i tronosan u oktobru prošle godine.