U vukovarskom SKC-u postavljena izložba skulptura Aleksandra Bjelovuka

Vukovarski multimedijalni umetnik Aleksandar Bjelovuk postavio je u Srpskom kulturnom centru svoju prvu izložbu skulptura nazavanu „Dunavski koralji“. Izložba je zvanično otvorena 18. maja, a svi zainteresovani moći će na ovom mestu da je pogledaju do prvog juna.

Postavka se sastoji od dvadesetak skulptura i nekoliko zidnih objekata nastalih uglavnom od drveta i drugih materijala koje je Aleksandar Bjelovuk pronalazio na obali Dunava, a zatim ih obrađivao i uobličavao na svoj prepoznatljiv način. Odatle i naziv za ovu izložbu „Dunavski koralji“.

– Jasno je da je teško u eri HD rezolucije, nešto sirovo i neoprano, nešto sa ostacima peska i mulja, nešto garavo i nagorelo predstaviti kao estetsku vrednost i priču vrednu pažnje. Jasno je da je u vreme trodimenzionalnih bioskopa i virtuelne stvarnosti koja se igra sa ljudskim mozgom i u vreme gotovosti, besčulnosti i bezosećajnosti stvarati u likovnoj umetnosti. Na sreću, uvek se negde pojavi neka oaza gde malobrojni preostali ljubitelji umetnosti mogu pogledati ono što umetnik iznosi od svog rada – napisao je u letku štampanom za potrebe ove izložbe autor Aleksandar Bjelovuk.

Aleksandar Bjelovuk

Obraćajući se okupljenima na otvorenju izložbe on je naglasio da runirani materijal koji je sakupio podseća i povezuje sa današnjom životnom situacijom, a ono što je izneto na izložbi predstavlja njegov unutrašnji svet.

– To nije imitiranje okoline, nego moj svet kojeg na taj način predstavljam. To je različito od onoga što imamo priliku inače da gledamo i neka vrsta estetike koja nema lepotu na prvi pogled – ističe Bjelovuk.

Predstavljena i monografija povodom tri decenije likovnog rada

Aleksandar Bjelovuk je ovom prilikom predstavio i svoju digitalnu monografiju u okviru koje je obuhvatio više od 250 radova, od akvarela do instalacija i performansa nastalih u 30 godina bavljenja umetnošću.

– U toj monografiji nalazi se osam polja sa kojima sam se bavio u likovnoj umetnosti, a što je povremeno izlazilo iz likovnog i ulazilo u arhitekturu i režiju. Sve je to jedan prirodan tok koji ne zaustavljam u sebi nego ga pratim. Sa svoje tri decenije rada sam zadovoljan, ali to je bio jedan vrlo grbav i trnovit put koji sam ja izabrao i koji je opredelio moj život – govori umetnik.

Prva izložba u SKC-u

Ovo je i prva izložba koju vukovarski SKC postavlja nakon brojnih drugih programa koji su tokom prethodnih nekoliko godina u ovom prostoru održani. Svoje zadovoljstvo ovakvim umetničkim programom na otvorenju izložbe izrazio je i direktor SKC-a Srđan Sekulić.

– Hteli smo da jednom našem sugrađaninu omogućimo prostor u kojem će on moći da izloži ono sa čime se trenutno bavi, ali i da predstavi sve ono što je radio tokom 30 godina. Ovaj prostor oživeli smo na ovaj način sa jednim drugačijim sadržajem i shvatili da imamo mogućnosti i za ubuduće za jedan ovakav vid kulture i umetnosti– kaže Sekulić.