U vukovarskom vrtiću proslavljen Sveti Nikola

Deca i zaposleni u vrtiću „Vukovar 2“ proslavili su dan vrtića i krsnu slavu Svetog Nikolu dan uoči velikog praznika koji se po julijanskom kalendaru obeležava danas.

Nikola Milojević 19.12.2019.
DV Vukovar 2 Sveti Nikola tekst

Dečiji vrtić „Vukovar 2“ je javna ustanava u kojoj se vaspitno-obrazovni proces ostvaruje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu uz očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta srpske zajednice u Vukovaru. Zato je pre tri godine praznik Svetog Nikole, koji se i godinama unazad obeležavao unutar ustanove, ustanovljen kao krsna slava vrtića.

Prošle godine je uz slavu obeleženo i 20 godina rada, a i ove su godine deca i zaposleni pripremili gostima i roditeljima raznovrsni program. Pesma, ples i gluma – sve je to ono što deca najviše vole da rade, ali je pre uvežbanog programa održana i molitva uz lomljenje slavskog kolača.

- Sa nama su danas i naši sveštenici. Lomimo slavski kolač i imamo sva ona obeležja krsne slave kao i kod kuće. Krsna slava je praznik porodice, a i mi u vrtiću smo jedna velika porodica. Kroz naš rad sa decom pokušavamo da im usadimo one prave vrednosti – kaže direktorka dečijeg vrtića „Vukovar 2“ Marina Latinović.

U programu su učestvovala sva deca, ona od najmlađeg uzrasta do predškolaca. Svako je pripremio po nešto, a na kraju su svi zajedno zapevali dečiju pesmu „Nikoljdan“ posvećenu zaštitniku i patronu ove ustanove.

DV Vukovar 2 Sveti Nikola naslovna

- Danas je učestvovalo više dece u programu nego prošle godine, jer imamo jednu grupu više. Ukupni broj dece se kreće u zavisnosti od meseca do meseca. Trenutno nas je oko 180, ali ono što želim da istaknem je da je prošle pedagoške godine u DV „Vukovar 2“ bilo upisano 206 dece. Stalno imamo neke nove aktivnosti, ali ono što je najvrednije to su naša deca i sa njima se najviše ponosimo. Oni jedva čekaju ovakve prilike da pokažu koliko su vredni, koliko su dobri i koliko puno znaju – ističe direktorka Latinović.

Vreme praznika polako dolazi pa su deca koja pohađaju dečiji vrtić „Vukovar 2“ već uveliko u pripremama za doček Nove godine, kao i Božić i Novu godinu po julijanskom kalendaru.