Vrtić Vukovar 2: Dve decenije čuvanja srpskog identiteta i običaja

Zaposleni i deca u dečijem vrtiću „Vukovar 2“ obeležili su dan uoči praznika Svetog Nikole Dan svog vrtića i dvadeseti rođendan.

Zaposleni i deca u dečijem vrtiću „Vukovar 2“ obeležili dan svog vrtića i dvadeseti rođendan.

U dečijem vrtiću „Vukovar 2“ u kojem se obrazovni program odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, već godinama unazad obeležavaju se svi važniji pravoslavni praznici, a prošle godine rodila se ideja da ova predškolska vaspitna ustanova ima svoj dan. Odlukom Upravnog veća određeno je da to bude praznik Svetog Nikolaja koji je i hramovna slava prve vukovarske parohije. U vrtiću je ovaj dan svečano obeležen 18. decembra, dan pre praznika.

– Naša deca i kod kuće imaju svoje krsne slave, a pošto im je vrtić drugi dom odlučili smo da tako nešto imamo i u vrtiću. Proslavu imamo uvek dan uoči Svetog Nikole, jer su deca na sam praznik uglavnom kod svoje kuće sa svojim porodicama. U programu proslave učestvuju sva naša deca, od najmlađe do predškolske grupe. Svaki put pred naš praznik oni su jako uzbuđeni i jedva čekaju da program počne – kaže direktorka vrtića Marina Latinović.

Na maloj svečanosti povodom Dana vrtića i krsne slave deci i gostima se najpre obratila sama direktorka, a zatim su vukovarski sveštenici protojerej-stavrofor Saša Kuzmanović i jerej Vukašin Cvetojević pristupili slavskom obredu i molitvi. Zajedno sa decom i sveštenicima, slavski kolač lomili su i brojni gosti među kojima i konzulka Republike Srbije u Vukovaru Ljudmila Ostojić, saborska zastupnica Dragana Jeckov, predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić, zamenik gradonačelnika Srđan Milaković i gradski većnik Srđan Kolar. Nakon čina osvećenja i lomljenja slavskog kolača, deci se obratio sveštenik Saša Kuzmanović koji je u kratkom govoru čestitao krsnu slavu i besedio o važnosti čuvanja vere i običaja.

Zaposleni i deca u dečijem vrtiću „Vukovar 2“ obeležili dan svog vrtića i dvadeseti rođendan.

U ostatku programa deca iz vrtića Vukovar 2 su radila ono što najviše vole i ono što su danima unazad pripremala. Program se sastojao od recitacija, pesmica i foklora, a učestvovale su sve vrtićke grupe, od onih najmlađih do najstarijih. Ove godine obeležava se i dvadeset godina postojanja ove vaspitno-obrazovne ustanove pa je na proslavi Dana vrtića proslavljen i ovaj značajan jubilej.

– Odlukom grada Vukovara vrtić je pre 20 godina registrovan kao ustanova kakva je i danas. Za nas je ovo veoma važan datum i smatram da smo kao predškolska ustanova u gradu veoma bitan faktor za našu srpsku zajednicu. Trudimo se da deca od malih nogu znaju svoj identitet, tradiciju i običaje. Mislim da smo to na najbolji mogući način i pokazali na proslavi našeg dana – ističe direktorka Marina Latinović.

Kroz dečiji vrtić Vukovar 2 prošlo je za ovih dvadeset godina zaista puno dece. Prilikom osnivanja, ovu ustanovu je pohađalo više od tri stotine najmlađih pripadnika srpske zajednice u ovom gradu, a vremenom je taj broj opadao i varirao. Ove godine upisano je u redovne programe ovog vrtića 180 dece, a zaposleni se nadaju da će taj broj u budućnosti biti i veći.